Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- Lägesrapport om förändringsarbeten i primärvården

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- Lägesrapport om förändringsarbeten i primärvården"— Presentationens avskrift:

1 - Lägesrapport om förändringsarbeten i primärvården
Anna Granevärn

2 Primärvården i fokus – utveckling av sjukvårdsystemet
Samverkan i Norra sjukvårdsregionen Projektledare: Mats Brännström Projektmål: Projektet ska belysa primärvårdens roll i det framtida sjukvårdssystemet och hur uppdraget för vårdval behöver formuleras och begränsas. Projektet ska formulera hur arbetssätten kan förändras för att klara morgondagens utmaningar, hur ny teknik/digitalisering ska användas i det primära utbudet, vilka alternativa former/kompetenser som bör användas för att möta patienternas/medborgarnas behov och hur primärvården på så sätt blir en attraktiv arbetsplats för medarbetarna.

3 Primärvården i fokus – utveckling av sjukvårdsystemet
Samverkan i Norra sjukvårdsregionen Projektmål: Projektet ska samla erfarenheter från nationellt och internationellt utvecklingsarbete och kraftsamla mot regiongemensam utvecklingspotential. Projektet ska föreslå hur rekrytering, dimensionering, utbildning och handledning av AT- och ST-tjänster kan förbättras för att säkerställa långsiktig bemanning.

4 Primärvården i fokus – utveckling av sjukvårdsystemet
Samverkan i Norra sjukvårdsregionen Projektet ska följa utvecklingen och synkronisera arbetet med relaterade nationella och lokala projekt som t.ex. ”Flippen i primärvården”(SKL), ”Framtidens primärvård” (NLL) och Göran Stiernstedts utredningsuppdrag ”Effektivare resursutnyttjande i hälso- och sjukvården”. Lokala och regiongemensamma utvecklingsprojekt inom glesbygdsmedicin, Projektets första fas löper under perioden

5 LUP Primärvårds- struktur
Distansoberoende teknik Patienten i fokus Primärvården styrande i vården LUP – Kompetensförsörjning Bemanning / Rekrytering Attraktiv arbetsgivare Arbetsmiljö Kompetensutveckling Standardiserade vårdförlopp Primärvårdens organisation Ledningsstruktur/resursfördelning Vårdkontakter Ansvarig Hc, -funktionsnedsättningar Lättakut/snabbspår Produktions- och kapacitetsplanering Tidsbokning Vem gör vad i vården?

6 Kompetensutveckling Distriktsläkare från ett antal hälsocentraler har deltagit i Glesbygdsmedicinskt centrums första Ultraljudskurs för allmänläkare den januari Föreläsare och instruktörer från England och Skottland med många års erfarenhet av ultraljudsutbildningar för allmänläkare. Kursen var särskilt anpassad till svenska förhållanden och de särskilda behov som finns här i glesbygden. Avancerad specialistsjuksköterska är intressant för primärvårdens utveckling och en möjligheterna att vidareutbilda befintlig personal och nyrekrytera denna kompetens kommer att ses över under våren.

7 Distansoberoende teknik – Patienten i fokus
Invigning av virtuellt hälsorum i Stugun Ultraljud på hälsocentralerna i Backe, Funäsdalen, Järpen, Kälarne, Lit – Åre har sedan tidigare. Läkarna har fått utbildning och kommer att börja använda ultraljudet som ett komplement till den vanliga undersökningen. Möjlighet att vidareutveckla användandet i dialog med sjukhuset. Kan bidra till att patienter slipper resa till Östersund. Virtuella jourrum i Härjedalen – projekt i uppstart. Möjliggör utveckling av läkarbesök på distans för HC med låg läkarbemanning.

8 Vem gör vad i vården Inventering av hur det ser ut på de olika hälsocentralerna har påbörjats och kommer att fortgå under en längre tid. Parallellt pågår förändringar som ska bidra till att nyttja alla kompetenser fullt ut. Exempel: Projekt: Fysioterapeuter (sjukgymnaster) ska kunna skriva remisser till röntgen för skelettundersökningar. Undersköterska tar över samordnad hantering av PSA- kontroller efter canceroperation. Sjukskrivning andra veckan – testas i Brunflo.

9 Vårdkontakter och tillgänglighet
En förändring i telefonin genomfördes i november i syfte att förbättra telefontillgängligheten på hälsocentralerna. En generell förbättring har skett men mer arbete kvarstår med exempelvis arbetssätt och planering. Under våren kommer olika förändringar att prövas utifrån lokala förutsättningar på hälsocentralerna. SOU 2016:2 förändrar förutsättningarna då styrningen och uppföljning av tillgänglighet inte enbart kommer att baseras på telefoni och läkarbesök. Förslaget förordar att alla ska få en medicinsk bedömning inom tre dagar istället för läkarbesök inom sju dagar. Flera hälsocentraler prövar olika former av öppen mottagning i syfte att öka tillgängligheten.

10 Standardiserade vårdförlopp
Standardiserade vårdförlopp – arbetsgrupp har bildats för de kommande vårdförloppen. Lena Runius är processledare. 4 vårdförlopp klara till 1 mars 4 vårdförlopp till 1 maj 2 vårdförlopp till 10 juni 1 vårdförlopp till 26 augusti Föreläsning om standardiserade vårdförlopp och Cosmic. Hörsalen 25 februari. Två tillfällen kl eller Klicka på länken nedan för mer info.

11 Kompetensförsörjning
En ny strategi för läkarbemanning har tagits fram. Fokus på att förbättra läkarnas arbetsmiljö och tydlig satsning på fortbildning, verksamhetsutveckling, utbildning och forskning. Målsättning att öka andelen fast anställda läkare i primärvården genom att bibehålla befintliga, återrekrytera och rekrytera nya, satsa på att utöka antalet ST.

12 Primärvården styrande i vården
Förslaget i LUP innebär att två hälsocentraler kan utses som piloter. Flera intresserade finns. Formerna behöver konkretiseras. Resurser behöver finnas i primärvården – då är det möjligt att förflytta vården närmare patienten. Vilka kompetenser kan redan nu införas i primärvården? Distansoberoende teknik möjliggör fler vårdbesök lokalt – även med sjukhusets specialiserade vård. Omvärldsbevakning pågår i syfte att öka organisationens kunskap om den förändringsprocess som ska genomföras.

13 Vård på distans – exempel från Norrbotten


Ladda ner ppt "- Lägesrapport om förändringsarbeten i primärvården"

Liknande presentationer


Google-annonser