Utsatta EU-medborgare Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg, sektionen för vård och socialtjänst

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Regional digital agenda för Östergötland
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Presentation av Stiftelsen Tryggare Sverige. 2 Tryggare Sverige - en ny aktör inom trygghetsområdet •En professionell NGO (non governmental.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Vad innebär ett barnperspektiv
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Regional digital agenda för Östergötland
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Miljödepartementet Landsbygdsdepartementet Svensk rovdjurspolitik skall bestämmas i Sverige Onsdagen 17 augusti 2011 Andreas Carlgren, Miljöminister Eskil.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Att skapa vägar in – arbete, utbildning och unga i utanförskap Leif Klingensjö Sveriges Kommuner.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Patientmaktsutredningen
Välkomna till en dag om eArkiv
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Vägar till en jämlik hälsa
Vägen till en polismyndighet 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Nya föreskrifter och allmänna råd
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Målgrupp Flyktingar och anhöriga utgör huvudmålgrupp.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Vräkningsförebyggande riktlinjer Gemensamt uppdrag i det vräkningsförebyggande arbetet Stadsdelsnämnderna och de kommunala hyresvärdarna i Göteborg har.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Martin Valfridsson, särskild utredare med nationellt samordningsansvar S 2015:01 Nationell samordnare utsatta EU- medborgare.
EU-medborgare i Göteborg ”Vi vet att lösningen inte finns hos oss, utan i de länder de kommer ifrån, men nu är de här och vi kan inte gå förbi en människa.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Barn- och ungasatsningen
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Pilotlän för grön utveckling
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Fokus Yrkesutbildning VO
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Miljömålen består av tre slags mål
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Miljömålen består av tre slags mål
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Samordnad utveckling för god och nära vård
Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Utsatta EU-medborgare Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg, sektionen för vård och socialtjänst

Världen av igår – på spaning efter den tid som flytt… Politikens roll Tjänstemannens roll Nationalstatens lösningar i en transnationell tid Parallella system Kris och prioriteringar De stigande förväntningarnas missnöje… Vikten av att våga gå vilse… Det offentliga samtalet

SKL:s arbete Kansliuppdrag i mars 2014 Grundförutsättningar för uppdraget: Utgå från gällande lagstiftning Utgå från 3-månadersregeln – tillfälliga vistelser, utan avsikt att bosätta sig permanent Utgå från de lokala erfarenheterna  Resultera i en handlingsplan/rekommendationer

SKL:s arbete - forts  Kartläggning och juridisk bedömning Kartläggningjuridisk bedömning  Utsatt grupp i behov av utökat och långsiktigt stöd – i hemländerna  Överläggningar med regering, myndigheter och andra aktörer  Kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte via nätverk och konferenser

Inför tillsättande av nationell samordnare AU:s ställningstagande december 2014 (i urval)  SKL:s uppgift som medlemsorganisation är att stödja medlemmarna utan att värdera de insatser man lokalt valt. Det finns exempel på kommuner som uppfyller lagens krav på stöd och det finns de som väljer fler insatser än vad lagen kräver.  Sveriges välfärdspolitik bygger på en individuell bedömning av enskildas biståndsbehov. Kommunen är skyldig att lämna bistånd om en person ansöker om bistånd och behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. Ingen förändring bör ske av denna grundläggande ordning.  Kommunerna måste bedriva uppsökande verksamhet och annat förebyggande arbete för att förhindra att enskilda far illa, särskilt barn och unga. Det gäller samtliga som vistas i en kommun.

AU:s ställningstagande (i urval) - forts  SKL:s uppfattning är att den kommande samordnarens uppdrag måste bli brett och förutsättningslöst. Uppdraget ska inkludera redovisning av de ställningstaganden som gjorts i våra grannländer och konsekvenserna av dessa för såväl gruppen, kommunerna och samhället i övrigt. Utredningen ska bedrivas brett och ange både positiva och negativa effekter. Utredningen ska bedrivas skyndsamt och ske i samarbete med SKL och dess medlemmar.  Det rådande rättsläget inte är anpassat till dagens situation. Det handlar bland annat om att tydliggöra rättigheter och skyldigheter för enskilda och kommun, region och landsting. Andra frågor rör den kommunala kompetensen, rätten till sjukvård och regelverket runt avhysning. Regeringen ska till lämplig myndighet ge ett uppdrag att se över det juridiska regelverket runt utsatta EU-medborgare.

AU:s ställningstagande (i urval) - forts  De EU-medborgare som försörjer sig genom att tigga i Sverige är främst rumäner och bulgarer tillhörande den etniska gruppen romer - ett resultat av den diskriminering romer utsätts för i hemländerna. SKL anser att den internationella samverkan måste stärkas för att sätta press på berörda länder att ta ansvar för sina medborgare.  Hur kan EU bidra och stödja berörda länder att ta sitt ansvar? Sedan år 2012 har alla medlemsstater i EU en nationell strategi för integrering av romer. Det finns all anledning för den svenska regeringen att utifrån olika aspekter ytterligare och tydligare ta upp frågan med både berörda länders regeringar och den politiska ledningen i EU. Ett sätt att samla och stärka arbetet kan vara att EU tillsätter ett särskilt sändebud för dessa insatser.

AU:s ställningstagande (i urval) - forts  Ett starkare samarbete behövs på lokal nivå med polismyndigheterna. Den lagstiftning som finns runt den fria rörligheten, var tiggeriet kan bedrivas och var enskilda kan bosätta sig kräver ett förstärkt samarbete med polismyndigheten på lokal nivå. Det finns anledning att utarbeta planer för hur detta samarbete ska utformas.  En gemensam beräkning bör ske mellan regeringen och SKL om de kostnader som uppstår i kommunsektorn beroende på den fria rörligheten mellan EU-länderna. Finansieringsprincipen bör ligga till grund för dessa nya kostnader.

SKL:s arbete SKL och Linköpings kommun – nationell konferens 4 februari 2015nationell konferens Nära samverkan med den nationella samordnaren Regionala konferenser, nätverksmöten EU-kommissionens workshop – Wien i mars, Bryssel i juni, Stockholm i december  Workshop 31 augusti  Nationelle samordnaren till SKL:s styrelse i september

Övrigt  Resolution om antiziganism i EU-parlamentet i april 2015 Resolution  EU-kommissionen utreder Tjeckien och Slovakien för brott mot EU:s antidiskrimineringslagar (september 2014, april 2015)  Bilateralt avtal mellan Sverige-Rumänien 5 juni 2015, överläggningar med Bulgarien  Utredningar: Tilläggsdirektiv till människohandelsutredningen om det straffrättsliga skyddet mot exploatering av utsatta personer som kommit till Sverige Särskild utredning om bosättningar (bättre hantering av olovliga bosättningar på allmän och privat mark – förbättrade möjligheter för markägare att få hjälp med åtgärder vid otillåtna bosättningar) Polisens egen kartläggning (NOA) och uppdrag att föreslå åtgärder för att stoppa våld mot utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige  Läs mer: When poverty meets affluenceWhen poverty meets affluence