Principer för utredningar av oegentligheter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hösten 2011 Nortech Telecom
Advertisements

Tvångsvårdslagar.
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Tvångsvård - historik 1929 års Sinnessjuklag
Från brott till straff.
Skadeståndsrätt I och II
LSO på skadeplatsen.
Åtgärder med anledning av brott av unga
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Rättsväsendet Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Magnus Svensson, Jändelskolan, Karlskrona –
Straffteori.
MILJÖSAMVERKAN VÄRMLAND
Kap.2 Hur domstolarna arbeta
Otydliga lagar om skadlig stress i arbetslivet
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Lag och Rätt Från brott till dom.
Lag och rätt.
Lag och Rätt.
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
PRIVATJURIDIK Brottmål (kap 17).
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Karl-Göran Marklund Personuppgiftsombud (Den fysiska person som självständigt ska se till att personuppgifter behandlas på ett korrekt och lagligt sätt)
Personuppgiftslagen (PuL) och
Riksdagen beslutar  Regeringen / Justitiedepartementet styr
Samhällskunskap Lag och rätt.
”Brottsplats: Storegårdsskolan”
Lag och rätt V
Handläggning enligt SoL
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Rättsregler för rättsintyg
Kommunakuten AB Vilket ansvar har byggnadsnämnden Verksamhetsansvaret
Rättegång och tiden innan...
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Delegering Vem får delegera?
Vad gör polisen i miljöbrottsutredningen?
Riksåklagare vice riksåklagare
Förvaringsfallet igen, hur angriper vi problemet?
INKÖP/ UPPHANDLING.
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Riktlinjer för misskötsamhet
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagda punkter Konstgräs Läromedel Paviljongen 2. Skolans verksamhet - Polisingripandet förra veckan - Betyg.
Tillsynens juridik och dilemman Miljöjurist, Dr Margaretha Svenning.
Innehåll i föreläsningen
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
ETT BROTT BEGÅS. Så här kan det gå till…. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Lex Maria.
Vad kan krävas av en asylsökande
Barnkonventionen blir svensk lag – Lagrådets yttrande
Europeiska Åklagarmyndigheten
Förundersökning.
Gränspolisens verkställighetsarbete
Vad händer när ett brott begåtts?
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Regeringens lagrådsremiss inkom till Lagrådet den 6 juli 2017.
Samverkan: polis-åklagare-kommun-länsstyrelse
Rättsstatens vänner 14 september 2018
LAG OCH RÄTT.
Sveriges Lagar och domstolar
Presentationens avskrift:

Principer för utredningar av oegentligheter

Utgångspunkter för utredningsarbetet vid misstanke om oegentligheter eller brott VGR har ett ansvar för att förebygga och upptäcka oegentligheter och brott. Det åligger dock inte VGR att utreda och beivra brott. Ansvaret för detta ligger på polis och åklagare. Istället bör utredningsverksamhet bedrivas genom samarbete och utbyte av information med relevanta myndigheter. Vid misstanke om oegentligheter ska en särskild utredning göras för att få misstanken undanröjd eller bekräftad. Utredningsverksamhetens syfte är att ge underlag för beslut om åtgärder. När ett ärende tydligt indikerar att brott har förövats ska anmälan lämnas till polisen eller annan relevant myndighet. Genom ett sådant konsekvent förfarande får utredningsverksamheten också en preventiv funktion. Uppgifter ska utlämnas till myndigheter, som med lagstöd begär upplysningar. Uppgifter får även användas i samband med rättslig prövning vid allmän domstol eller lämnas till polisen eller annan myndighet i samband med en anmälan om misstänkt brott. Utredningen tillförs ofta material som innehåller känsliga och förtroliga uppgifter angående såväl den misstänkt som andra personer vilka berörs av utredningen. Detta material ska omfattas av sekretess i enlighet med Personuppgiftslagen.

Definition Det finns ingen enhetlig definition av begreppet oegentligheter. I VGR definieras oegentligheter som: Ett medvetet bedrägligt beteende som strider mot lagstiftning eller Västra Götalandsregionens eller nämndens/styrelsens regelverk. Exempel på oegentligheter kan vara: muta bestickning jäv förskingring bedrägeri falsk finansiell rapportering trolöshet mot huvudman otillåtna bisysslor svart arbetskraft stöld 

Misstanketrappa (följer rättsväsendet principer) Tillräckliga skäl för åtal På sannolika skäl misstänkt Åklagaren kan på objektiva grunder förvänta sig en fällande dom, det vill säga att rätten kommer att finna att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till vad åklagaren har lagt vederbörande till last. Exempel: Förövaren ertappades på bar gärning med att stjäla plånboken. Skäligen misstänkt Misstanken framstår vid en objektiv bedömning som berättigad. Det krävs något som ytterligare binder personen till brottet, exempelvis ett vittne eller teknisk bevisning. Exempel: Ett vittne har sett att en person har plockat på sig plånboken. Kan misstänkas Konkreta, objektivt underbyggda omständigheter föreligger som med viss styrka talar för att en viss person har begått den gärning som misstanken avser. På denna misstankegrad kan till exempel husrannsakan utföras av polis och åklagare. Exempel: Ett vittne har sett hur en person stod vid den plats där plånboken låg. Vid det här stadiet i undersökningen har utredningsarbetet kommit så pass långt att det kan inriktas mot viss person och sannolikheten för personens skuld ska vara större än för dennes oskuld. Detta är den lägsta graden av misstanke. På denna grad kan inga tvångsmedel, såsom husrannsakan eller kroppsbesiktning, utövas. Ingen kan heller låsas in (tas i förvar) enligt rättegångsbalkens regler. Exempel: En plånbok har försvunnit från ett klassrum där flera personer finns på plats. Samtliga kan ha haft något med det hela att göra, men det finns inget som pekar mot någon speciell, varför ingen tvångsåtgärd kan utföras av polis och åklagare.