Aspergers syndrom & kommunikation Gunilla Gerland Här finns bl a böckerna: Arbeta med Aspergers syndrom Barn som väcker funderingar Jag föreläser.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Heart to Change – att leda förändringsarbete
Advertisements

AUTISMSPEKTRUMTILLSTÅND
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Barnanpassad utredning
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
UNDERLAG FÖR BEDÖMNING AV APU ETT FÖRSTA FÖRSLAG.
Insändare Påverka med ord #3.
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
SAMTAL.
Att berätta sin berättelse
Vi är den lilla skolan mitt i city med nära till allt!
Hur bemöter jag personer som använder kommunikationshjälpmedel
Vissa av bilderna i denna powerpoint-presentation är tagna av fotograf Paul Quant.   Fotografen har upphovsrätt till bilderna. Endast Handisam och Processtöd.
Att göra praktik av teori!
Mål och betygskriterier
Heléne Stern leg psykolog
SET Social Emotionell Träning
JOHANNA BJÖRK
- Konsten att ge feed-back
Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Startsidan ger kunskap Om vad som är möjligt att göra Och vem som står bakom. Blocken för ämne och organisationer Är klickbara och leder till sidan för.
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA 1. UTHÅLLIGHET. 2. KONCENTRATIONSFÖRMÅGA Uthållig bara korta stunder i taget Slutför oftast arbetsuppgifter.
…och lite annat smått och gott som kan vara (arbets)livsavgörande…
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Att samtala med ungdomar om tobak
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Resursteamet Stöd och Omsorg Piteå Kommun
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
”Lär dig säga jag och nej”
En presentation av våra verksamheter.. Kärnhuset  Resurscentrum –råd, stöd, service –barn 1-20 år  I daglig verksamhet –rådgivning, konsultation, utredning,
Tema: SJÄLVKÄNSLA Välkommen och presentation ca min
Valideringsprocessen
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Hörselskadad Svårighet att höra Avvikande beteende Negativ värdering av avvikelse Negativ värdering av avvikelse Stigmatiserande attityd / beteende Skamkänslor.
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Läkaren beskriver de medicinska förutsättningarna
Dolda funktionsnedsättningar
Tillgänglighet och kommunikation - ett hörselperspektiv Susanna Ahlström HRF Östergötland.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Autism och Asbergers Syndrom
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
Lektionsupplägg Elevkommentarer Länkar och namn. Lektionens arbetsgång Uppvärmning Säger tal-eleven lägger och skriver Se talgestalter- eleven lägger,
Egen styrka-projektet
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Hälsofrämjande insatser i skolan. Utvärdering av DISA. Pernilla Garmy Skolsköterska, Doktor i medicinsk vetenskap Skolsköterskekongress, Stockholm 15 april.
ENHETSRAPPORT - BÄLLSTA GÅRD STOCKHOLMS STAD – PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel:
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att läsa och förstå.
Motiverande samtal (MI). Vad är MI? Samtalsmetod Väcka och stärka motivation till förändring eller utveckling.
Ett anpassat pedagogiskt arbetssätt för personer med autism Elin Löberg, Gryningens korttidsboende Elin Löberg, Gryningens korttidsboende Helene Lohman,
”Nu ska ni få visa vad ni lärt er. För att det ska bli rättvist får alla samma uppgift att lösa – klättra upp i trädet!”
AUTISM och ASPERGER SYNDROM
Textlösa bilderböcker
Tillgänglighet i praktiken Våga Visa
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Eleverna i klass 1-6 har svarat på enkäten
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Träff 11 Välkomna!.
Funktionsvariationer
Svenskar med funktionsnedsättning och internet
Helhet och allsidighet
Vilka är vi? Utbildningscenter Autism ägs av Autism- och Aspergerförbundet. Vi bedriver utbildningar och sprider kunskap om autism, Aspergers syndrom.
NPF är en förkortning för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
ÅTGÄRDSPROGRAM.
Vad betyder Social Kompetens
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Bemötande – personer med funktionsnedsättningar
Presentationens avskrift:

Aspergers syndrom & kommunikation Gunilla Gerland Här finns bl a böckerna: Arbeta med Aspergers syndrom Barn som väcker funderingar Jag föreläser gärna på skolor i Stockholmsområdet, kontakta mig via

Aspergers syndrom & kommunikation Alla symtom påverkar kommunikationen Elever väljer olika strategier

Strategier kan se ut så här t ex: Funktionsnedsättning: Bristande social interaktionsförmåga. Effekt: Känner sig ofta dum (vill inte känna sig dum). Strategi: Avvisar allt och alla för att slippa känna sig dum. Funktionsnedsättning: Bristande social interaktionsförmåga. Effekt: Känner sig ofta förvirrad (vill inte känna sig förvirrad). Strategi: Säger ja till allt för att det är lättast så. Funktionsnedsättning: Bristande social interaktionsförmåga. Effekt: Känner sig osäker (vill inte känna sig osäker). Strategi: Talar om för alla andra vad som är rätt och fel.

Aspergers syndrom & kommunikation Eleven har en funktionsnedsättning som påverkar social förståelse och föreställningsförmåga. Människor utan autismspektrumtillstånd är däremot förhållande- vis flexibla och anpassningsbara och har god förmåga till förändring. Men: När det vi gör inte funkar fortsätter vi ofta ändå med samma strategi, om och om igen. och: Varför försöker vi ofta ändra på eleven när det är mycket lättare att ändra på oss själva?

Aspergers syndrom & kommunikation Vad kan vi göra? ● Samtalsteknik (t ex lösningsfokuserat, dataprat) ● Hjälpmedel (t ex pratlådan, ritprat, sociala berättelser) ● Söka samarbete istället för motsättning, lära in nya strategier (t ex godkända flyktvägar) ● Visuell kommunikation är tjatfri kommunikation!

Aspergers syndrom & kommunikation