Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

matsmältningssystemet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "matsmältningssystemet"— Presentationens avskrift:

1 matsmältningssystemet

2 Munnen Matstrupen och Magsäcken
Munnen: I munnen tuggar man sönder maten i mindre bitar med tänderna. Spottkörtlarna heter det som saliv kommer ifrån som blandas med maten så man sväljer maten lättare. Matstrupen När du sväljer tuggorna så åker det ner i svalget och så stängs matstrupen så att maten inte kommer i n i lungorna. Magsäcken: Den är töjbar med hjälp av muskler som blir större när det kommer mat i den. När maten kommer till magsäcken. blandas det med magsaft som innehåller ämnen som delar på proteinerna i maten. Maten är i magsäcken i ca 3-4 timmar där görs den till en smet.

3 Friska tänder Om dina tänder ska må bra så ska du helst äta frukost , middag och kvällsmat och ett par mellanmål. Om du småäter ofta så blir det lättare hål. Det finns något som heter Det betyder att du ska ha 2 cm tandkräm ,borsta tänderna 2gånger per dag i 2 minuter.

4 Bra mat Proteiner bygger upp dina muskler . Proteiner finns i kött , fisk, ägg, mjölk, bönor och ärter. Fett är bra för att fettet isolerar och fungerar som stötdämpare till känsliga organ . Fett finns i smör, matolja, ost och kött. Kolhydrater ger dig energi och hjälper tarmarna . Kolhydrater finns i bröd, gröt , flingor, potatis, pasta, ris och frukt.

5 Bra mat Spårämnen är tillexempel kalcium, järn och zink. Järn finns i spenat och broccoli. Järnet finns i röda blodkroppar och tar med syre till celler. kalcium finns i mjölk och ost. kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Zink finns i ägg, mjölk och nötter. Zink är viktigt för huden och immunförsvaret.

6 Bra mat Salt finns i nästan all mat. Saltet hjälper cellerna att fungera bra. Vitaminer hjälper dig att växa ordentligt, läka sår och hålla dig frisk. Vitaminer finns i frukt, bär, grönsaker, potatis, mjölk och ägg. Vatten löser upp ämnen och transporterar allting till rätt i kroppen. Vatten finns i all mat.

7 För lite och för mycket mat
För mycket mat Våra kroppar fungerar som på stenåldern. När det fanns mycket mat så lagrades maten och blev fett. Och när det fanns lite mat så fungerade fettet som reserv .Nu för tiden äter vi oss alltid mätta. Ofta äter vi även för mycket. För lite mat Vi människor måste ha en viss mängd kropps fett. Om man äter för lite blir man hängig och trött man blir även lätt sjuk.

8 Varför behöver du njurar?
Njurarna renar tillsammans minst en liter blod varje minut. Dom ser till att det finns tillräckligt mycket salt och vätska i kroppen. Det gör dom genom att släppa ut en viss mängd salt och vatten till kisset. Dom silar bort annat avfall från resten av kroppen.


Ladda ner ppt "matsmältningssystemet"

Liknande presentationer


Google-annonser