Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form) Mötet (mellan människor, gäst, personal) Produkten (Mat & Dryck, njutning, fest) Stämningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form) Mötet (mellan människor, gäst, personal) Produkten (Mat & Dryck, njutning, fest) Stämningen."— Presentationens avskrift:

1 Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form) Mötet (mellan människor, gäst, personal) Produkten (Mat & Dryck, njutning, fest) Stämningen (Atmosfär, Sinnen, Service, Känsla) Styrsystemet (Ekonomi, Hygien, Koncept)

2

3 MAT är HÄLSA Vid frågor om kosten och måltiderna på boende enheten; hör gärna av dig till din kontaktperson, enhetschef eller sjuksköterska. Nutritionspolicy och nutritionsplan är framtaget av Tre Stiftelsers Nutritionsråd i samarbete med dietisten Elisabet Rothenberg. I Nutritionsrådet ingår; Catarina Larsson, enhetschef Tfn; Ulrica Wänman, MAS Tfn; Tommy Fagerström, sjuksköterska Tfn; Linda Martinsson, kostchef Tfn; Tre Stiftelser Änggårdsbacken, Vegahusen, Otium Per Dubbsgatan 4, Göteborg Tfn; Fysisk aktivitet och utevistelse ökar aptiten Nutritionspolicy för Tre Stiftelser

4 Målsättningen är att ingen som bor inom Tre Stiftelser ska vara undernärd God hälsa och livskvalitet förutsätter ett gott närings tillstånd. Därför är kosten ett viktigt redskap för att förebygga sjukdom och bevara hälsa. Vid sjukdom och ohälsa ökar behovet av energi och näringsämnen medan förmågan att äta och tillgodogöra sig maten minskar. Kosten är en stor del av behandlingen vid sjukdom och vanlig mat är den viktigaste och bästa energi och näringskällan. Daglig aktivitet: Med stigande ålder uppstår ofta dålig aptit till följd av sjukdom och därmed ökar risken för undernäring. En annan orsak till dålig aptit kan vara att de dagliga aktiviteterna har minskat och därmed minskar matlusten. Det är betydelsefullt att alla boende får möjlighet till någon form av fysisk aktivitet och utevistelse för att öka aptiten. Måltidsmiljö: Både maten och måltidsmiljön är av stort värde. Måltiden har en social betydelse och är ett avbrott i den dagliga tillvaron. Miljön har stor betydelse för aptiten, det är viktigt med en vacker dukning med stor omtanke. Maten ska se aptitlig ut och dofta gott och portionerna ska vara individuellt anpassade. Måltidsordning: Alla boende på Tre Stiftelser har rätt till tre huvudmål och två till tre mellanmål per dag. Måltiderna bör vara jämt Fördelade, så att inte nattfastan överstiger timmar. MålTider Frukost Mellanmål Middag Mellanmål Kvällsmål Mellanmål Delmål i nutritionsplanen: BMI ska ligga mellan Den boende ska kunna påverka måltidsordningen Den boende ska uppleva måltiden med tillfredställelse Måltidsordningen ska följas Nattfastan får inte överstiga timmar. Temperaturen på maten som serveras får inte understiga 70 grader. Varje boendeenhet skall ha minst ett kostombud All personal skall ha kännedom om Tre Stiftelsers nutritionspolicy. Sammanfattning av Nutritionspolicy & Nutritionsplan för Tre Stiftelser Nutritionsrådet


Ladda ner ppt "Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form) Mötet (mellan människor, gäst, personal) Produkten (Mat & Dryck, njutning, fest) Stämningen."

Liknande presentationer


Google-annonser