Befolkningsökningen. Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Aristoteles och Leukippos
Geografi Henrik Carlsson.
Historien om Antiken i Grekland.
Amerikanska revolutionen
Vikingar Runor Avsluta.
Hans och Greta.
Antikens Grekland Prov fredag v. 47.
Mellankrigstiden.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
Industri och demokrati i sverige
Traktorer då och nu.
Levnadsvillkor och resursfördelning
VIKINGARNA.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Industriella revolutionen
SVERIGE Ett land i förändring.
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Ett tema om befolkningen i världen
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Frihetstiden
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Det var en gång en kille som hette Albert. Han var 1000 år. Han bor på Habbo planeten. Alla är snälla. Dom äter utomjordiska grisar.
Vasatiden
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Konstmusik Mappar, du har med dig din mapp till lektionerna
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Frihetstiden
Industriella Revolutionen i Sverige
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Industriella Revolutionen
Karl XII & Stora Nordiska kriget
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
LIVET I VÄRLDEN Arbetsgång 1 1. Läs tillsammans sidorna Beskriv enskilt begreppen i rutan på sid Sätt er i expertgruppen och hjälp varandra.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Utvandrarna. Skildrar några människors utvandring från hungersnöd och svält i Sverige till USA under 1840-talet. Säljer sina gårdar i Småland Seglar.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
HATTAR OCH MÖSSOR. Theo och Gabbe och Molly.. HATTAR OCH MÖSSOR, TVÅ POLITISKA PARTIER. Under Frihetstiden var det många och långa diskussioner i Riksdagen.
Kristendomen. Heliga Platser Hur fungerar religionen i samhället? Kristendomen har skapat massa krig och bråk för att andra tror på andra religioner.
Ett tema om befolkningen i världen
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Australiens historia.
ANTIKA GREKLAND.
Sjukdom Medeltiden del 5 åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Vaccin / Edward Jenner.
Islam – Vad tänker du på?.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Aktion T4 i Nazi-Tyskland
Den Nya tiden e. Kr.
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Kolonier och slavhandel
Höga, oregelbundna, dödstal Osäkra skördar Dålig sjukvård Höga, oregelbundna, födelsetal Dålig utbildning Inga preventivmedel Befolknings- mängden är låg,
Digerdöden.
Hej, jag heter Karam och jag ska berätta om en bok som jag har läst.
Geografi Henrik Carlsson.
Ryska revolutionen 1917.
Frihetstiden
Medeltiden –den mörka tiden?
Den ryska revolutionen
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Frihetstiden och 1800-talet
De nya svenskarnas röst !
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Befolkningsökningen

Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten och missväxt hade tagit slut, det gjorde att det minskades med att folk dog och befolkningen ökade.  Skördarna gick bra flera år i sträck. Man tror att befolkningen ökade med miniskor.20 % av alla barn dog före ett års ålder, även om man räknade bort dessa var medellivslängden under halva av 1700-talet bara 44 år.

Jordbruken  De flesta svenskarna under 1700-talet levde på att ha ett eget jordbruk, och boskapsskötsel eller jordbruksarbetare men också som statstjänstemän. Man bodde fortfarande i byar där varje gård kunde ha jord på trettio till fyrtio ställen. Man brukade skörda på ängar och byarnas utmarker.

Hälsa och hygien  Bara för att det blev fred så var det fortfarande smutsigt och dålig hygien. Det var fortfarande fattigt och dåligt med mat efter krigen. Men när alla slutade kriga så var man hemma väldigt mycket och hjälpte till på gården så det fans mera mat.  Hälsan började bli bättre.

Vaccin  På 1700-talet kom vaccinet. Vaccinet användes till att man skulle bli emun mot en sjukdom som någon annan hade innan satt man inte skulle bli smittad. Han som upptäckte vaccinet hette Edward Jenner.  Han upptäckte det genom att en bondeflicka hade sagt "jag kan inte få smittkoppor för jag har haft kokoppor" 20 år senare tog han upp det igen och började experimentera det. Han hållde på med det ett par år efter det satt han kunde bli helt säker på att han hade helt rätt satt han kunde skick in en rapport till Royal Society i London. År 1798 berättade dom för resten av världen om hans upptäckt och efter det så blev det känt och vaccinet började användas.

Frågor: 1.Varför ökade befolkningen så mycket? 2.Vem kom på vaccinet?

Slut! Källa: