Statsrådsberedningen Vad är ålderdomligt/gammelmod igt i författnings- /lovspråket? Särskilt om problemen att ändra gammal lagtext Stina Malmberg, ämnesråd.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Advertisements

Skatteverket Ewa Almgren och Mattias Karlsson 21 maj 2014
Kompilerad av Gergely Karosi från Elias Wesséns „Vårt svenska språk”
Rätt men dåligt – om vanliga brister i studenttexter
Äldre Tillstånd - Vattendomar
Skadeståndsrätt I och II
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
En översyn av riksintressen pågår
LTA - Tryckavlopp för småhus
P, S, O, PF, ATTR, ADVL, OIV AKTIV &PASSIV, HS&BS
Fastighetsbildningslagen
Muntligt Jag kan….
Formellt, skarpt och snyggt
- Konsten att ge feed-back
Det allmännas skadeståndsansvar. Allmänt om det allmännas ansvar En viktig förändring gentemot tidigare i 1972 års lag var att “det allmänna” enligt de.
Rent strikt ansvar, tredjemansskada och ren förmögenhetsskada
Seminarium i skadeståndsrätt 4: Jämkning och det allmännas ansvar
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
1 Rättshjälp i Sverige Konferens om rättshjälp i Norden, Reykjavik den 5 september 2014.
Introduktionskurs för användare Del 1
Etiska resonemangsmodeller
Jonny Karlsson PROCESSPROGRAMMERING Föreläsning 4 ( )‏ Innehåll:Trådsäkerhet - Intrinsic locks och synkronisering - Synchronized statements.
Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)
omniensen i monoteismen
Regering.
Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket.
Kandidatuppsats i Statistik F3
PÅGÅENDE FORM (-ing-form)
LAGSTIFTNINGS- PROCESSEN
Fastighetsbildningslagen
Juridisk svenska. Kurs för Mannheimer & Swartling 2007
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
Styckeindelning.
Personligt brev.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Konjunktioner bindeord.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Riktlinjer för misskötsamhet
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Att referera och ange källa!
Att skriva vetenskapligt
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Att stötta en kollega som lär sig svenska Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)1.
Informationsmöte den 26/5 Välkomna. Informationsmöte den 26/5 Agenda 1 Nuvarande interimsstyrelse 2 Pågående arbete 3 Hur lägga en god grund för kommande.
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Klarspråk − med mottagaren i fokus Kicki Lindh, SPV.
Begriplighet ska inte förväxlas med enkelhet på så vis att ett mottagartillvänt språkbruk förenklar budskapet snarare än formen.
Sveriges begravningsbyråers förbund EU:s nya arvsförordning Ulf Bergquist Ulrika L. Hedström
Inloggning, startsida i Co-Driver samt utloggning Panel-PC
Klarspråk – ett begripligt myndighetsspråk
Den enskilde mot staten i skattemål
Åsa IF Stiftelsen Dunross
Databaser, avancerade frågor
Hur når vi personer som har svenska som andraspråk?
Språkriktighet.
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
IT Fördjupning Jon Wide
Rättigheter = s. 20.
Grammatisk terminologi I
Satsschema - Hur använder man det?
OM.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Undersökningstillstånd (Minerallagen)
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Presentationens avskrift:

Statsrådsberedningen Vad är ålderdomligt/gammelmod igt i författnings- /lovspråket? Särskilt om problemen att ändra gammal lagtext Stina Malmberg, ämnesråd (språkexpert), Regeringskansliet, Sverige

Statsrådsberedningen ”I Sverige har man länge arbetat systematiskt med att modernisera språket i lagarna. Men först 1979 gavs riktlinjer om att även gamla lagar skulle moderniseras språkligt, dvs. när man ändrade dem i sak.”

Statsrådsberedningen Riktlinjer har funnits länge 1967 – Språket i lagar och andra författningar 1979 – Några riktlinjer för författningsspråket

Statsrådsberedningen ”Här ser ni exempel på sådant som bör moderniseras: skall ändras till ska skriv könsneutralt modernisera ålderdomliga ord och verbformer välj modernare negationer”

Statsrådsberedningen Vad bör moderniseras? Förrättningsmannen skall, om han finner sådant nödigt eller någon av sakägarna det äskar, vid förrättningen biträdas av två gode män, vilka av sakägarna eller, om dessa ej åsämjas, av förrättningsmannen utses bland dem, som äro valda till nämndemän i domsaga eller i fastighetsdomstol eller till gode män vid fastighetsbildningsförrättningar.

Statsrådsberedningen ”Så här ändrades lagen. (På postern kan ni titta närmare på ändringarna.)”

Statsrådsberedningen Före: Förrättningsmannen skall, om han finner sådant nödigt eller någon av sakägarna det äskar, vid förrättningen biträdas av två gode män, vilka av sakägarna eller, om dessa ej åsämjas, av förrättningsmannen utses bland dem, som äro valda till nämnde- män i domsaga eller i fastighets- domstol eller till gode män vid fastighetsbildningsförrättningar. Efter: Förrättningsmannen ska, om han eller hon finner det nödvändigt eller någon av sakägarna begär det, vid förrättningen biträdas av två gode män, vilka av sakägarna eller, om dessa inte kommer överens, av förrättningsmannen utses bland dem, som är valda till nämndemän i domsaga eller till gode män vid fastighetsbildningsförrättningar.

Statsrådsberedningen ”Ni ser att vissa ord och fraser har moderniserats, men meningen är fortfarande lång och krångligt byggd. Varför blir det ofta så? Vilka problem kan uppstå vid ändringar i gamla lagar?”

Statsrådsberedningen Svårigheter och hinder vid ändringar Ont om tid Uppstår det någon betydelseskillnad? Hur konsekvent och enhetlig måste man vara? Vad ska anses ålderdomligt (eller stelt)?

Statsrådsberedningen ”Eftersom det alltid är ont om tid, blir det ännu svårare att bedöma … … om det uppstår någon betydelseskillnad. Det får naturligtvis inte hända. Att en ändring endast är språklig kan ibland tydlig- göras i författningskommentaren. Eftersom många lagar är delar i ett sammanhängande system, bör man inte ändra central terminologi. Men mycket annat går att modernisera. Blir inte lagspråket oenhetligt då? Jo, självklart! Och det kommer det att förbli, så länge det finns gällande lagar från äldre tider. Det är svårt att ändra i en mycket gammal lag utan att det blir stilbrott. Därför är det bättre att ersätta gamla lagar med nya.”

Statsrådsberedningen Skriv nytt! Ersättning för skada (1978:880) 21 § Har ett beslut om betalnings- säkring meddelats för en fordran som inte är fastställd och blir fordringen senare inte slutligt fastställd eller fastställs den slutligt till ett väsentligt lägre belopp än det som har betalningssäkrats, har gäldenären rätt till ersättning av staten för ren förmögenhetsskada som därigenom har tillfogats honom. Ersättning för skada (SFL) 20 § Om betalningssäkring har beslutats för en betalningsskyldighet som inte är fastställd och som inte heller senare fastställs slutligt, ska staten ersätta den betalningsskyldige för ren förmögenhetsskada. Detsamma gäller om betalningsskyldigheten fastställs slutligt men till ett väsentligt lägre belopp än det som har betalningssäkrats.

Statsrådsberedningen Ersättning för skada (1978:880) 21 § Har ett beslut om betalnings- säkring meddelats för en fordran som inte är fastställd och blir fordringen senare inte slutligt fastställd eller fastställs den slutligt till ett väsentligt lägre belopp än det som har betalningssäkrats, har gäldenären rätt till ersättning av staten för ren förmögenhetsskada som därigenom har tillfogats honom. ”Frågeformade konditional- satser (villkor som inleds med verb) kan ofta ersättas med vanliga villkorsbisatser (om-inledda) och ibland ersättas av relativa bisatser (som-inledda).” ”Undvik långa, omständliga meningar. Bryt ut villkor och lägg i en egen mening.

Statsrådsberedningen Ersättning för skada (skatteförfarandelag, prop. 2010/11:165) 20 § Om betalningssäkring har beslutats för en betalningsskyldighet som inte är fastställd och som inte heller senare fastställs slutligt, ska staten ersätta den betalningsskyldige för ren förmögenhetsskada. Detsamma gäller om betalningsskyldigheten fastställs slutligt men till ett väsentligt lägre belopp än det som har betalningssäkrats.

Statsrådsberedningen ”Vilka ord och uttryck ska anses ålderdomliga (eller stela)? En god hjälp har skribenterna av ord- och fraslistor som visar genomförda moderniseringar av viktiga lagar. Exemplet är hämtat från skattebetalningslagen (1997:483) som ersatte uppbördslagen (1953:272).”

Statsrådsberedningen Gör ord- och fraslistor!

Statsrådsberedningen ”Svarta listan är ett annat hjälpmedel. Den innehåller ord och fraser som kan ersättas i lagspråket. Den fjärde upplagan (SB PM 2011:1) har just publicerats på Det finns planer på att tillhandahålla även en webbversion som lämpar sig för tryckning. Tills vidare kan man dock skriva ut den som häfte, om man vill ha den i pappersformat.”

Statsrådsberedningen Svarta listan!

Statsrådsberedningen Skriv ut Svarta listan som häfte