Tillit, Trivsel och Trygghet i förskolan En översyn av rutiner mm.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skolverkets allmänna råd
Advertisements

Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Exempel utifrån ett antal målområden
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
för Kyrktåsjö skola och fritidshem Läsåret
Skolans ordningsregler
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Värdegrund och lika rättigheter i skolan
Några följder av heteronormativitet:
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Arbete med jämställdhetsplan
Caroline Dyrefors Grufman
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
Vi har en plan! Som grund för planen ligger aktuell lagstiftning där vi särskilt tittat på Skollagen (2010:800) i synnerhet 6 kap. och Diskrimineringslagen.
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
Redovisning av uppdrag ang
Annika Ghafoori Kvalitetsdrivet 2013 En öppen högskola?
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
1 Mångfald Har vår sexuella läggning någon betydelse i arbetslivet?
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Barns rätt till en trygg skola
Välkomna!.
För Barnlyans förskola, Kyrktåsjö Läsåret
Föräldramöte Ht
Uppsökande och förebyggande arbete
Ny diskrimineringslag
Lagar och överenskommelser
Vanningsåkers förskola
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
En liten plan för likabehandling
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Diskrimineringslagen
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Vad är diskriminering? att hantera och utreda diskrimineringsärenden.
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Likarätt nu!. Diskrimineringslagen (2008:567) Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionshinder.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Konflikthantering på arbetsplatsen. Konflikt Önskemål man inte vill släppa + Blockering av annan = Frustration Agerande.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Organisation & Arbetsgivaransvar
Studeranderätt och diskriminering
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Att arbeta med fördomar i skolan
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Likabehandlingsplanen
Jennie Bacchus Hertzman Malin Grundqvist Jonathan Wennö
Vi är varandras arbetsmiljö
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Presentationens avskrift:

Tillit, Trivsel och Trygghet i förskolan En översyn av rutiner mm

Uppdrag Med anledning av de mycket allvarliga händelserna med misstänkta sexuella övergrepp på barn inom förskolan finns det skäl att genomföra en grundlig genomgång av barn- och utbildningsnämndens rutiner och riktlinjer. Även om det i dagsläget inte finns skäl att tro att rutiner brustit, är det rimligt att en sådan genomgång görs. Vi föreslår att barn- och utbildningsnämnden beslutar om en sådan genomgång, där syftet att finna möjligheter som ytterligare stärker säkerhet och trygghet för barn som vistas i förskolan. Vidare ska avsikten utöver det vara att utveckla stöd och kompetenshöjande insatser till de som arbetar i förskolan rörande frågeställningar som handlar om sexuella övergrepp på barn. Redovisning av genomgång av rutiner mm och eventuella förslag till åtgärder ska lämnas till barn- och utbildningsnämnden den 1 december 2015 Förslag till beslut: Barn- och utbildningsnämnden beslutar att ge barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att genomföra en genomgång av rutiner och riktlinjer. Genomgången ska redovisas till barn- och utbildningsnämnden

Uppdrag sammanfattat Uppdraget innebär Genomgång av rutiner och riktlinjer. Finna möjligheter som stärker säkerhet och trygghet för barnen. Utveckla stöd och kompetenshöjande insatser till de som arbetar i förskolan rörande frågeställningar som handlar om sexuella övergrepp på barn.

Debatt Debatten handlade mycket om: Förbjud privata mobiler/kameror i förskolan För många vikarier särskilt öppning/stängning Använd övervakningskameror Män får aldrig vara ensamma med barn Bemanning och möjlighet att ha kontroll över alla ytor Hur ska man agera när man misstänker att kollegor inte behandlar barn rätt

Varför TTT När något så hemskt har inträffat gäller det att skapa tillit, trivsel och trygghet istället för att bygga murar som hindrar de 99,9% duktiga, ambitiösa och omtänksamma medarbetarna att göra sitt bästa för barnens harmoniska utveckling. Vi ska göra det svårt för den som vill illa, men trots det skapa goda förutsättningar för de andra att framgångsrikt utföra sitt viktiga värv. Därför kallar jag rapporten Tillit, trivsel och trygghet.

Lagstiftning Diskrimineringslagen (2008:567) samlar innehållet från flera tidigare lagar om diskriminering i en ny lag. Skollagen (2010:800) vars 6 kapitel innehåller regler kring kränkande behandling. Utifrån dessa lagar ska två planer upprättas: Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling.

Genomgång av planer Alla förskolor har inför läsåret upprättat Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling utifrån ett gemensamt grunddokument.

Genomgång av planer 1.Lagstiftningen 2.Vision för förskolan 3.Övergripande mål för förskolan 4.Vad står begreppen för i likabehandlingsplanen 5.Vad står begreppen för i planen mot kränkande behandling 6.Kartläggning 7.Framtagande av planerna 8.Förskolans förankringsarbete 9.Förskolans arbete med främjande insatser 10.Förskolans arbete med förebyggande insatser 11.Förskolans åtgärder mot diskriminering och trakasserier 12.Förskolans åtgärder mot kränkande behandling 13.Utvärdering och uppföljning 14.Ansvarsfördelning 15.Arbetsgång vid incidenter 16.Arbetsgång när vuxen kränker, hotar eller misshandlar barn Bilaga Blankett för dokumentation

Definitioner Diskriminering innebär att förskolan på osakliga grunder behandlar ett eller flera barn sämre än andra barn. Man skiljer på direkt och indirekt diskriminering.

Definitioner Direkt diskriminering innebär att något barn missgynnas och att detta har en direkt koppling till någon av de sju diskriminerings- grunderna.

Definitioner Indirekt diskriminering innebär att förskolan t ex tillämpar en bestämmelse eller ett förfaringssätt som verkar neutralt, men som i praktiken missgynnar ett barn utifrån någon av diskrimineringsgrunderna.

Definitioner Diskrimineringsgrunderna är: kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder.

Definitioner Trakasserier är behandling som kränker ett barns värdighet och har koppling till någon av de sju diskrimineringsgrunderna.

Definitioner Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker ett barns värdighet eller principen om alla människors lika värde och inte kan kopplas till någon av diskriminerings- grunderna. Kränkningen kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera.

Granskningen av planerna Man diskuterar på olika sätt riskområden Man uppmärksammar att det kan finnas tillfällen då vuxna uppträder olämpligt mot barn Man är medveten om vikten av information till vikarier Man har utfört ett omfattande kartläggnings- arbete

Granskningen av planerna Man har arbetat tillsammans över avdelningsgränser Utifrån kartlagda risker har man planerat åtgärder Men Man har inte funderat över att någon pedofil skulle kunna finnas bland personalen

Granskningen av planerna Slutsats: Planerna uppfyller väl lagstiftningens intentioner bortsett från den förbisedda punkten om pedofili. Planerna bör kompletteras i detta avseende

Andra styrande dokument Riktlinjer för mottagande av praktikanter i förskola ( ) Råd och stöd angående fotografering i förskola, fritidshem och skola ( )

Vilka nya risker har uppmärksammats? Två typer kan lätt urskiljas: Någon fotograferar eller filmar barn som är avklädda Någon berör otillbörligt barns privata kroppsdelar

Foto och filmproblemet Inget totalförbud – Verksamhetens behov tillgodoses – Förvaltningens råd ska iakttagas – Verksamhetens utrustning ska användas Förbjud användandet av privata kameror, filmkameror, mobiltelefoner, surfplattor mm som kan användas som fotoutrustning

Problemet med otillbörlig beröring av privata kroppsdelar Problemet är nära knutet till: Bemanningsproblematiken – Män i förskolan – Kameraövervakning – Vikarieproblematiken Lokalernas (och ev utemiljöns) utformning – Mer insyn i lokalerna

Kompetensutveckling - förslag på områden Anmälningsplikten Allmänt ökad kompetens kring övergrepp Hur kan man tala med barn om sexualitet Öka chefernas kompetens i krisarbete Ensamarbete –kopplat till männens situation Kompetensutveckling för föräldrar? – Forskningsprojektet på Linnéuniversitetet

Förvaltningens förslag till barn- och utbildningsnämnden: Barn- och utbildningsnämnden godkänner rapporten och lägger den till handlingarna. Barn- och utbildningsnämnden beslutar att rapporten ska ligga till grund för åtgärder i enlighet med rapportens intentioner