Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förundersökning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förundersökning."— Presentationens avskrift:

1 Förundersökning

2 Brott begås. Ett brott begås. Vad betyder det?
Vad gör du om du ser ett brott/någon som bryter mot lagen? Är det ett brott att inte berätta att man sett ett brott?

3 Anmälan -När man anmäler att ett brott sker ringer man När man anmäler ett brott har skett kan man även ringa eller gå in på I en anmälan behöver du veta -Vilket brott som begåtts. -Vart brottet har skett -När har det skett -Hur har det skett -Vem har blivit drabbad (målsägare)

4 Misstänkt Om det finns en misstänkt i ärendet som kan komma att
Undanröja bevis eller/och Försvinna eller/och Göra nya brott (alla brott som en person under 18 år begår leds av åklagare) Kan polisen häkta hen. Det innebär att hen får sitta inlåst. Detta beslutar en åklagare. Om det inte finns någon risk för detta kan den misstänkte vara ”fri” under hela utredningen.

5 Utredning vem bestämmer
Om brottet är av enklare beskaffenhet (där inte en åklagare är inkopplad) bestämmer polisen vad som skall göras i ärendet. På polisen är det en förundersökningsledare som står för alla tvångsmedel. Vad är tvångsmedel?

6 Utredning Själva utredningen görs av en utredare (förhörsledare). Denne samlar in alla underlag och håller förhör i ärendet. Alla underlag (exempelvis bevis) tittar sedan förundersökningsledaren/åklag-aren på för att se om de håller för att tas till domstol. Om inte kan ärendet läggas ner (avslutas).

7 Åtal Om åklagaren anser att det finns tillräckliga underlag i ett ärende för att väcka åtal så blir det rättegång. Vid en rättegång får alla som har med brottet att göra berätta vad som har hänt. Åklagaren visar på alla underlag som polisen tagit fram vid en rättegång. Sedan får rätten bestämma om den misstänkte är skyldig eller inte.

8 Försvarare Den som är misstänkt för ett brott kan få någon som för hens talan vid rättegång. Detta är en försvarare. Funkar nästa på samma sätt som inom fotbollen (försvara det egna målet) Vid rättegång betyder det att någon annan berättar vad du har gjort eller inte gjort. Man kan få en offentlig försvarare vilket innebär att man får en försvarare som rätten utser. Eller så kanske man känner någon försvarare som man vill skall representera sig vid rättegång.

9 Straff I lagen står det vad varje brott ger för straff. Är det mindre brott så kan straffet bli böter. Är det ett allvarligare brott så blir straffet fängelse. Det kan också bli så att man får vård om man har gjort brottet för att man inte varit helt psykiskt frisk.

10 När man avtjänat straff vad händer sedan?
- Hur tror du att ett fängelsestraff påverkar ditt liv när du har blivit frisläppt?


Ladda ner ppt "Förundersökning."

Liknande presentationer


Google-annonser