Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

2014-06-22 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer på Tre Stiftelser.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "2014-06-22 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer på Tre Stiftelser."— Presentationens avskrift:

1 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer på Tre Stiftelser

2 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

3 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Nutritionsarbetet på Tre Stiftelser •Nutritionsråd •Nutritionspolicy •Kostombud •Dietist i verksamheten •Senior Alert (Riskbedömning SF-MNA) •Boendeträffar (Kostchef) •Mäter nattfastan •Mäter BMI under 22

4 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer mars läste berättelserna på ledningsgruppen

5 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Fynd från tre dagars observation •Näringsdryck innan måltiden •Dålig belysning •Syn, inte rena glasögon – gröt från frukosten på glasögonen •Social samvaro underlättade måltiden •Plockar med maten under måltiden, ställer in kvällsmaten mm •Maten serveras inte efter instruktion: Soppa och tryffel •Inga köksförkläden på •Handtvätt, våta händer, handsprit, avtorkning •Alla får mjölk •Inga tänder i munnen. Usk säger ” tänderna sitter ej så bra, så det blir svårt att få in maten” •Usk som matar – privattelefon ringer, springer bort och svarar •Mat, sedan efterrätt och kaffe sedan mat igen •Radion på mycket, mycket högt – stängs av av usk •Boende sitter och väntar •” vi är kort idag” – blir behjälplig •Vid hjälp med maten – skydd mot tröjan? Usk: ” det beror på vem som matar henne” •Torra tänder, geggiga läppar. •Ont. Äter lite. Medicin under måltiden. Varför inte innan? •Dam borstar bort smulor. Uppmanas dricka kaffe istället. Skall vi fostra? •Äter lite. Tanke på E-kost?

6 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Människan i centrum med hög livskvalitet i en hemlik miljö 4. Sällskap 5. God, tilltalande och näringsrik mat 6. Munhälsa/ Ät- och svälj funktion 7. Vanor och bemötande 8. Stimulera sinnena 9. Läkemedel Aktivitet, information och delaktighet, mellanmål, hälsostatus 1. Måltids-miljö 2. Äthjälp 3. Sitt-ställning

7 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

8 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Efter observationerna •Sammanställningar gjordes och presenterade för varje våning •Mål sattes upp med kostombuden i spetsen •Varje våning har egna målsättningar •Arbetet följs upp på kostombudsträffar

9 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Det vi såg under observationerna var: •Oro vid måltid, boende satt inte still •Personal kom in mitt i måltid, pratade med varandra •Maten åts inte upp •Maten lades upp av personal på tallriken vid köksbänken, personal kunde inte sitta med •Ofokuserad pedagogisk måltid

10 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser ”Jag vill inte bli matad”

11 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Efter förändring •En personal sitter still vid varje bord och äter pedagogisk mat under hela måltiden •En personal serverar •Övrig personal vistas inte i matsalen •Maten serveras ur karotter på bordet •Boende tar maten själva •Focus är på att skapa trivsam måltid

12 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Resultat •Viktuppgång på de som vägde lite •Boende äter upp och gärna tar mer då formarna står på bordet •Lugn och trevlig atmosfär •Kvalitetstid med personal och oas

13 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser


Ladda ner ppt "2014-06-22 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer på Tre Stiftelser."

Liknande presentationer


Google-annonser