Framtidskartläggning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
 Service Systemet Strukturella Förslag Sveriges Servicekonference.
Advertisements

Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Vem i kommunen har de haft kontakt med? På vilket sätt?
Varför är det viktigt att mäta?
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Stöd för analys och förbättring
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
Struktur för självförbättrande system
Ett arbete med att etablera
En introduktion till SEB Way
AU Digital samverkan LO Process
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Bild 1 Välkomna! Lärarhandledning: 1.
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Systemförståelse, systemiskt tänkande och grupprocesser
Mål- och resultatstyrning
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Ramverk för patientmedverkan
Utvärdering av processmognad
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
LEAN TANKE- & ARBETSSÄTT
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Planering workshop ABF Vux.
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Detta är God Vård.
Att tillsammans påverka!
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Kvalitetsarbete med internetbehandling i reguljär vård Viktor Kaldo, leg psykolog, Docent Utvecklingsansvarig Psykiatri Sydväst.
Mervärden och aha-upplevelser
Nya föreskrifter och allmänna råd
PA1201 Projektarbete 100 p.
NU-sjukvården. Tiderna förändras Krav och förväntningar ändras samtidigt som sjukvården utvecklas och förändras. Det är dags att tänka nytt.
Stroke/TIAprocessen                                                                      
Strategiska perspektiv på verksamheten
Ledningskraft för god och säker vård - Fortsatt arbete hemma
”Ett ledningssystem är ett verktyg för företaget att nå framgång”
Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus Redovisning av åtgärdsplaner 12 september 2012 Central administration och stab.
Synpunkter och klagomål kontra erfarenheter och upplevelser? Om vi tar emot patienter och personals erfarenheter och upplevelser som synpunkter och.
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
Ett system är perfekt designat för att nå precis det resultat det alltid givit…Gäller det förbättringsarbete också?
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
Löneförhandlingskommunikation
Aina Kalle Anders Ottosson JennyMee Le Hir
Vad är en KATA? katatogrow.com.
A3-metoden Visuell kommunikation för att komma fram till beslut
Naverlönnskolans uppstart 11 augusti 2015 Michael Rystad Utvecklingsstrateg.
Förbered din uppdragsdialog!
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
Nu ska jag/vi jobba smartare. Hur gör man då?
Ledningssystem på 60 minuter
PDSA cykel - förbättringsprocessen
L E D A R S K P International Aluminium Casting Sweden AB s produktionssystem Ständiga förbättringar 1 Prioritering Säkerhet/Miljö Kvalitet Leverans Ekonomi.
Resultat: Mättningar som vi gör en gång i vecka respektive månad ser vi en förändring och en markant förbättring i arbetet. Personalgruppen gillar PPP.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Ramverk för patientmedverkan
A3-metoden Visuell kommunikation för att komma fram till beslut
A3-metoden Visuell kommunikation för att komma fram till beslut
Processutveckling vid MALMÖ HÖGSKOLA Per Hillbur, PROCESSÄGARE (prorektor) Charlotte Kipowsky, PROCESSLEDARE (tf. chef studentcentrum) Birgitta Magnusson,
Inköpsprocessen Tack för att jag får komma hit.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Presentationens avskrift:

Framtidskartläggning Arbetsbelastningen blir lätt hög under både uppstart och i det löpande arbetet. Vi i laget har ännu inte hunnit jobba ihop oss och behöver för att spara på våra krafter och ge eleverna bästa möjliga förutsättningar jobba ihop oss som lag.

Framtidsläge Vi skall börja på systemnivå och identifiera de system som berörs. Var går systemgränserna? Vad kan vi göra inom laget? Vilken hjälp behöver vi från andra lag och yrkesgrupper? Vad kan vi göra själva och när behöver vi blanda in uppdragsledare eller chefen? Om vi inte identifierar detta är risken stor att vi inte jobbar i sampel med andra grupper på ABF Vux. Gör vi inte det riskerar vi suboptimering och att ha effektiva system som inte är optimala för helheten. 

Mål och syfte Att utveckla vår förmåga att "se flödet" i arbetsprocessen och rita en karta över denna. Att se hur vi kan förse oss själva med praktiska planerings- och förbättringsverktyg för den egna verksamheten. Att se vilka verktyg och metoder vi kan använda när vi kör fast i vårt arbete och problem uppstår. Skapa en karta över ett framtida bra tillstånd Kartlägga vårt framtida tillstånd och att finna vägen dit Laget utarbetar förslag till handlings-plan för förverkligande Sammanfattning av kunskaper och erfarenheter samt beslut om handlingsplan

Vad skall vi göra idag? Idag skall vi göra en värdesflödesanalys. Utifrån våra tidigare erfarenheter från vårt SFI-arbete skall vi göra en kartläggning hur vi vill att vår verksamhet i laget skall se ut när den fungerar idealiskt.  

Vad skall vi göra idag? Vi skall:   Vi skall: rita upp elevens resa genom vårt system, samt planera för hur vi skall göra med avvikelser som när elever inte gör progression. identifiera värdeskapande och icke värdeskapande tid och resurser. försöka identifiera tidstjuvar som stjäl tid från kärnverksamheten. se på vilka arbetsuppgifter vi kan standardisera och samarbeta kring, och vilka uppgifter som vi behöver lägga mer kreativitet på. upprätta en handlingsplan för hur vi utformar vår lagverksamhet på det sättet vi vill att den skall fungera.

Frågor som hjälp! Vad vill eleverna ha? Vem frågar efter vad? När och hur mycket (variation)? Vad är slöseri respektive värdeadderande i nuläget utifrån elev/deltagar/kundperspektiv - vad kan tas bort? Hur kan arbetet flöda utan väntetider och störningar? Var kan vi skapa kontinuerliga processer? Hur säkrar vi kvaliteten i varje steg, d.v.s. säkerställa att det blir rätt från början? Hur styrs arbetet utanför/mellan processerna?

Frågor som hjälp! Var behöver vi skapa en bättre standard vad gäller arbetsplats och arbete? Hur skapar vi en visuell styrning (daglig) med fokus på att: Skapa en jämnhet i arbete i tid och mellan individer. Kontrollera status och identifiera avvikelser (vilka mätetal?) Vilken struktur ska vi ha för att driva förbättringar (veckovis, mätetal…)? Utveckla en handlingsplan för att nå det framtida läget, med fokus på det som behöver göras i närtid (ca 2 mån)?

Visualisering Vi kommer att behöva tavlor. Tavlor är beställda och kommer att sättas upp så snart som möjligt. Tavlorna på ABF Vux innehåller både standardiserade moment och fria delar där vi som lag kan utforma dem utifrån just vår verksamhet. Tavelmöten kommer att hållas varje vecka och leds av lagledaren. Det finns en manual för att leda tavelmöten.

Tavlor

Tavlor

Vad behöver mätas för att se om vi är på rätt väg? Tavlor Vad behöver mätas för att se om vi är på rätt väg?

www.leanabfvux.com

Handledning för mer om lean

Handledning med metoder Vi

Signalsystem För att hålla koll på arbetsbelastningen i laget kommer var och en att signalera veckovis hur arbetsbelastningen upplevs. Lagledaren samlar in statistiken varje månad och för över till Marias tavla.

Vi kommer stöta på problem! I vårt arbete kommer vi stöta på problem. Det mest effektiva sättet att jobba med det är PDCA. En PDCA (plan, do check, act) är en modell för en arbetsgång som ska ta arbetsgruppen från ett mindre effektivt arbetssätt i nuläget mot ett önskat mer effektivt framtida arbetssätt. Detta problemlösningssätt kommer ni att få lära er på ett lagmöte!

Nu ska vi kartlägga! Här är en bild på en nutidskartläggning. Men vi skall göra en framtidskartläggning över elevens resa genom vårt lag!