Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet"— Presentationens avskrift:

1 Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet

2 Hälso- och livsstilsmottagning Teamarbete
Bakgrund Förebyggande arbete Hälso- och livsstilsmottagning Teamarbete

3 Diabetesteam Metabola syndrom Rökning Alkohol Vikt Fysiskaktivitet
Psykiskhälsa Motivation

4 Patientcentrerad vård.
Visionen Insatser utifrån patientens individuella behov. Patienten genomgår strukturerad kartläggning av samtliga professioner i respektive team. Patientcentrerad vård.

5 Idag Team: Artros, Beroende/Riskbruk, Demens, Diabetes, KOL, MMR,
Stegvis vård utifrån bedömning - Skrädderiet: Öppna föreläsningar, Skolor, Grupper, Individuell behandling.

6 ”Skrädderiet” Artros, Balans i vardagen, Diabetes, Fysiskaktivitet, KBT, Kol, Mindfulness, MediYoga, Motivation, Seniorträning, Smärta, Stress, Sömn, Träning.

7 Teamperspektiv och teamarbete genomsyrar hela vårdcentralen.
Framgångsfaktorer Teamperspektiv och teamarbete genomsyrar hela vårdcentralen. Stegvis vård utifrån patientens individuella behov.

8 Resultat Nöjda patienter Bättre arbetsmiljö

9

10 Tack!

11

12

13 Diabetesmottagning Vårdcentral Domnarvet
Hösten 2017

14 Grupp för nydebuterad Diabetes Grupp för latent/pre- Diabetes
Vi satsar på att utbilda våra patienter så snart som möjligt efter diagnos. Utbildningen består av 2-3 träffar med diabetessjuksköterska och ytterligare föreläsningar via fysioterapeut och KBT/Arbetsterapeut. De kan därefter vid behov gå med i tex en träningsgrupp, seniorgrupp, artros grupp osv. Vi vill på detta sätt ge alla möjlighet att kunna hantera sin sjukdom och göra bra val.

15 Uppföljning av diabetespatienter
Vi diabetessköterskor följer upp alla patienter för ”årskontroll” som inte har behov av att träffa läkaren i primärvården årligen av annan orsak/diagnos. Vi kallar patienten till fotvårdare för fotbedömning, blodtryck, längd och vikt samt midjemått. Lab-prov utförs i samband med besöket. I kallelsen har de fått ett frågeformulär som ska fyllas i och lämnas till fotvårdaren. Det är frågor som handlar om bla rökning, alkoholvanor, fysisk aktivitet mm. Där får de även fylla värden från egenkontroll av p- glukos.

16 Bedömning Alla inkommande uppgifter dokumenteras av sekr i vår diabetesmall där vi sedan bedömer, åtgärdar/konsulterar läkare vid behov och sedan signerar. Kontakt med patienten sker därefter via brev, tel eller bokad tid baserat på behovet. Vid ändrad behandling är vi noga med uppföljningar som regel inom 3 månader. Övriga följer vi oftast upp med HbA1c efter ca 6 månader. Vid behov tar vi upp patienterna i teamet och diskuterar vad vi kan hjälpa patienten med. Pre-diabetiker kallas för årlig provtagning HbA1c efter grupputbildn. Vi arbetar med ytterligare insatser för ännu bättre omhändertagande av den gruppen. De som haft graviditetsdiabetes följs upp på samma sätt som latenta.

17 Resultat av vårt arbetssätt
Vi bedömer i stort sett alla listade diabetes patienter genom detta arbetssätt. På det viset har vi stor nytta av NDR för att se vad vi gör bra och vad vi gör mindre bra och kan jobba med rätt saker. Vi träffar inte alla patienter regelbundet men vi träffar de som verkligen har behovet. Detta arbetssätt har gjort att vi fått en ökad/bredare kunskap men också en tyngre arbetsbörda och ett mycket större ansvar. Vi har sett mycket positiva resultat av våra insatser och våra patienter är nöjda och känner sig omhändertagna.


Ladda ner ppt "Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet"

Liknande presentationer


Google-annonser