1 Kommunfullmäktige i Göteborg Beslutade 25 februari 2016 om Göteborgs stads reviderade riktliner för anhöriga som vårdar eller stödjer närstående Riktlinje.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Kontaktsjuksköterskans uppdrag och ansvar Klara Karlsson & Jennie Jackson Samordnande kontaktsjuksköterskor Hematologiska processen.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Socialdokumentation Består av två delar!
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Rosengård först till tio SM-guld. På gång inom hemtjänsten i Malmö stad  Fördjupad analys av ekonomi och kvalitet inom vård och omsorg i Malmö stad -
Demografisk utveckling i AC län. En jämförelse mellan år 1982, år 2000 och år 2007 Äldre i AC län
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
LSS 1§ Omfattar personer med
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Avdelningen för vård och omsorg
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barnets bästa i främsta rummet
Bästa utveckling för alla
Välkommen till information om lex Sarah
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
HFS - nätverkets vision, framtidsbild och strategi
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Boendestöd.
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Analysseminarium – ÖK februari
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Tandvårdsstöd-översikt
Anhörigstödet i Göteborg stad Steg-ett ut en föräldrautbildning HT 2017 SLK:s utvärdering av anhörigstödet 2014 visade på behov av fortsatt utvecklingsarbete.
Hälsofrämjande miljö på Falu vårdcentral
Vägledande principer för socialtjänsten
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Barnintervju på ekonomiskt bistånd
Inbjudan till Anhörigträff Hjärtligt Välkomna!
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Kommunala aktivitetsansvaret
Stöd till anhöriga.
Insatser enligt LSS och SoL
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Elevstödsprocessen Skapa en undervisning som möter alla elever
Vård och omsorgsutbildning
Nationella kompetensrådet
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Diagnos och delaktighet
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Samordnad individuell plan (SIP)
Värdegrund inom äldreomsorgen
förfrågningsunderlag
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Dokumentera rätt i vården
Projekt Unga Vuxna Syfte Erbjuda arbetslösa ungdomar individuellt stöd omkring hens psykiska ohälsa till självförsörjande situation/rätt i välfärden Utveckla.
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Samordnad utveckling för god och nära vård
Klas Johansson och Linda Grinndal
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Projektplan: Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

1 Kommunfullmäktige i Göteborg Beslutade 25 februari 2016 om Göteborgs stads reviderade riktliner för anhöriga som vårdar eller stödjer närstående Riktlinje för anhörigstöd i Göteborg

Socialtjänstlagen 5 kap 10 § 2 Skyldighet att erbjuda stöd – men ingen individuell rättighet till stöd Hela socialtjänstens område berörs Omfattar alla som stödjer eller vårdar en närstående, oavsett om den närstående har insatser från kommunen eller ej, och oavsett den närståendes diagnos eller icke diagnos, funktionalitet, ålder, kön, relation, boendeförhållanden osv Du avgör själv om du tillhör målgruppen ”anhörig”.

Begrepp 3 Vem är anhörig? Person över 18 år som ger omsorg, vård eller stöd (ex. anhörig, vän, granne) Vem är närstående? Person som tar emot omsorg, vård eller stöd (ex. en familjemedlem, vän, granne)

4 Varje situation är unik och utgångspunkten är att den anhörige själv avgör hur stort ansvar hon eller han vill ta Syfte Minska anhörigas fysisk och psykisk belastning Förbättra anhörigas livssituation Mål Likvärdigt och brett utbud av stöd till anhöriga för att kunna tillgodose gruppers och individers olika behov Syfte och mål

Vad innebär ett anhörigperspektiv 5 Socialtjänsten ska samverka med anhöriga erbjuda anhöriga att delta i biståndsutredningar, om den enskilde samtycker ta hänsyn till anhörigas synpunkter vid biståndsbedömning och utförande utreda anhörigas behov, informera om kommunens stöd hålla regelbunden kontakt och följa upp stödinsatser se till att sjukvården och socialtjänsten samverkar Prop. 2008/09:82

6 Stadsdelsnämnderna ska erbjuda: Information till anhöriga om det stöd som finns både som –Som kommunal service och –som biståndsbedömda individuella insatser Stödsamtal, enskilt eller i grupp Vägledning och råd samt hänvisningar till andra professioner eller aktörer om behov finns Verksamhet/aktiviteter för anhöriga Anhörigstöd

Indirekt anhörigstöd 7 Bästa anhörigstödet är en god vårdochomsorg för den närstående Stadens insatser enligt SoL och HSL till den närstående ska vara av god kvalitet och erbjuda flexibla lösningar för att på bästa sätt bidra till ett gott stöd för den anhöriga

Stöd till den närstående 8 Avlösning i hemmet enligt SoL – Avgiftsfri insats i Göteborg Efter individuellt beslut ska avlösning erbjudas i hemmet dygnet runt, såväl vardag som helgdag Regelbunden insats eller vid oförutsedda situationer Individuellt anpassad och av god kvalitet Hemvårdsbidrag kan utgå till person som av fysiska, psykiska eller andra skäl möte betydande svårigheter i sin livsföring och som vårdas av anhöriga i hemmet Prövas och beviljas enligt 4 kap 2 § SoL I båda fall är det den närstående som ansöker

Direkt anhörigstöd 9 Förebyggande och hälsofrämjande karaktär – bidra till att främja anhörigas hälsa Kan ges antingen som service eller information och/eller Individuella behovsbedömda insatser enligt 4 kap. 1 § Socialtjänstlagen (SoL) för att underlätta för den anhörige fysiskt, psykiskt och socialt

Anhöriga som viktiga resurspersoner 10 ”Den anhöriga har en unik kunskap om den närstående och har stora möjligheter att stödja den närstående att anpassa sig till en ny situation. Det är därför viktigt att beakta anhörigas eget behov av stöd och där har landstingen en viktig funktion. Den sjuke och dennes anhöriga behöver bl.a. kunskaper om sjukdomstillståndet, om hur sjukdomen kan utvecklas samt om olika förhållningssätt om hur man som anhörig kan eller bör bemöta en närstående.” (Prop. 2008/09:82).

Stöd i form av kommunal service 11 Stadsdelsnämnderna ska erbjuda: Generellt utformade insatser, tillgängligt för alla utan föregående biståndsbedömning Information Råd och vägledning Utbildning/föreläsningar Verksamhet/aktiviteter för anhöriga, exempelvis café/cirklar/träffar med varierande innehåll utifrån behov Stödsamtal, enskilt eller i grupp

Anhörigkonsulent – kommunal service 12 Lyder under tystnadsplikt och dokumenterar inte. Du kan välja att vara anonym. Erbjuder stöd i form av Enskilda samtal Information, råd och vägledning Anordnar aktiviteter utifrån anhörigas behov och önskemål, ex.: Anhöriggrupper Föreläsningar Hälsofrämjande aktiviteter m.m.

Anhörigkonsulenter i Göteborg 13 Fråga efter anhörigstöd via tel E-post adress till anhörigkonsulent i respektive stadsdelsförvaltning: Askim-Frölunda-Högsbo Norra Västra Västra Östra