- Hur studerar vi lämpligen organisationer ur ett socialpsykologiskt perspektiv?!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Advertisements

Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
FMS gör människor Fysiskt Mentalt Socialt starka
Beredningen för integration och mångfald
Case, Friskvård Redovisning av omvärldsanalys gällande friskvård för medarbetare i Vetlanda kommun.
EHL Jane Bjurman GAF Medarbetarsamtal EHL Jane Bjurman EHL Jane Bjurman.
PÅ GILLA JOBBET FÅR DU… träffa forskare träffa näringslivsföreträdare och beslutsfattare inspiration till att förbättra arbetsmiljön på din arbets- plats.
Individuellt utvecklingssamtal - mall
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Lotusmodellen.
VerksamhetsutvecklingVerksamhetsutveckling I arbete med funktionshinder.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Affärsidé - företagets vägvisare
Steg 1 - Mötet VÅR VISION FÖR ARBETSMILJÖN OCH HUR VI KOMMER DIT
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Företagsekonomi 1 Centralt innehåll
MODIGT MEDARBETARSKAP
Kommunstyrelsens styrkort 2009 Antagen i KS DNR
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
Föräldrasmart Föräldrasmarta ® Företag – vad, varför, hur? Tiina Bruno, Föräldrasmart Sverige AB.
| Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö1 Mikael Sjöberg.
Arbetsordning, LTH.
Ungas uppfattning om välfärdssektorn Meningsfulla jobb med möjlighet att göra skillnad. Roliga och spännande jobb med goda framtidsutsikter och.
Strategiska perspektiv på verksamheten
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Arbetsmiljön 2012 – svar från ST skyddsombud
Personalpolitisk inriktning
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Västerås stad Medarbetarundersökning 2007 Konsult och service Västerås stad:Anneli Jansson Synovate Sweden:Christer Siwertz Anna Fransas Projektnummer:S
Företagsklimat Företagares och politikers syn på skatter, regler och kostnader Skillnader i synen på företagsklimatet 2010 Dalarnas län.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
1EB003: Individen och företaget Medarbetarskap Anna Alexandersson, Jonas Stjernquist,
Omvärldens förväntningar på Centrum för Byggeffektivitet Produktions- och processmetodik Fredrik Anheim 1.
Socialtjänstens resa för medskapande. Socialnämndens kärnvärden Allt som kan göras eller beslutas av brukaren/kunden/patienten själv ska göras/beslutas.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Medarbetarundersökning 2008
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kronobergs län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kalmar län
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Blekinge
Psykosocial arbetsmiljö: Hög arbetsbelastning, individ
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Upplands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Gotlands län
Arbetsmiljö.
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Södermanlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Skåne län
HANDLINGSPLAN och Verksamhetsplan gemensamma förvaltningen
Kännetecknande för det goda arbetet
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Jönköpings län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Örebro län
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor . Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Strategi för Bästa Heby
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Din lön och din utveckling
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Drömarbetsplatsen.
Verktyget Utmärkelsen….
Introduktion till processen för balanserad styrning
Tips & trix.
Maria Nordin Institutionen för psykologi
Presentationens avskrift:

- Hur studerar vi lämpligen organisationer ur ett socialpsykologiskt perspektiv?!

HUR BYGGER VI EGENTLIGEN DEN GODA ORGANISATIONEN? Med utgångspunkt ur denna formulering skall Ni undersöka förhållandena i era partnerföretag. Kom med förslag hur verksamheten kan förbättras på respektive punkt.

Ett enkelt och i flera avseenden fördelaktigt sätt att undersöka företag: Vem/Vilka, Vad, När, Hur, Varför?! [Varje frågeställning SKALL börja med något av ovanstående ord!]

STRUKTUR, LEDARSKAP, VISION/MÅL/ VÄRDEGRUND, ARBETSMILJÖ, KVALITET, NYREKRYTERING, PERSONALFRÄMJANDE ÅTGÄRDER, APPROACH, PERSONLIG UTVECKLING, STÄMNING/ARBETSKLIMAT. Varför är det viktigt att beakta ovanstående rubrik ur ett socialpsykologiskt perspektiv?

Struktur Grundläggande i alla studier av företag och organisationer är ådagaläggandet av dess struktur. Strukturen visar hur organisationen är uppbyggd, samt ger en översiktlig presentation vad de olika ’funktionerna’ sysslar med. Ett organisationsträd eller organisationskarta ger vanligtvis en god bild av verksamheten.

LEDARSKAPET Det finns mängder av ledarskapsteorier. Samla in data från partnerföretaget som hjälper dig att fastställa vilka/vilken ledarskapsstil som dominerar i verksamheten. Är ledarskapet funktionellt mot bakgrund uppdraget och förhållandena i verksamheten?

Vision, mål och värdegrunder Det finns som regel alltid ett mål med verksamheten. Inte sällan utformar organisationer därtill en vision och värdegrund som syftar till att hjälpa medarbetarna att ’dra åt samma håll’. OM det mot all förmodan inte finns någon reell vision – hur tror du att den skulle kunna formuleras?! Rama in de ’kärnvärden’ som du anser är väsentliga i verksamheten.

Arbetsmiljö När det kommer till trivsel på arbetsplatsen är arbetsmiljön i flera avseenden avgörande. Arbetsmiljön kan grovhugget kategoriseras som fysisk miljö OCH psykosocial miljö.

Hur bedriver man egentligen arbetsmiljöarbete på ditt partnerföretag? Är arbetsmiljöarbetet något som anses viktigt i verksamheten? Vem/Vilka gör vad, när och hur? Hamnar fokus främst på den fysiska eller psykosociala arbetsmiljön?

Kvalitetsarbete Organisationer brukar vanligtvis kategoriseras som produktions- eller tjänsteföretag. Antingen producerar de något eller också tillhandahåller en tjänst (service). Men vad är egentligen kvalitet inom ramen för ditt partnerföretags verksamhet? Hur sprids uppfattningen om vad som är god kvalitet bland medarbetarna? Hur skapar man en känsla av stolthet kring vad som presteras i företaget?

Approach Hur vill företaget att de anställda skall vara för att framstå som goda ambassadörer för verksamheten? Vilken bild vill partnerföretaget att omvärlden skall ha av dem? Vad gör företaget rent konkret för att omvärlden skall få denna bilden av dem?

Personlig utveckling Karriärmöjligheter? Utvecklingssamtal? Lönesamtal? Internutbildningar? Jobrotation? Mandat, delegationer, ansvarsområden?

STÄMNINGEN /ARBETSKLIMATET Hur står det egentligen till med gemenskapen på arbetsplatsen? Hur är relationen mellan medarbetare- medarbetare, chefer-medarbetare, chefer-chefer?

Personalfrämjande åtgärder Vad arrangerar eller erbjuder arbetsgivaren för aktiviteter för att öka trivseln på arbetsplatsen? Resor, julbord, presenter/gåvor, personalfester etc? Friskvårdsbidrag eller kanske t.o.m. träning på betald arbetstid? Andra förmåner?

Nyrekrytering Hur bär sig partnerföretaget åt för att locka nya medarbetare till sig? Vilka kompetenser är företaget på jakt efter? Hur skattas kompetens? Hur står det till med genus- och mångfaldsarbetet?