Svenska minoritetsspråk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Finlandssvenska och sverigefinska
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Lånord.
Skriftspråksförändringar
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
När blir ett ord svenskt då?
Minoritetsspråken i Sverige
Nordiska språk.
I Sverige talar vi svenska?
Norge.
Svenska minoritetsspråk
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Finska.
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
16/12-14
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Hälso- och sjukvårdsberedningarna Beredningarna består av fritidspolitiker från hela länet. Alla partier i landstingsfullmäktige är representerade (utom.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Nordiska språk 1.
Arvidsjaur Anmälda våldsbrott per invånare Källa: Folkhälsodatabas.
Svensk minoritetspolitik
Språkhistoria 3.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Vårdkontakter i slutenvård Beroendeavdelningen Psykiatrin Sunderbyn KommunJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec Arjeplog Arvidsjaur Boden1415.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Kontrakt Norrbotten. Försäkran Norrbotten.
SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Meänkeili är ett av Svergies 5 minoritetsspråk.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Sveriges språkhistoria
Svenskans språkhistoria
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Meänkieli.
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Islam – Vad tänker du på?.
Svenska språkets historia
Språkhistoria Urnodiska, Runsvenska, fornsvenska, nysvenska, nusvenska, dagens och den framtida svenskan.
Jiddisch.
Danska.
Språkens samhörighet.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Källa: Folkhälsodatabas
Arvidsjaur Tonårsaborter (15-19 år) per 1000 kvinnor.
Dialekter.
Kontrakt Norrbotten.
Arvidsjaur Utveckling av tonårsaborter årsvis 2000 – 2011
Presentationens avskrift:

Svenska minoritetsspråk Meänkieli Svenska minoritetsspråk

Fakta – Hur många är det som talar Meänkieli? Meänkieli är då ett av Sveriges fem minoritetsspråk och cirka 40 000 till 60 000 människor bosatta i Tornedalen, Luleå och Mälardalsområdet talar det. Det talas också i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Gällivare. På 80-talet började meänkieli att accepteras som ett eget språk och fick så småningom sin status upphöjd. På 1900-talet var det förbjudet att prata finska i Tornedalen, alltså kunde språket inte utvecklas. När det än en gång blev tillåtet med finska var man tvungen att ta in svenska låneord för att kunna förklara allt nytt. Meänkieli är ett fonematiskt språk och har därför färre bokstäver i alfabetet än både finskan och svenskan. Bokstaven H är meänkielis kännetecken och hörs i de flesta ord.

Ursprung 1809 blev Finland ryskt och de människor som levde på den svenska sidan utav Tornedalen slutade prata Finska. De började istället med tiden prata Meänkieli då de blandade deras egna språk med svenska. Alltså var det då ett av Sveriges minoritetsspråk, Meänkieli föddes. Då hette det finska eftersom det är en blandning utav svenska och finska, men nu är det mer av en dialekt i Finland. De har tagit de svenska orden och lagt till finska ändelser på dem. Meänkieli kallas även för Tornedalsfinska eftersom språket talas främst i Tornedalen i norra Sverige men även i Finland då Tornedalen även ligger över gränsen till Finland.

Varför är det ett av Sveriges fem minoritetsspråk? För att bli ett officiellt minoritetsspråk måste språket vara ett eget språk, inte en dialekt. Det måste även ha talats i Sverige en längre tid, runt 100 år. ”Invandrarspråken” har inte talats under så lång tid i Sverige och därför kan de inte kan få status som officiella. Om ett par generationer kan det faktiskt vara så att arabiska, persiska och andra språk som talas av många i Sverige får den officiella statusen som minoritetsspråk. Meänkieli accepterades som officiellt nationellt minoritetsspråk i Sverige genom regeringsbeslut 1 april 2000. Meänkieli som då talas främst i Tornedalen i norra Sverige och Finland, har talats i många år då finska från början var Meänkieli. Det kallades då för Tornedalsfinska.

Vilka lagar styr att det är ett minoritetsspråk? De människor som talar Meänkieli anser att om ett minoritetsspråk ska leva och utvecklas så måste språket synas och att man får många unga talare. Lagarna finns för att språket inte ska försvinna genom att det blir till ett annat språk eller att fler slutar prata det.

Så här låter Meänkieli https://www.youtube.com/watch?v=ShMuyh4z1Go

Ord med förklaringar Barn – kläppi Bil – piili Öga – silmä Dansa – tansata Skidor – sivakat Ren – poro Usch – hujja Potatis – pottu Telefon – telefooni Kikare – kiikari

Diskussion om framtida minoritetsspråk Eftersom att ett språk ska kunna bli ett officiellt minoritetsspråk måste det ha talats i väldigt många år, tror vi som tidigare nämnt att ”invandrarspråken” arabiska, persiska men även andra språk kan vara just minoritetsspråk. Dels för att det blir fler och fler i Sverige som talar språken med påverkan från hur många det är som flyr till Sverige från andra länder med alla flyktingkriserna som pågår runt om i världen.