TELEMEDICINPROJEKT I SVERIGE Sandra Lännholm, Pouneh Moradinia, Diana Megyeri, Angie Lopez.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Advertisements

Ett gott liv i ett livskraftigt län
Arvidsjaur Kommun Britta Susann.
Äldre i välfärden.
Teknik för en åldrande befolkning
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
Palliativa Teamet i Lidköping
Nyttobeskrivning för pågående gemensamma IT-insatser i VG
Vård i rimlig tid Region Skåne Lund
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Så vill vi ha det i Norrbotten Likvärdig vård i länet oavsett bostadsort – Enhetliga bedömningar & prioriteringar – Enhetliga rutiner & utrustning Nöjda.
Kan man förbättra omhändertagandet på akuten?
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog kommun.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Matlagning i hemmet.
Antal nyinsjuknade fall av tjocktarmscancer (Östergötland, )
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Avdelning/mottagning på
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
Bakgrund ? ? V&O BMS Tillit TILLIT kommunikation Ett samverkansprojekt mellan kommunen, landstinget och det privata näringslivet i Umeå.
Projektledare Jan-Erik Wounsch Ambulanscentrum NU-sjukvården
Barnkardiologiskt Nätverk för Sverige Samarbetsparter: BL 2011 Projektstart Projektslut GERTRUD.
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
SBU-rapport Rehabilitering av äldre personer med höftfraktur – interdisciplinära team Medicinska kommittén
Framtidens bästa primärvård
{ Ekonomiska system Olika sätt att försöka styra samhällets ekonomi.
DRG-uppfräschning Skånes onkologiska klinik, Malmö/Lund/Helsingborg
Resultat för Mål och mått våren 2015 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2015.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Sammanställning av föräldraenkät Barnavdelningen för neurologi, 95B
Blekingesjukhuset Karlskrona-Karlshamn Landstinget Blekinge: invånare. 2 Sjukhus, Karlshamn och Karlskrona. 6 mil mellan sjukhusen Akutmottagning.
Rätt insats, i rätt tid vid kognitiv svikt PROJEKT VITAL I NORR. PROJEKTLEDARE: ANETT WUNSCH.
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården Skapa en mer jämlik cancervård.
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Varför skapa ett digitalt vårdbesök?
Framtidens nära vård Delbetänkande
Primärvårdscentrum Östergötland
Vårdsamverkan Valdemarsvik
Ljungskile 27 april 2016.
Hemsjukvårdsreformen i Östergötland
Skolmat Namn på föreläsare.
Journalen PU T5 Lund - Malmö.
Personer med behov av sondnäring i nasogastrisk sond En behandling som ökar i kommunal hälso- och sjukvård Oftast pga av sväljsvårighet efter stroke,
Cosmic R8.1 i primärvården
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Vård- och behandlingsgarantin - en del av patientlagen
”Hur arbetar vi i ambulanssjukvården som en del i framtidens sjukvård”
Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet
Vård på distans av diabetiker inom Närhälsan
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Ny Remissrutin till BUP
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
En tjänst för ökad tillgänglighet
Förutsättningar Vinster.
Standardiserat vårdförlopp Lungcancer
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Nära vård i samverkan Förändrade arbetssätt inom Primärvården och Specialiserade vården/ambulansverksamheten i samverkan med kommunerna genom utökad samverkan.
Den här presentationen innehåller:
Närsjukvårdsteamet, SÄS Borås Martin Tirler, överläkare Cecilia Johansson, sjuksköterska Vi tänkte prata om teamet, våra resultat och framgångsfaktorer,
Den enskilde vårdtagarens upplevelse av distansmöten
Presentationens avskrift:

TELEMEDICINPROJEKT I SVERIGE Sandra Lännholm, Pouneh Moradinia, Diana Megyeri, Angie Lopez

VAD ÄR TELEMEDICIN? Medicinska tjänster levererad på distans Används för: vård, omsorg och utbildningar

BAKGRUND Första satsningarna på telemedicin i Sverige genomfördes skickade Ture Holm tillsammans med Yngve Schlüter skallkärlröntgenbilder från Lund till Malmö Nils Stormby läkare genomförde 1976 ett försök som gick ut på att under pågående operation föra över så kallade fryssnitt: bilder på specialpreparerade vävnadsprover från patienten försökte Ulf Nilsson skicka röntgenbilder med hjälp av telenät Under har tekniken inom telemedicin utvecklades och har nästan alla stora sjukhus tillgång till tekniken

PROJEKT Fryssnittning av tumörvävnad under operation på ett sjukhus för patologisk bedömning på ett annat sjukhus Endoskopering utförd av primärvårdsläkare för bedömning av sjukhusspecialister Fotografering av ögonbottnar hos diabetiker utförda av specialutbildad vårdpersonal för vidarebefordran till ögonläkare för bedömning. Akademiska sjukhuset i Uppsala använder redan nu dagligen telemedicin inom exempelvis psykiatri, radiologi, patologi och trauma. Vid vårdcentralen i Heby kan husläkaren tillsammans med hudspecialisterna titta på bilderna

VÅRDCENTRALEN I HEBY

FÖRDELAR Färre onödiga resor till sjukhus för att göra undersökningar som lika gärna kan göras på plats i hemmet, på särskilt boende, gruppboende, äldreboende eller vårdcentralen Tätare kontroller och bättre uppföljning och i vissa fall kan patienten mäta själv Många äldre vill gärna vårdas i hemmet Kortare tid till bedömning; direktkonsultation istället för remiss och resa till specialist Patienten i fokus, tekniken skapar bryggor mellan kommun, landsting och privata Kostnadsbesparingar för vården?

NACKDELAR Ingen fysisk kontakt med patienter Svårare att fatta beslut om behandlingen Krävs en viss kunskap och vana inom IT Tekniken fungerar inte alltid, t.ex. vid tumörkonferensen krävs god bildkvalitet

EKONOMI Kostnadsminskningar i forma av: - Lägre driftkostnader - Lägre resekostnader för både patienter och sjukhuspersonaler - Lägre vårdkostnader Dessa kostnadsminskningar betalar investeringskostnaderna av den nya tekniken och ger därutöver i två av de tre fallen nettobesparingar Även i det ekonomiska fallet skulle vinsterna kunna bli betydligt större om nyttjandegraden på den telemedicinska tekniken ökade

FRAMTID Barnkardiologi: när det föds ett hjärtbarn i Visby kan läkaren där göra en ultraljudsundersökning och sedan ringa universitetssjukhuset. Specialistläkaren går till sin videokonferensutrustning, tittar på den undersökning som gjorts och kan snabbt ge hjälp att bedöma hjärtfelet, ta ställning till akut behandling och avgöra om barnet ska skickas till ett specialistsjukhus. I framtiden kanske sjukhus inte är ett byggnad! Expertteams kompetens och utrustning på distans, exempelvis vid planering och övervakning av en behandling som utförs lokalt. Det kan exempelvis röra sig om dialys- eller strålbehandling. Sjukvårdspersonal blir mindre beroende av tid och plats Utbyte av information och kommunikation ske över hela världen, vilket gör att det dygnet runt kommer att vara möjligt att konsultera. >

TACK FÖR OSS! Kunde ni inte ha kommit hem till mig istället, orkar inte gå…… Lite till bara, du ska snart träffa läkaren.