Lodjur Av: Linus och Tora. Längd på lodjur Lodjuret kan bli 67-140 cm Det äldsta lodjuret blev 17 år gammal den vanligaste anledningen att lodjurs ungar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Varg Vedad Arifovic 2012.
Advertisements

IGELKOTT IGELKOTT.
Fiskar.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Oskrivna och skrivna regler i Kallhälls scoutkår Hälsodeklaration, personuppgifter och kontaktuppgifter Kåren har som policy att ta in en ny hälsodeklaration.
Nr Av: Samuel Blomberg & Samuel Lundberg & Caroline Jonsson.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Rovdjursfara på gården? Maremmano Abruzzese vaktar och beskyddar dina djur Imbi Jäetma, Sae gård, EstlandAnnika Michelson HAMK.
MÅL KURS D HÖRALÄSA PRATA SKRIVA KLAR SIDA. Höra Dessa områden ska man kunna: - berättelser - beskrivningar - samtal - diskussioner - information - nyheter.
Kräldjur och fåglar. Kräldjur  Kallas också reptiler.  Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren.  Alla kräldjur har hårda fjäll.
JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.
Europas sista vildmark?
Barn och ungdomars utveckling
Inför nationella provet i svenska
Nykterhet och solidaritet
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
En snabbkurs i orientering
Sträck dig som ett streck
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Kort om | skötselråd.
Fjällen Geografi åk 4.
Konsten att läsa skönlitteratur
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Fotbollsträning 27 april – Tips o ideér av Håkan Broman.
Djuren på vintern.
Ryggradsdjur och ryggradslösa djur
Värderingar Spårvägen F98
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Ekorre Däggdjur I ett träd, I skogen, i fågelholkar.
Grej of the day Grön och kramgo.
Religion.
Vilhelm Moberg
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Upplysningen 1700.
Genomgång av Ögats delar och deras funktioner
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och.
Puberteten Vad är det för något..?
Personal- och anställningsfrågor
Rymden.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Kl. 8:06 Larm singelolycka E6 mellan trp 25 och trp 26 södergående körbana, bil på tak. Total info: 1st person skadad, blöder från huvudet, tryck i bröstet.
SAMVERKAN FÖR EN POSITIV UTVECKLING I STOCKHOLM
Barnkonventionen.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Bin gör skillnad, så kan även du!
Mobiltelefonins utveckling
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
DATUM & TIDER Räv 4–6 år.(Ny grupp)
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Kronhjort Storlek: Handjur kg, vuxen hind väger kg, handjur, mankhöjd 120 – 150 cm Funnits: år i Sverige. Äter: Ris av blåbär,
Ta hand om dig själv.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
Randiga nöff nöff Ledtråd.
En teoretisk resa genom naturen
Inför nationella provet i svenska
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
BHC Team 05 Lagraketen Höst av Håkan Borgstrand.
Teori Kuben P07.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 5
Presentationens avskrift:

Lodjur Av: Linus och Tora

Längd på lodjur Lodjuret kan bli cm Det äldsta lodjuret blev 17 år gammal den vanligaste anledningen att lodjurs ungar dörr av svält och sjukdomar, vuxna dörr mest på grund av jakt och bil Lodjuret väger kg hanen väger mer än honan

lo Det finns De finns i hela Sverige Den kan hör något på 4,5 km

Spår/läten Spåren är 7-9 cm långa. Man ser inte alltid deras klor i snön.

Utseendet/familj Lodjuret är ett kattdjur och på miner om våra tama huskatter Kattdjur på latinska är felidae Pälsen är brun grå och dom flesta har fläckar Dom har också tofsar på öronen Svansen är ca 2 decimeter Famil Till hör familjen kattdjur. Nordens enda vilda kattdjur

Föda/fortplanterig I sverge äter/föda de mesta ren, rådjur men okså skogs fågel och hare. Fortplanterig Honan föder oftast 2-3 ungar. Ungarna föds på våren. Dom behöver ingen ly. Ungarna föds på en skyddad plats. Honan tar hand om ungarna själv.

Lodjur på andra språk Albanska:Rreqebulli Danska:los Engelska:eurasian lynx

Förr Lodjuret har jagats så länge som lodjuret har funnits i Sverige Den har jagats för att inte äta upp våra tama djur. Den har också jagats på grund av skinnet På vikningar tiden så sålde Sverige lopälsar till andra länder På Gustav Vasas tid (1550-talet) var loskinn värt mycket pengar priset var på lodjursskinn hela 40 mark. Det var lika pengar som när man köper råg så det räckte till en hel familj i ett år

Idag I Dagens samhälle ställer lodjuret mest problem för renarna. Lodjuret angriper även hundar, katter och får. I visa områden så blir det få med rådjur. Trots att de gör det svårt för visa människor så röstats det fram till det mest populäraste djur.

spilning

Utsände/ sinnen, fysiskaegenskaper Lo djuret har stora tassar för att det ska kunna springa snapt på snön. Om man har små tassar/fötter så placerar man hela vigten/sjunker ner. Spår Spåren är 7-9cm långa. Losspår är rundare och mindre än varganas. dom två mittersta tårna sitter olika långt upp. Lodjuret kan fälla in klorna så alltid kan man inte se kollmärken i spåren. För lo är hörseln och sysnen de viktigaste i jackten på ett bytet. Oftast plaserar lo ett en plats högt upp så det kan spana efter bytet. Lo är bra på att smyga. Lot försöker komma så nära bytet som möjligt utan att bli upptäckt, för att det ska göra en snap rusch. Den är snabba på en kort streka men inte på en längre streaka. Oftast kommer bytet undan efter50-60cm, när Lot inte hinner med och blir för trötta.

Ungar/parnigstid Lo djuret får 2-3 ungar i en kul Lodjuren parar sig oftast i mars, ungargana föds på sommaren. Vi födsen så väger ungarna 300g,hornan tar han om ungarna själv ungarna följer honnan 9-10 månader Ungarna föds på en torr och skyddad plats,tilixempel under en gran,i en bergsskreva. Dom har ingen lya dom har inte så bra lukt sinne

Revir Man har hittat lo djurs revir från 40 till 3500 kvadratmeter stora områden, men reviren varierar.

Syn, hörsel, tänder Ögonen siter fram på huvudet tät in på. för på för att dom kunna mätta avstånd. Lo djuret kan höra en ren leta efter lav i snönmer en hundra meter bort

Det finns här Lodjur finns i nästan hela sverige.

Kort fatkta Lo har många gånger röstas fram som populäraste rovdjuret Lo är eropas största kattdjur Lo är oftas ofarligala