Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Personalenkät Måltidssituation. Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Personalenkät Måltidssituation. Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%)"— Presentationens avskrift:

1 Personalenkät Måltidssituation

2 Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%) 7.Ängsklockan2(9%) 8.Gullvivan2(9%) 9.Violen2(9%) 10.Prästkragen2(9%) 11.Näckrosen2(9%)

3 Får brukaren möjlighet att bestämma var den vill äta sin måltid, t ex. runt bordet eller inne på sitt rum om den önskar? 1.Ja22(100%) 2.Nej0(0%)

4 "De flesta går ut till matsalen på avdelningen. " "Vi bedömer om någon är för trött eller inte mår bra. Då blir det mat på rummet. " "För det mesta försöker vi samla alla i köket. " "De försöker äta tillsammans i den mån det går. " "Självklart" "Självklart. " "Ingen på Lyan är så pass adekvat att denne har önskemål om plats. " "Inga önskemål om speciell plats. " Kommentarer: Får brukaren möjlighet att bestämma var den vill äta sin måltid, t ex. runt bordet eller inne på sitt rum om den önskar?

5 Anser du att ljudnivån vid måltiden är bra för brukaren? 1.Ja19(86%) 2.Nej5(23%)

6 "Både och. Oftast är ljudnivån bra men beroende på dagsformen av brukarna är nivån hög/stökig ibland. " "Rutin vid måltiderna är att TV:n stängs av. Är någon tjatig flyttar den för att de andra ska få ro. " "Vi stänger av TV:n. Det är tjatigt ibland. " "Det förekommer dock skrammel och skrik. " "Om någon är störande får den brukaren äta efter de andra. " "Ofta stimmigt." "Ibland bra, ibland inte. " "Det kan vara så att en eller flera brukare är stimmiga/oroliga. Då blir resultatet att en del boende inte ens äter. " "Ljudnivån är numera bra sedan vi delat på gruppen. " "Både och. Beroende på vad vi har för brukare kan det bli ganska hög ljudnivå. Det bullrar när man ska diska kantinerna. " "Det kan finnas boende som är oroliga vid matbordet, men oftast är det lugnt. " "För det mesta. " "Det finns undantag då vissa av de boende tjatar om samma sak. Upprepar vissa ord, t ex. Detta upplevs som störande. " "Olika varje dag. Varierande hög/låg ljudnivå. Mycket tjat vid måltiderna. " "Vi stänger av TV/radio så att det blir en lugn stund. " "Vi stänger alltid av onödigt bakgrundsljud som t ex radio/TV. " Kommentarer: Anser du att ljudnivån vid måltiden är bra för brukaren?

7 Anser du att dukningen av bordet är trivsamt? 1.Ja14(64%) 2.Nej8(36%)

8 "Vi har inte så mycket att duka fint med. " "Vi gör vårt bästa. Det finns inte så mycket att duka fint med. Dukningen är ofta ganska tråkig. " "Men, vi har väldigt dåligt med utrustning för att duka fint. Vi dukar alltid med servetter (vita). Vore kul med lite färger. Fina dukar och porslin är en bristvara. Varje avdelning borde ha sin färg på porslin. Stolarna i matsalen är ej lämpliga för äldre personer. " "Just för tillfället så går det inte att duka så mycket pga olika nivåer av de boende. En del plockar med duken, kladdar med mat och dryck, vilket gör att det blir osämja mellan de som sitter runt bordet. " "Beroende på att vi har dementa brukare så får vi duka därefter. Vi är väldigt försiktiga med t ex. levande ljus. " "Efterlyser färgat porslin. En synskadad ser inte vit välling på en vit tallrik. På söndagarna brukar vi ta ett lakan till bordsduk så att vi kan duka lite fint. " "Det är rätt tråkigt. Vi har inga dukar. Glasen är olika. Det är bara till jul och påsk som vi får färgade servetter. " "Vi har ersatt levande ljus med batteriljus. Stor duk på söndagarna. " "På söndagarna dukar vi med vit duk och lite finare glas." "Det går inte att duka fint. " "Det går inte att mer än tallrik och bestick. " "Vi har inga fina servetter eller glas. Om man vill duka finare vid högtider eller när någon fyller år har vi inte så mycket att duka med. " "Vi saknar bl a. fint porslin. " "Vi saknar det "lilla extra" Dukar, bättre porslin och fina servetter. " "Saknar färg på servetterna. " "Men vi saknar färgglada servetter. " "Vi har dåligt med dukningsmaterial och vissa boende har svårt att låta bli t ex ljus och blommor. " "Vi har ingen möjlighet att påverka dukningen då materialet inte är så vackert. Mycket "plock" på bordet av brukare. " "Vi dukar oftast med servetter/duk. Ibland tänder vi ljus. " "Vi använder alltid duk, servetter och ljus. Vi har speciella dukningar vid helger och högtider. " Kommentarer: Anser du att dukningen av bordet är trivsamt?

9 Får brukaren möjlighet att bestämma vad den vill bli serverad på tallriken? 1.Ja19(86%) 2.Nej6(27%)

10 "Alla får välja bort det man inte vill ha. " "Alla får bestämma. Vi frågar alltid. " "Man får välja mellan helmat och timbalkost beroende på vad man behöver/kan äta. Om man inte tycker om maten just den dagen kan man få näringsdryck, smörgås och dryck. " "Vi serverar maten men brukaren får givetvis välja vad den vill ha och komma med önskemål. " "Alla får bestämma och har individuella tycken och smak. " "Vi frågar alltid brukaren. " "De får den mat som serveras. Önskemål endast om något serveras som man inte tål eller absolut inte äter. " "Vi serverar det som kommer från köket. Ibland kan det bli önskekost. Mängd och vad som serveras frågoar vi alltid brukaren om. " "Vi får den mat vi får men kan även få "önskekost"." "Både och. Brukaren kan välja bort det man inte tycker om. " "Både och. Maten kommer från Lillåhem enligt matsedeln. (Tycker man inte om något kan man få något annat istället. Personalen kontaktar köket.) Brukaren kan välja bort saker från det som serveras, t ex. grönsaker. " "Ingen har den förmågan. " "Men brukarna har själva svårt att påverka den situationen. " "Brukarna får alltid bestämma vad de vill bli serverade. " Kommentarer: Får brukaren möjlighet att bestämma vad den vill bli serverad på tallriken?

11 Anser du att måltiderna är en trevlig stund för brukaren? 1.Ja20(91%) 2.Nej6(27%)

12 "Jättetrevligt. En mysig stund på dagen. " "De sitter länge och pratar med varandra. Måltiden är en viktig och trevlig stund. " "Oftast har de en trevlig stund tillsammans. De pratar och sjunger runt måltiden. Men ibland blir det osämja runt bordet då de boende befinner sig i olika faser." "I stort sett för det mesta. Ibland kan det bli lite stökigt pga. oroliga brukare." "Det kunde vara trevligare. " "Både och. Det är inte alltid mysigt med mycket tjat. Vi har provat med dämpad lugn musik men då har det blivit värre. " "Ibland sitter man länge och pratar. Det är trivsamt. " "Vi avslutar gärna måltiderna med korsord, roliga historier etc. Samtal när det finns personaltid och intresse från brukarna. " "Både och. Ibland är det lugnt, ibland oroligt. " "Det är ofta rörigt och oroligt pga att vissa boenden ej sitter stilla en hel måltid." "Både och. Det beror på hur brukarna mår. Det är olika från dag til dag. " "För det mesta. " "Mestadels. Blir det stökigt/oroligt får man ta "orosmomentet" med sig in på dennes rum. Men det händer sällan. " "Mycket går dock att förbättra. " "Kan göras bättre men trevligare dukning. " "Oftast. " "Både och. Vissa dagar kan brukarna vara irriterade på varandra och måltidssitationen blir drabbad av detta. " Kommentarer: Anser du att måltiderna är en trevlig stund för brukaren?


Ladda ner ppt "Personalenkät Måltidssituation. Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%)"

Liknande presentationer


Google-annonser