Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Funktionsvariationer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Funktionsvariationer"— Presentationens avskrift:

1 Hur kan vi bli bättre på att bemöta barn och unga som behöver extra stöd?

2 Funktionsvariationer
Synnedsättning Hörselnedsättning Rörelsebegränsning/fysiska funktionsnedsättningar Medicinska funktionsnedsättningar Intellektuella och neuropsykiatriska (NPF) funktionsnedsättningar

3 Synnedsättning Man kan ha alltifrån en liten synnedsättning till att vara helt blind.

4 Att tänka på: Fråga om och på vilket sätt hen behöver hjälp.
Ta reda på vad det finns för böcker på Daisy och på punktskrift. Information finns på Komplettera gärna med taktila föremål. Undvik särbehandling.

5 Hörselnedsättning Man kan ha alltifrån en liten hörselnedsättning till att vara helt döv.

6 Att tänka på Gå in på och se vad som finns för litteratur på teckenspråk. Stå alltid så individen kan läsa läppar eller att det finns teckentolk. Lära in några nyckelord i teckenspråk. Se till så individen alltid har ryggen fri för den kan inte avgöra vad som finns där. Feedback med ”har du förstått”, ”nu byter vi övning” eller ”bra”. Ung livsstil – studie i 9 kommuner i Sverige på barn och ungas fritids- och idrottsvanor. Ett samarbete mellan kommuner och Stockholms universitet Forskningsledare Ulf Blomdahl och fil dr i statistik och docent i socialt arbete Stig Elofsson 9 kommuner (Stockholm, Jönköping, Helsingborg, Norrköping, Linköping, Huddinge, Haninge, Lidingö, Täby) Genomförs kontinuerligt i Stockholm stad sedan 1984 och i särskolan i Stockholm sedan 2008 Studie i gymnasiesärskolan genomförs Antal elever i urvalet: 159 Svarsfrekvens: 79% Könsfördelning: Pojkar 65% Flickor 35% Grundsärskolan (högstadiet) följs upp HT 2014

7 Rörelsebegränsning/fysiska funktionsnedsättningar
Man kan vara amputerad, förlamad eller ha motoriska svårigheter. Några rullstolsanvändare kan förflytta sig lätt självständigt och andra är helt beroende av andra. Flerfunktionsnedsatta kan ha rörelsebegränsning, talsvårigheter och vara normalbegåvade. Andra kan ha en utvecklingsstörning också.

8 Att tänka på Fråga om och på vilket sätt hen behöver hjälp.
Prata med barnet. Om inte barnet kan kommunicera svarar assistenten, men ha fokus på barnet. Undvik särbehandling.

9 Medicinska funktionsnedsättningar
Man kan ha epilepsi, diabetes, allergi, astma eller vara elöverkänslig.

10 Intellektuella, neuropsykiatriska (NPF) och psykiska funktionsnedsättningar
Utvecklingsstörning Autismspektrumtillstånd Adhd Tourettes syndrom Depression Ångest Fobier

11 Utvecklingsstörning finns som lindrig, måttlig eller gravt och påverkar förmågan till:
inlärning, minne och abstrakt tänkande. rums- och tidsuppfattning. fysiskkapacitet, perception och motorik. Tänk på: Konkret struktur. Instruera med korta och tydliga meningar, konkret ej abstrakt. Visa, hellre än berätta med ord, om det går. Flexibilitet och kreativitet. Det tar länge tid.

12 Autismspektrumtillstånd(AST) finns i varierande grad och påverkar förmågan till:
social interaktion och ömsesidig kommunikation. föreställning och fantasi, vilket i sin tur påverkar lek, beteende och intresse. Tänk på: Det är viktigt att omgivningen är lugn och konkret. Anpassa gruppstorleken efter individen. Minska risken för långa väntetider. Anpassa verksamheten efter deras ljudkänslighet.

13 Aspergers syndrom ligger i autismspektret och har en stor variation på symtom. Om man har Asperger har man ofta: ofiltrerade sinnesintryck. lättare att se detaljer än helhet. svårt att läsa av det sociala samspelet och kroppsspråk. Tänk på: Ha förutsägbarmiljö och rutiner med tydlig struktur. Ge tydliga instruktioner, gärna en i taget. Förklara syftet med övningen. Bekräfta med ord: menar du så här? Tala rakt inga undertexter, fråga inte.

14 ADHD är också ett brett begrepp på många olika symtom:
Avleds av nya intryck och tankar. Uppfylld av egna tankar och idéer. Intensiv, djärv och kreativ. Svänger i humöret. Svårt att ta besvikelser eller ett nej. Snabba reflexmässiga reaktioner. Motorisk oro, brister i motorisk precision. Oöverlagda handlingar.

15 Att tänka på Ge små minipauser.
Hjälpa till att planera vilken ordning uppgifterna ska göras i. Ha strukturerad, konkret omgivning som är begriplig och meningsfull. Ha tålamod.

16 Kontakta oss gärna Helen Wesström helen@ilr.se 0760-112 114
Malin Bernt Samordnare för Fritid för alla Idrottsförvaltningen


Ladda ner ppt "Funktionsvariationer"

Liknande presentationer


Google-annonser