Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi: ½ gruppen: Falafel s.195, matvete, wokade grönsaker s.193, kall sås med matlagningsyoghurt s.251 (smak: gurksås, röd sås eller paprikasås). ½ gruppen: Köttbullar s.227 (-ägg), basmatiris, kall sås med fet creme fraiche s.251 (smak: gurksås, röd sås eller paprikasås), sommarsallad s.244. Analys i Läxa: Repetera näringsläran. Se HK-portalen. Repetera kokning och stekning. Se Hk-portalen och hemsidan. Se filmen: Så handlar du klimatsmart i affären (hemsidan) och fundera över minst två saker från filmen som vi kan diskutera på nästa lektion.
Utvärdering i skrivboken Gör en kort analys där du jämför måltiderna utifrån matkoll.se. Hur påverkar de olika måltiderna din egna hälsa. (Utgå ifrån det energibehov som du har.) Hur påverkar de olika måltiderna miljön? Hur skulle du vilja förändra dem så att de blev bättre för hälsa och miljö? Hur fungerade ditt arbete i köket – enskilt samt samarbetet i gruppen? Vad tyckte du att du var säkrast på? Vad behöver du träna extra på? Vilka mål vill du ha för dina HK-lektioner?
Lektion 2 Mål med lektionen: - Jag gör och motiverar val med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. Vi övar på detta genom att jobba med ”En hållbar tacokväll”. Efter att ha sett filmen: Så handlar du klimatsmart i mataffären – (Naturskyddsföreningen) diskuterar vi de saker som ni vill ta upp. (- Fyll i mallen ”Vad kan jag göra för en hållbar utveckling?”) Läxa: Repetera hur man kan göra klimatsmarta val. (HK-portalen, under ”miljö”). Repetera kokning och stekning, HK-hemsida + HK-portalen
Lektion 3 Mål med lektionen: Jag är kreativ och skapar egna måltider. Jag gör och motiverar mina val med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. Jag tillagar och serverar maten med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. Detta gör vi: - En hållbar fiskrätt att bjuda på för 2 personer. Läxa: Repetera näringsläran samt hur olika livsmedel påverkar miljön i produktion, transport mm. Fundera över hur du skulle kunna välja olika lunchmåltider som är hållbara, dvs bra för din och andras hälsa, ekonomi och miljö. Tänk lokalt och globalt. Diskutera gärna hemma. Använd HK-hemsidan, HK-portalen, och
- En hållbar fiskmiddag att bjuda på för 2 personer. - Välj mellan några olika fiskrecept, ev. förändra eller göra eget. 10 min. - Tillaga 70 min. (Fotografera er bricka med mat och er servering.) -Servera maten kl (köken ska även vara rengjorda och klara då) -Vi äter – Rast – Visa bild och presentera er måltid och berätta hur ni har valt livsmedel och metoder utifrån hälsa, ekonomi och miljö. 30 min. -Kamratbedömning 10 min (använd utvecklingsmatris). -Självvärdering 10 min.
Självvärdering Beskriv din maträtt som du lagade idag. Vad behöver du öva mer på för att bli säkrare på att planera, motivera val och resonera över vilka konsekvenserna valen ger för H, E, M? Hur fungerade tillagningen? Beskriv vad som gick bra och vad du ska tänka på nästa gång. Vad tycker du om kamratresponsen som du fick? Håller du med? Varför/varför inte? Läxa: Repetera näringsläran samt hur olika livsmedel påverkar miljön i produktion, transport mm. Fundera över hur du skulle kunna välja olika lunchmåltider som är hållbara, dvs bra för din och andras hälsa, ekonomi och miljö. Tänk lokalt och globalt. Diskutera gärna hemma. Använd HK-hemsidan, HK-portalen, och
Lektion 4 Vi bakar bullar. Vi förbereder oss inför provet ”Den hållbara lunchen” genom att titta på livsmedelsverkets hemsida, Alléskolans HK-hemsida och HK-portalen. Diskutera vad som händer med våra matrester och det som vi återvinner. Se även Renova-tv – film om matresternas väg. Myter och sanningar om kött Så mycket vatten går det åt till livsmedelsproduktion Fyra år av torka i Kalifornien
Lektion 5 Mål med lektionen: Jag planerar upp en hållbar lunch som ska tillagas och serveras nästa lektion. Jag gör en bottenredning och/eller en toppredning. Detta gör vi: - Läs kamratresponsen från lektion 3 och titta igenom dina arbeten och bedömningar från föregående år (10 min). -Prov del 1 – planera (maten ska bli klar på 80 minuter), fyll i beställningslista samt arbetsplanering. (35 min) -Rast 15 min. -Genomgång av recept samt bottenredning och toppredning (10 min). Kl.9.30 BottenredningBottenredning ToppredningToppredning - Tillaga pastagratäng s.185 (30 min) - Vi äter (10 min). - Diska och plocka i ordning samt ev rast. -Motivera dina matval med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö enskilt (50 min). Läxa: Repetera tillagningsmetoder mm. Öva gärna på att tillaga ”din” lunch hemma. Provet fortsätter nästa lektion.
Lektion 6 och 7 Den hållbara lunchen del 2 ½ gruppen: Enskild matlagning Maten serveras kl ½ gruppen: Kamratrespons samt tvättuppgift där du lär dig hur man sorterar, tvättar och torkar samt läser om Lillie och hur hygienen var i Sverige på 1920-talet. Lämna in dina svar och resonemang. Läxa: Sortera tvätt och tvätta hemma. Lägg in din ”hållbara lunch” i matkoll.se
Lektion 8 1. MATTRADITIONER – Vad är SVENSK MAT? Diskussion om mattraditioner. -Meny i P3 – ”Från vedspis till smarta kök på ett liv”. (12 min) -Tankar och funderingar? Hur förvarade vi maten innan vi hade kyl och frys? 2. Redovisning och diskussion om tvätt. (Har du koll på tvättsymbolerna?) Vi kokar hallonsylt och bakar hallongrottor. 3. Vi tittar på youtube-avsnitt om konsumtion, repeterar och diskuterar. Läxa: Repetera konsumentens rättigheter och skyldigheter, se HKportalen under ekonomi samt ungkonsument.se.
Redovisning i smågrupper Berätta om hur du har tvättat. Visa ev. bilder. (Beskriv processen med sortering, tvättning och torkning) Hur är dagens arbetsfördelning i hemmet jämfört med på 1920-talet? Diskutera ur ett jämställdhetsperspektiv.
Lektion 9 Genomgång av konsumenträtt. Vi gör äppelmos, rulltårta och scones. Vi tittar på youtube-avsnitt om konsumtion, repeterar och diskuterar. Diskutera konsumentekonomi utifrån kort och olika ”fall”. * Viktiga saker att kunna när det gäller konsumentkunskap och privatekonomi. 12 frågor i socrative, rumsnummer:
”Avslutningsmingel” Spela PANK. -Minipizzor: Rulla ut degen och forma pizzarundlar med ett glas. Bred på tomatsås och fyllning (lök, oliver, champinjoner, ost). Grädda i ugnen. -Quesedillas: Bred röd pesto på ett tortillabröd. Skiva ost på. Lägg på ett till bröd och stek i en torr stekpanna. -Dippsås: Använd kryddmått och smaka er fram till 2 såser. Servera med morotstavar och blomkålsbuketter. -Bål: 2 paket juice spädes och blandas med 1 liter sockerdricka. Lägg i frysta bär och skivor av en ekologisk apelsin.
Lektion 11 Städning Rabarberpaj med egen vaniljglass.