Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad händer när ett brott begåtts?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad händer när ett brott begåtts?"— Presentationens avskrift:

1 Vad händer när ett brott begåtts?
En genomgång från brott till dom

2 Brottet Filip och Yilmaz blir överfallna av tre killar. De blir bestulna på mobiltelefoner och plånböcker. Yilmaz blir slagen i sparkad i huvudet och förlorar medvetandet. Filip blir knuffad så att han ramlar. En bil bromsar in, ljus faller över rånarna som flyr.

3 Ambulans och polis anländer
Kvinnan i bilen ringer 112, ambulans anländer och för Yilmaz till sjukhus. Polis anländer. Först frågar de ut kvinnan i bilen om vad hon sett, sedan frågar de Filip som beskriver hur killarna var klädda och var han tidigare sett dem.

4 Spaning och gripande Polisen åker ut för att spana efter de misstänkta. När de hittar tre killar som stämmer på beskrivningen ber polisen dem att följa med. Pojkarna protesterar och vill inte berätta vad de heter. Polisen tror dem inte när de försäkrar att de är oskyldiga. Pojkarna grips som misstänkta för rån.

5 Spaning och gripande Hos polisen förhörs pojkarna. Eftersom en av dem verkar vara under 15 år (ej straffmyndig) rings en socialsekreterare. De gripna är 14, 17 och 18 år gamla. 18-åringen har blivit gripen flera gånger tidigare. Nyligen dömdes han för misshandel. Pojkarna fortsätter neka till brott.

6 Åklagare och anhållan Polisen kontaktar åklagaren. Hon ska leda förundersökningen – en utredning om vad som hänt under brottet. Åklagaren beslutar att 14-åringen ska köras hem till sina föräldrar tillsammans med socialsekreteraren. Polisen jämför det som 17-åringen och 18-åringen sagt. Deras berättelser skiljer sig åt. Därför beslutar åklagaren att de ska anhållas. Det betyder att de måste stanna hos polisen. Pojkarna placeras i varsin cell.

7 Förundersökning Följande dag fortsätter polisen att undersöka fallet:
De läser vad Filip och vittnet berättat, De åker till sjukhuset för att höra vad Yilmaz har att säga, Filip och vittnet får komma och titta på foton för att identifiera de skyldiga, Filips mobiltelefon hittas i en buske, med18-åringens fingeravtryck på den. Till slut erkänner 17-åringen, men 18-åringen nekar fortfarande. Polisen fortsätter ställa frågor. 17-åringen släpps fri, men 18-åringen får stanna kvar i häktet. En husrannsakan görs. Två stulna mobiler hittas.

8 Häktning Nu beslutar åklagaren om häktning.
Hon skriver till tingsrätten och berättar att det finns bevis som gör att man kan misstänka 18-åringen för rån. Det finns risk att han kan förstöra bevis om han släpps fri. Det är tredje dagen efter rånet och det är häktningsförhandling inför tingsrätten. 18-åringen har fått en försvarare.

9 Häktning 18-åringen står fast vid att han är oskyldig.
Men domstolens ordförande tror mer på åklagaren än på 18-åringen. Hon förklarar 18-åringen häktad. Häktningstiden är för det mesta två veckor. Utredningen fortsätter under tiden. 18-åringen får veta att ett vittne sett vad som hänt och kommer att berätta vid rättegången.

10 Åtal Efter två veckor är åklagaren klar med sin utredning, och hon anser att bevisen räcker för åtal. 17-åringen och 18-åringen åtalas. Åtalen lämnas till tingsrätten, som ska avgöra om de åtalade är skyldiga eller ej. De åtalade får läsa åtalen – vad de åtalas för, vilka lagar åklagaren anser de brutit mot och vilka bevis som finns – rättssäkerhet!

11 Åtal Filip och Yilmaz kallas som målsägare.
Kvinnan i bilen kallas som vittne. 18-åringen åtalas för rån, häleri och brott mot knivlagen. 17-åringen åtalas för medhjälp till rån. 14 åtalas inte eftersom han ej är straffmyndig.

12 Gripande, anhållande, häktning?
Polisen får gripa någon som anses ha gjort sig skyldig till brott, Personen tas till förhör, Högst 12 timmar. Anhållande Efter förhöret – behövs mer tid? Åklagare (inte polisen!) kan då fatta beslut om anhållande, Den anhållne sitter kvar hos polisen, men inte längre än till kl 12 på den tredje dagen. Häktning Om misstankarna stärks och det rör sig om ett allvarligt brott (minst ett års fängelse i straffskalan), eller om bevis kan förstöras, Åklagaren kan begära häktning hos tingsrätten som fattar beslutet Normalt 2 veckor, men vid allvarliga brott kan tiden förlängas fram till rättegången.

13 I rättssalen Rättegången leds av en ordförande som är jurist.
Nämndemännen sitter bredvid ordföranden. De är vanliga medborgare, som bör ha gott omdöme. Ordförande och nämndemän är tillsammans själva domstolen – de som ska döma. En notarie för protokoll.

14 I rättssalen Åklagare, målsägare och eventuella målsägarbiträden finns också i salen. De tilltalade (de åtalade) och deras försvarare (advokater) är också där. Allmänheten kan komma, om rättegången är offentlig. Vittnet (kvinnan i bilen), väntar utanför salen.

15 Rättegången Åklagaren inleder med att läsa upp åtalspunkterna.
Ordföranden frågar 18-åringen om han erkänner eller förnekar brottet. Han nekar. Ordföranden frågar 18-åringen om han erkänner eller förnekar brottet. Han erkänner. Advokaten tillägger att hans klient inte visste att 18-åringen tänkte råna någon.

16 Rättegången Åklagaren fortsätter med att beskriva hur hon anser att brottet planerats och genomförts. Nu får målsägarna, Yilmaz och Filip, beskriva vad som hände. Filip pekar ut 18-åringen. De tilltalade förhörs. 18-åringen nekar. Kvinnan i bilen kommer in i salen. Hon avlägger vittneseden och lovar att berätta sanningen. Ljuger hon kan hon straffas för mened.

17 Rättegången Nu tas de andra brotten 18-åringen åtalas för upp. Han nekar även till dem. En personundersökning presenteras för att hjälpa domstolen att utdöma ”rätt” straff. Personundersökaren anser att 18-åringen ska dömas till skyddstillsyn. Eftersom 17-åringen är så ung så har ingen personundersökning gjorts. I stället har socialnämnden yttrat sig.

18 Rättegången Rättegången går mot sitt slut. Både åklagare och advokater håller slutanförande: Åklagaren sammanfattar och upprepar vilka bevis som finns. Hon yrkar på fängelse för 18-åringen. Dessutom yrkar hon att och 18-åringen ska betala skadestånd. 17-åringen menar hon ska överlämnas till socialtjänsten, samt dömas till böter. 18-åringens advokat menar att 18-åringen är ung och att fängelse skulle vara negativt för honom. Han föreslår villkorlig dom, alternativt samhällstjänst. 17-åringens advokat menar att det räcker med skyddstillsyn och att det inte bör bli några böter.

19 Domen Alla utom ordförande, nämnedmän och notarie lämnar rättssalen. De går igenom hela fallet. Först ska de bestämma om pojkarna är skyldiga till de brott åklagaren åtalar dem för. Om pojkarna anses skyldiga, är nästa steg att domstolen bestämmer vilka påföljder (straff) de ska dömas till.

20 Domen De inblandade släpps in i salen. Ordföranden läser upp domen:
Domstolen anser det bevisat att pojkarna gjort sig skyldiga till brott. 18-åringen döms till fängelse, trots att han är ung. 17-åringen döms till ungdomstjänst i 40 timmar. Båda döms att betala skadestånd till Filip och Yilmaz.


Ladda ner ppt "Vad händer när ett brott begåtts?"

Liknande presentationer


Google-annonser