Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Näring och individuella behov åk 8

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Näring och individuella behov åk 8"— Presentationens avskrift:

1 Näring och individuella behov åk 8
Sidorna i hkk boken

2 Vår kropp är uppbyggd av näringsämnen
- Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineraler Vatten Näringsämnen finns i: Livsmedel = t.ex. mjölk, bröd, potatis, grönsaker, frukt, kött, fisk och ägg.

3 Din kropp behöver bränsle, energi, för att du ska må bra, det vill säga:
För att hålla rätt kroppstemperatur För att hålla igång alla kroppens organ, dvs hjärta, matsmältning och andning För att du ska kunna tänka klart och orka röra dig För att kroppen ska orka växa Tänk på att: när du växer ska din vikt öka i förhållande till din nya längd Hjärnan är glupsk! Den kräver mest energi av alla kroppsorgan

4 Hur mycket energi behöver du?
Beror på: Fysisk aktivitet, hur mycket man rör på sig Ålder Kön Kroppsvikt Energibalans dvs. energiintag = energiförbrukning (man gör av med lika mycket energi som man stoppar i sig) Ålder 14-17 Pojkar 2 900 kcal Flickor 2 300 kcal

5 För att vi ska få energi till kropp och knopp måste vi äta!
Som hjälp för att äta omväxlande mat i lämplig mängd är det bra att kunna: Matcirkeln Tallriksmodellen Nyckelhålsmärkning Livsmedelsverkets 5 kostråd

6 Matcirkeln Om vi varje dag äter något livsmedel från varje grupp får vi en bra variation av näringsämnen.

7

8 Tallriksmodellen för hög- och lågenergiförbrukare
Högenergiförbrukare Lågenergiförbrukare

9 Nyckelhålsmärket Nyckelhålet står för: mindre och/eller nyttigare fett
mindre socker mindre salt mer kostfiber och fullkorn

10 Livsmedelsverkets 5 kostråd
Ät mycket frukt och grönt Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris Välj gärna nyckelhålsmärkt Ät fisk ofta – gärna 2-3 gånger i veckan Byt till flytande margarin eller olja när du lagar mat

11 Frukost: Frukosten är jätteviktig för att du ska få ny energi och kunna koncentrera dig och prestera bättre under förmiddagen fram till lunch. I varje frukost bör livsmedel ur de här tre grupperna ingå: 1 2 3 mjölk bröd med pålägg-kött, korv, leverpastej eller ost grönsaker frukt yoghurt flingor bär fil gryn juice

12

13

14

15

16

17

18

19

20


Ladda ner ppt "Näring och individuella behov åk 8"

Liknande presentationer


Google-annonser