Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Advertisements

”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Munhälsa, kost och vikt Hur hänger det ihop?.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Från frukost till kvällsmål.
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
Träningslära 9:or ht 11.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Hälsa och Kondition.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Få mer energi efter jobbet!
Exempel på elevsvar uppgift 1
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
Brist på energi och ork i skolan, dålig koncentration och motivation Utebliven frukost Föräldrars bristande ansvar att.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Stresshantering och säljplanering
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Träff 6 Välkomna!.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Diabetes.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Den viktiga måltids- ordningen

Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna Med regelbunden måltidsordning menas frukost, lunch och middag som huvudmål samt 1-3 mellanmål.

En regelbunden måltids- ordning har en gynnsam effekt på blodfetter, blodsocker, näringsupptag och vikt. Att äta ofta håller blod- sockret på en bra nivå och kroppen hittar en rytm som gör att vi mår bra. Varför äta regelbundet?

Goda matvanor – bra för skolarbetet Flera studier visar att barn och ungdomar med oregelbunden måltids- ordning, till exempel de som hoppar över frukosten, har sämre skolprestationer än de som äter frukost dagligen.

Att äta regelbundet ökar chansen att få tillräckligt med energi och näring under dagen. Kroppen får lättare att känna hunger och mättnad. Tre större måltider varje dag (frukost, lunch och middag) och 1-3 planerade mellanmål är bäst.

Det är inte klockslagen som är viktiga utan regel- bundenheten. Att äta var tredje timme brukar för de flesta innebära att de kan äta 3 mellanmål varje dag. Anpassa tiderna för måltiderna efter hur det passar i ditt liv och hitta en rutin som verkligen fungerar! Kroppen älskar regelbundenhet!

Mellanmålet behövs: -om det är långt mellan huvudmåltiderna -om man har svårt att äta nog stora portioner mat och därför behöver dela upp intaget av näring och energi Utgå från huvudmåltiderna och anpassa tiden för mellanmål efter dem. Varför mellanmål?

För barn är mellanmålen särskilt viktiga. Barn har mindre magsäcksvolym som begränsar portions- mängden. Det gör att de inte kan ”tanka upp” för längre intervaller så som vuxna kan göra. Barn reagerar på hunger med hela sitt jag, ibland genom att trilskas.

Hos vuxna kan bristande koncentration under arbetsdagen bero på för långa intervaller mellan måltiderna. Med bra mellanmål orkar du bättre och kan anpassa måltiderna efter dagens program.

Mellanmål – inte småätande … Det är viktigt att inte mellanmålen blir ett ständigt småätande. Det ska vara mellanrum mellan måltiderna.

En bra regel: Ät färdigt i lugn takt. Låt sedan munnen och magen vila från allt annat än vatten i ungefär 3 timmar.

Det är lika viktigt att mellanmålen håller hög kvalitet som att huvudmålen gör det Utan planering blir det lätt att man väljer onödigt energirika mellanmål. De tas snabbt upp med tillfälligt höga blodsocker- toppar som följd.

Praktiska tips Planera dina inköp – De viktigaste besluten fattas i butiken. Köp hem bra livsmedel så de är lättillgängliga och låt de sämre stå kvar i butiken. Använd gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.

Skilj på vardagsvanor och sällan- vanor. Om något smakar sött så är det sött även om det heter yoghurt eller müsli – spara det då till speciella tillfällen. Snacks, godis, läsk och andra söta drycker/godsaker är inte bra mellanmål. Se dem hellre som en ”guldkant” som kan ätas mer sällan. Praktiska tips