Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Huvudvärk eller huvudverk?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Huvudvärk eller huvudverk?"— Presentationens avskrift:

1 Huvudvärk eller huvudverk?
Kapitel 22. E eller Ä? (Något vi alla gjort fel på, någon gång.)

2 Kan man höra när det är e eller Ä?
I många ord kan du det, ”vassa” E som i ELAK eller ERFARENHET eller VETA stavas alltid med E. Men i ord som ensam, huvudvärk, enda eller ändå hör du ingen skillnad. Då måste du lära dig stavningsregeln.

3 Vad är stavningsregeln?
Stavningsregeln är att du måste fundera över ordets betydelse. Har ordet med siffran ”ett” att göra ska det alltid stavas med E (som i EN). Till exempel: ENSAM (en person). ”EN” i ensam betyder att det bara är en (1) person, därför ska det stavas med E. ENDAST (enbart en). ”EN” i endast betyder att det bara är en (1) av någonting, därför ska det stavas med E. ENKEL (ensam). ”EN” i enkel betyder att det bara finns ett alternativ. Till exempel ”enkelbiljett” betyder att man bara vill ha EN biljett. När du säger ”Vad enkelt”, betyder det egentligen ”Det finns bara ett rätt svar” (alltså blir det enkelt).

4 Och i (Nästan) alla andra fall stavas det med Ä.
Har ordet inte med ”EN” eller ”ETT” att göra, då stavas det med Ä. Till exempel ENDA och ÄNDA. ”Den enda platsen som finns kvar är nere i hörnet” ENDA betyder EN (en plats finns kvar) och stavas med E. ”Ska jag åka ÄNDA till månen?” ÄNDA betyder inte ”EN” och stavas med Ä.

5 Förutom i verk och värk Det finns en regel till och det gäller orden ”VERK” och ”VÄRK”. Alla ord som har med smärta eller att göra ont stavas med Ä, till exempel HUVUDVÄRK, TANDVÄRK, TRÄNINGSVÄRK. Alla ord som har att göra med ”ATT VERKA”, alltså ”att göra” stavas med E. Som HANTVERK, KRAFTVERK, VERKSTAD.

6 ALLtså… Ä-ljudet stavas med E när… - Ordet har med siffran ett eller en att göra. I alla ord med ”verk” som handlar om när man gör något, ”att verka”. Ä-ljudet stavas med Ä när… I alla andra fall (när det inte har med En att göra. I alla ord med ”värk” som handlar om smärta (att det gör ont).

7 VEcKANS ORD ENSAM ENKEL ENDAST ENDA ÄNDA ÄNNU ÄNDÅ FÖRRÄN TANDVÄRK
VERKSTAD TILLVERKA HANTERVEK VEcKANS ORD

8 Full koll? Slå upp sida, 46 och 47 och visa vad du lärt dig. 


Ladda ner ppt "Huvudvärk eller huvudverk?"

Liknande presentationer


Google-annonser