Landsbygdsnätverket 2014-2020 En mötesplats där erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Landsbygdsnätverket Erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras och metoder utvecklas.
Advertisements

HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
”Biblioteket hjälper mig att komma in i samhället” En studie av asylsökandes kännedom om, användning av och förväntningar på Stockholmregionens bibliotek.
Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
Matematiksatsningen Några nedslag i Skolverkets utvärderingar.
Regiongemensam elevenkät 2016 Skolrapport Fjordskolan ÅK2.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Främja anställning av nyanlända i de gröna näringarna och naturvården.
Finansiärer Länsstyrelsen i Södermanland Landstinget Sörmland Kulturrådet Landstinget Stockholm Östsam Integration inom kultursektorn under 11 år. Projektägare.
Samverkan mellan myndigheter
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Landsbygdsnätverket En mötesplats där erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Föräldramöte – födda 2008 Välkomna! Sammanfattning säsongen 2015/2016 – så här långt 11 isträningar 3 av 7 Björnligor – med 3 matcher varje.
Integration, Direktionsmötet den 17 mars 2016 Ny prognos från Migrationsverket Sverige tillsammans-konferenser Aktuellt i projektet (tre processer) EU-projekt.
Regiongemensam elevenkät 2016 Skolrapport Öjersjö Brunns skola ÅK5.
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Nyanlända akademiker snabb väg in på arbetsmarknaden Reglab Eva-Britt Grönberg, projektledare.
Moderna beredskapsjobb i staten
Landsbygdsnätverket En mötesplats där erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras.
LULEÅ GYMNASIEBY Fyra kvarter samt bibliotek och Hälsans hus.
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
XX kommun Kommunikationsplan.
Regional tillgång till idrottsanläggningar och kulturskola
En kort presentation av Tillväxtverket
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Utredningen om kommunal planering, del 2
Att bemöta och bli bemött
Formativt lärande.
Förändringar inom etableringslagstiftningen
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
Samarbetspartners Civila samhället. Samarbetspartners Civila samhället.
Regiongemensam elevenkät 2016
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Nätverk för lärare på fritidshem
Regiongemensam elevenkät 2016
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Moderna beredskapsjobb i staten
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Nya bostäder i Skärstad
Fler får anställning i Angered genom särskilt anställningsstöd (SAS)
Föreningen Samtal och erfarenhetsutbyte
Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet
Landsbygdsnätverket En mötesplats där erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Regiongemensam elevenkät 2016
Regiongemensam elevenkät 2016
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Regiongemensam elevenkät 2016
Arbetsförmedlingen.
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Kommunikationsplan 2019 för lokalt ledd utveckling i fyra fonder
Alkohol och tonåringar För dig som är förälder EN BROSCHYR FRÅN IQ
Rekrytering med lokala jobbspår
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Och det där med långsiktighet
Kortsiktig /Långsiktig effekt
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Samordningsförbundet Väst
Kortsiktig /Långsiktig effekt Leverans/ /prestation
Presentationens avskrift:

Landsbygdsnätverket En mötesplats där erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras och metoder utvecklas. De organisationer och myndigheter som finns i nätverket blir mer kunniga och handlingskraftiga, vilket i sin tur gör att de kan underlätta för sina medlemmar och målgrupper att skapa god landsbygdsutveckling. Tre inriktningarTre program -Gröna näringar- Landsbygdsprogrammet -Blåa näringar- Havs- och fiskeriprogrammet -Landsbygdsutveckling- Lokalt ledd utveckling med stöd från Socialfonden och Regional fonden

Svenska landsbygdsnätverkets specifika och operativa mål bestämmer medlemmarna genom styrgruppen

Ullbaggen Landsbygdsnätverkets pris till årets bästa, ex ungdomssatsning Naturbruksskolorna förening vann 2010 för årets bästa ungdomsprojekt. Av Ullbaggepriset instiftade Naturbruksskolornas Förening Ung-Ullbaggestipendiet. Ung-Ullbaggestipendium går till den elevgrupp på en medlemsskola i Sverige som under året varit den elevgrupp som bäst uppfyllt kriterierna för gott entreprenörskap. ”Stora” Ullbaggen vilar sig till 2017

Aktuella arbetsgrupper Gröna Näringar – utökad Samordningsgrupp – utökad Arbetsgrupp för samordning - etablerad

Leadergrupper med Havs- och fiskeri- programmet Service - nystart Integration - omstart Naturturism - nystart Unga - omstart

Lokalt ledd utveckling - Leadergrupper

Exempel på tidigare integrationsprojekt på naturbruksskolor I rapporten ”Lyckad matchning” beskrivs projekt från: -Naturbruksgymnasiet Östergötland -Hvilan -Ingelstadgymnasiet -Grans Naturbruksgymnasium -Wången

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration i samverkan med NF Utbildningar och aktiviteter för asylsökande och nyanlända? Enl. webbenkät jan 2016 Enkät till 54 naturbruksskolor: Antal svar: 35 skolor 17 skolor svarar att de under de senaste 5 åren genomfört utbildningar och aktiviteter för asylsökande och nyanlända. 11 skolor svarar att de under de senaste fem åren genomfört utbildningar och aktiviteter inom arbetsmarknadspolitiska program/för människor som står långt från arbetsmarknaden/ sysselsättningsfasen, fas skolor svarar att de planerar eller har intresse av att starta upp/utöka utbildningar och aktiviteter för nyanlända och asylsökande? vanligaste myndighetspart: Arbetsförmedlingen, som ofta upplevs som bra partner att arbeta med Kommuner är ofta med Hushållningssällskap vanlig huvudman bland de som har utbildningar/boenden

Enkätsvar, exempel Hinder och svårigheter som anges är: Tar tid att få till projektpengar/söka medel tiden räcker inte för att planera och genomföra med befintliga resurser, särskilt personellt utbildningen är resurskrävande, svårt att få medel att räcka att finna språklig kompetens geografiskt läge (på landet, logistik) finns inte plats rent fysiskt för fler elever svårighet att hantera skillnader i förkunskaper i vissa grupper att bli synlig som utbildningsanordnare av utbildning för målgruppen

Pågående intervjustudie via Landsbygdsnätverket, Ulla Nilsson: Strukturella hinder för naturbruksskolors satsningar på aktiviteter för integration och arbetskraftsförsörjning

Upplägg Intervjuar naturbruksskolor med erfarenhet av satsningar Intervjuar myndighetspersoner som känner till gröna näringens satsningar Utifrån tidigare kunskap, enkät och intervjuer göra en checklista för de som vill starta utbildning eller andra insatser för nyanlända och asylsökande

Tips för framgång i integrationssatsningar Lista/beskriv vad ni kan bidra med som naturbruksskola när det gäller integration. Förutsättningslösa diskussioner med möjliga samverkanspartners: Ta kontakter med myndighet och organisationer som jobbar med integration, berätta vad ni är bra på och vad ni kan bidra med, lyssna vad de andra parterna vill ha och hur de arbetar Projektformen kan vara ett sätt att komma igång och kunna bygga upp kompetens, under tiden behöver man hitta andra lösningar

Tips för framgång i integrationssatsningar, forts. För kontinuitet: Skapa och underhålla de nya nätverken, t.ex. med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, Länsstyrelsen, kommunen och ideella organisationer involverade i integration Arbeta framåtriktat, strategiskt: Hur kan vi bygga något som även på lång sikt ger ny kompetent arbetskraft för näringen? Bra att satsa på lokal och regional samverkan med Länsstyrelse, kommuner m.fl. ansvariga och aktiva kring frågan

Annat som framhålls i intervjuer. Yrkes-SFI, bra exempel på samverkan i Region Skåne, med en Regional plattform för samarbete kring yrkesinriktad SFI i samband med yrkesutbildning där gröna näringen är en naturlig del – Grön SFI (Skogsstyrelsen)Regional plattformGrön SFI Upphandlingsförfarande är begränsande för planeringen och ger osäkerhet Språket: En nyckel är att hitta personal som kan hjälpa till med språket i undervisningen och att använda andra sätt än ord för att illustrera. En tolk kan även var en förebild och viktigt socialt stöd. Praktiska moment på skolan viktiga för att eleven ska förstå hur svensk näring fungerar, kan vara stor skillnad mot hemlandets Drivkrafter för skolorna kan vara: behöver fler elever, bra att få vuxna deltagare på skolan, att få näringen kompetensförsörjd och att göra samhällsnytta för nyanlända.

Kommande redovisning klart till 30 april Publicering på innefattar: - en sammanfattning av varje intervju - förslag på kontakter att ta kring olika typer av utbildningar - förslag på vad vi kan arbetar vidare med för att skapa framgångsrika utbildningar och insatser