Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12"— Presentationens avskrift:

1 Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12 tuija.jonsson@umea.se
Kost & Hälsa åk 8 Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12

2 Vad är hälsa? Enligt WHO (World Health Organization)
Att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt!

3 Mat… …har stor betydelse för vår hälsa och för vår ork att prestera.

4 Vanor grundläggs tidigt
Kunskap om mat och motion och du förstår hur viktigt sambandet är mellan hälsa och att äta allsidigt och regelbundet samt att röra på sig.

5 Varför äter vi? Få energi genom… Kolhydrater Fetter

6 Varför äter vi? Bygga upp och ersätta vävnader genom Mineralämnen Proteiner

7 Varför äter vi? Reglera och kontrollera kroppens funktioner genom
Vitaminer Mineraler Vatten

8 Vad äter vi? Matcirkeln - en hjälp att välja rätt
Livsmedlen indelade i sju grupper, se bild:

9 Tallriksmodellen för normalförbrukare!
Vi ska äta något från varje grupp i matcirkeln varje dag för att få en bra variation av näringsämnen. Med hjälp av tallriksmodellen kan du se hur proportionerna mellan olika livsmedel i måltiden bör vara. Var finns kolhydraterna? Var finns proteinerna? Var finns vitaminerna? Var finns fettet? Återkommer om de tre olika tallriksmodellerna som finns.

10 Dagens måltider! Ät regelbundet frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål. Fördela måltiderna jämnt över dagen

11 Frukost! Frukosten bör ge dig ungefär 25% av dagens energi och näring.
I varje frukost bör livsmedel från de här grupperna ingå: 1. mjölk/fil/yoghurt 2. bröd m pålägg/flingor/gryn 3. frukt/juice/grönsaker

12 Lunch och middag! Bör vardera ge 1/3 av dagens energi och näring.
Bör innehålla något från alla matcirkelns grupper och med proportioner enligt tallriksmodellen OBS! Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre olika delarna men säger ingenting om hur mycket du ska äta.

13 Hur mycket mat behövs? Den som är stor behöver äta mer än den som är liten, men proportionerna mellan de tre olika delarna i tallriksmodellen ska vara lika. MEN…idrottaren behöver mer energi OCH…den som är överviktig behöver mindre energi om målet är att gå ner i vikt.

14 Tre tallriksmodeller! Jämför dessa tallriksmodeller!
Vilka proportioner bör du äta och varför?

15 Skollunchen! Den är näringsberäknad och ett av dagens huvudmål. Proportionerna mellan livsmedlen bör vara som i tallriksmodellen. Om du slarvar och bara äter vissa saker är du dåligt utrustad för eftermiddagens arbete.

16 Mellanmål! Ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen passar de flesta. Ett bra mellanmål innehåller samma livsmedelsgrupper som frukosten. Hur mycket du bör äta beror på hur din dag ser ut, t ex hur du har ätit frukost och om du tränar på eftermiddagen.

17 Maten är ett viktigt element i en balanserad diet.
Fran Lebowitz

18 Källor! http://www.flickr.com/
Hem- och konsumentkunskap åk 6-9 av A. Hedelin. M. Olofsson. E. Sjöholm K. Arvidsson

19 Kost & Hälsa av Tuija Jonsson. Sjöfruskolan VT-12


Ladda ner ppt "Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12"

Liknande presentationer


Google-annonser