Platta eller Laptop Lars-Anders Westlin Bengt Wolff.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
iPad fortsättningskurs
Advertisements

Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Hjälpmedel Västerbotten Fjärrkommunikation för personer som inte kan _tala_ i vanlig telefon Några bilder kommer från ett utbildningsmaterial om alternativ.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Socialförsäkringen – en försäkring som ger trygghet hela livet.
Marlene Nordhage QR-KODER Det finns många möjligheter med att använda sig av QR-koder i förskola och skola. En QR-kod är en avskanningsbar kod som kan.
Föräldramöte P Agenda Thomas Nordahl Cup Lagkassan Info från styrelse/klubben.
Operativsystem s63 Win 7 Länken mellan datorn och omvärlden Användare kan ge kommandon till datorn Starta program Skriva text via tangentbordet Matar ut.
Self Service NET2 -Set up Spara gärna denna manual på din PC eller skriv ut materialet för senare stöd. | +46.
Oskrivna och skrivna regler i Kallhälls scoutkår Hälsodeklaration, personuppgifter och kontaktuppgifter Kåren har som policy att ta in en ny hälsodeklaration.
| Gratis samhällsinformation I en webbportal för nyanlända på 10 språk Svenska Arabiska Ryska Tigrinska.
Namn på tillfället (kan skrivas på flera rader) Namn på den som presenterar Datum xx.xx.2016.
De mest använda knapparna Excel Start Ångra Gör om Fler knappar Vanligaste talformaten Klistra in Hämta format Inställningar tex För att placera.
Införande av DEP – Device Enrollment Program På Svenska: ERP (Enhetsregistreringsprogram) Införande av DEP – Device Enrollment Program På Svenska: ERP.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Med efterföljande After Work. Repetition från tidigare samt nyheter och fördjupning Intresseinriktningarna och kunskaperna är olika. Möjlighet till att.
Övning Verkstad Mätning med skjutmått Skjutmått är ett mätdon, som vanligen används för mätning av små längder, 0–200 millimeter, men inom industrin finns.
Hur man använder EasyWorship del 1
Hur tänker du kring detta? 1 Du läser något på sociala medier som upprör dig. Du kommenterar och delar inlägget och flera av dina vänner gör samma.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
HSB BRF Kungsgården i Ängelholm
Information om datasystem för vård och omsorg
Checklista - Inträden Checklista - Utträden Checklista - Övrigt
Automatic Delivery Rewards
Kommunikationskanaler som Webb & Facebook
SeniorNet Södermalm Microsoft OneDrive
PRV – upphovsrättsundersökning 2017
U5: Gallring och konkurrens
Konsten att läsa skönlitteratur
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
smslån utan kreditprövning
IFK Eskilstuna Klubbprofil 2017.
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Brf Sjödalen i Huddinge
Gatuvyer och snedbilder Geodatasamverkan Skåne
Den digitala resan är påbörjad
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Lathund-Ladok-95-Studiedeltagande
Dagstidningen som taltidning
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Grattis! Du skall få fiber – en framtidssäkrad lösning!
Kom igång med Disgen 2016 Kom igång med Disgen 2016
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
220 handdatorer ska utbytas ut till APP före
220 handdatorer ska utbytas ut till APP före
Sökes: CNC-operatör Har du kompetensen har vi arbetstillfället!
Sök uppgifter om släktingar
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Grunderna består av fyra kategorier
Konvertera OL karta till ISOM 2017
Leverantörsfakturor GAS
Mobiltelefonins utveckling
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
PRODUKTUTVECKLING.
Konvertera OL karta till ISOM 2017
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
App för lön Heroma MinLon
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
Mobil incheckning och betalning
OPEN UNIVERSE ÄR ETT FÖRETAG I TELENORKONCERNEN
Catha Glaas Herrängens skola
Gymnasiedagarna & Future Skills 2019
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Information om att ta fram kvitto vid resa med kollektivtrafiken
Förklaring till respektive tema
Kontinuitetshantering
Presentationens avskrift:

Platta eller Laptop Lars-Anders Westlin Bengt Wolff

Vad vill vi göra?  Surfa  Bildbehandling  Fotografering  Gamla fotografier (inskannade)  Sortera Bilder  Filmbehandling  Skriva stora mängder text  Lyssna på radio  Bankärenden  Hålla kontakt med nära och kära

Surfplattor  En surfplatta kallas även för pekplatta eller padda. Den är en mindre variant av en bärbar dator, en ”handdator” med pekskärm, ett mellanting mellan en dator och en mobiltelefon. Den har en tryckkänslig skärm där symboler ersätter de flesta knappar. Med den kan du surfa, hantera text och bilder och telefonera.  För uppkoppling mot Internet har de flesta nya surfplattor inbyggd 4G. Om man befinner sig på en plats med dålig täckning eller utanför den egna operatörens nätverk t.ex. på resa, kan man koppla upp sig genom ett trådlöst nätverk: WiFi.  För tillfället dominerar Apple marknaden med sin iPad, som finns i olika modeller. Apples surfplattor har operativsystemet IOS. Andra surfplattor av många olika tillverkare har det konkurrerande operativsystemet Android.

 + Lättare och snabbare uppstart  + Programinstallationer blir enklare med olika Appar (APP betyder Application och är ett program som gör något)  + Lättare förstå och lära sig hantering  - Skriva stora mängder text (ordbehandlig)  - Redigera bilder och filmer  - Släktforskning  En platta kallas ofta surfplatta eftersom man kan använda den för att bl a surfa med. Det vill säga att man kan ansluta sig till Internet. Plus och minus med Plattor

Plus och minus med PC  + Skriva långa texter (Ordbehandlig, blogg mm)  + Redigera och sortera bilder och filmer  + Skapa mappar för att hålla ordning  - Mer underhållsarbete för uppgradering (ex uppgradering från ex win 7 till Win 10)  - PC har haft problem med låsningar (”blå skärm”)

Vanliga användningsområden för en platta  Söka på internet  Läs och skriva mail  Kolla väder, t ex SMHI  Se på nyheter, t ex SVT Nyheter  SVT Play. Se tidigare program  Betala räkningar med Bank-ID  Radio/Musik program t ex Tunneln Radio och Tyresö radion som har egen app  Hålla kontakt via Facebook och Instagram och Twitter samt SKYPE  Titta på kartor t ex Google maps  Översätta text med t ex Google Translator  Fotografera eller Filma  Titta på inlagda bilder eller filmer  YouTube  Spel  Läsa e-böcker  På Play Butik (gäller Android) finns många tusen olika program som kan beställas och laddas ner. De flesta är gratis

Huvudtyper av plattor  Platta med eget sim-kort  Den kan du ha med dig ute i naturen där det finns mobiltelefon täckning  Pris 3000 kr– och uppåt. Abonnemangs avgift ca 100 – uppåt per månad tillkommer  Platta utan Sim-kort  För att ansluta Dig till Internet måste Du ha tillgång till ett WiFi-nät.  Pris från 2000 kr  Läsplatta för e-böcker  Dessa plattor går endast att använda för att läsa e-böcker.

Olika system  Android  Många anser att detta är ett bra system och används av flera fabrikat.  IO  Ett system som endast används av en leverantör Apple.  Windows  Windows 10 har börjat komma ut till plattorna.  Inom SeniorNet Tyresö har vi stor kompetens av Android Och vi försöker att lära oss även IO.

Var och hur köper man sin platta  Billigast är oftast att köpa plattan via sin vanliga teleleverantör, T ex Telia, Tele 2 osv. Om man låser upp sig för att ha sitt abonnemang i 2 år kan man ofta få en platta på avbetalning som är billigare än att köpa den kontant. Detta för att de har dig fastlåst som kund i 2 år.  Om man t ex är kund hos Telia går man in i någon Teliabutik och får den hjälp man behöver. Om man vill göra sin beställning via internet går man för Telias del in på ”Mina Sidor” och gör sin beställning. Eller så ringer man till kundtjänsten och diskuterar och beställer per telefon.

Prisjämförelser  Använd Prisjakt.nu eller Pricerunner.se för att jämföra priser. Gå mellan de olika portalerna för att jämföra då vissa firmor som inte finns i den ena portalen kan finnas i den andra portalen.  Det finns en hel del Leverantörer som har ganska bra priser.  Om man vet vad man vill ha så tycker jag att man kan gå till olika leverantörer och jämföra priserna mellan dessa  Följande leverantörer har bra priser: Webhallen, Dustin och många andra.  SIBA erbjuder rabatter på upp till 20 procent på stora delar av sortimentet för medlemmar hos SeniorNet Sweden. I erbjudandet ingår hemelektronikprodukter samt tillbehör till dessa inom alla tänkbara kategorier. Erbjudandet är rikstäckande. Medlemmar kan få reda på koder osv på SeniorNet Sweden hemsida.

Saker att tänka på  Om Ni har en Smartphone så bör ni köpa en platta av samma märke för då har Ni större möjlighet att Synkronisera platta mor telefon.  Fundera på på storleken. Små plattor mindre text eller mindre mängd text beroende på förstoring  Tänk efter vad ni vill göra. Om ni tar mycket stora mängder foton eller filmer som tar ganska mycket minne, kontrollera om det finns möjlighet till extra minneskort.  Om ni har stora appar eller program välj en platta med mer minne (32 GB eller mer)  Storleken på plattor finns från 4 tum och uppåt. Det finns plattor på mer än 20 tum som kostar uppåt kr (prisjakt.nu)