Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus."— Presentationens avskrift:

1 Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

2

3 Ansvar Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11 Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11

4 Vikten av bra näringsstatus Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet

5 Konsekvenser av undernäring Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet

6 Sjukdomar som kan förknippas med undernäring Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Njursjukdom Infektionssjukdomar

7 Nutritonsbehandling Utformas individuellt

8 Nutritionsutredning Kostanamnes Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Kostanamnes Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Ev. läkemedels- biverkningar Typ av kost Relatera uppmätt intag till skattat behov

9 Beräkning av energibehov hos sjuka vuxna-per kilokroppsvikt/dygn För år30 kcal Äldre än 70 år25 kcal Behovet korrigeras: -för mager patient+ 10% -för patient med fetma - 10% -för patient år + 10% -för sängliggande patient - 10% -för varje grads tempstegring + 10% För år30 kcal Äldre än 70 år25 kcal Behovet korrigeras: -för mager patient+ 10% -för patient med fetma - 10% -för patient år + 10% -för sängliggande patient - 10% -för varje grads tempstegring + 10%

10 Vätskebehov Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller ca 30 ml/kg kroppsvikt Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller ca 30 ml/kg kroppsvikt

11 Terapival Källa: Novartis

12 Olika koster Enligt SNR Mineraler Vitaminer < SNR Enligt SNR Kostfiber E% Kolhydrat E% Fett E% Protein Energi/protein- rik kost Allmän kost för sjuka Friska och diabetiker E-kostA-kostSNR-kost

13 Konsistenstrappa Födans fasthet Hel Hackad Timbal/ suffle Gele Tjock- flytande Tunn- flytande Sond FastFlytande

14 Måltidsfördelning Frukost15-20 E % M-mål10-15 E % Lunch20-25 E % M-mål10-15 E % Middag20-25 E % Kvällsmål10-20 E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre Frukost15-20 E % M-mål10-15 E % Lunch20-25 E % M-mål10-15 E % Middag20-25 E % Kvällsmål10-20 E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre

15 Synnedsättning

16

17 ”Varje patient ska erhålla adekvat dagligt näringsintag oavsett tillförselväg. Näringen ska vara komplett och balanserad.” Prof. Arvid Wretlind


Ladda ner ppt "Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus."

Liknande presentationer


Google-annonser