Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad kan krävas av en asylsökande

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad kan krävas av en asylsökande"— Presentationens avskrift:

1 Vad kan krävas av en asylsökande
Det är den sökande som har bevisbördan

2 Vilka skyldigheter har den sökande
Absolut sanningsplikt Fullständig åberopandeplikt Styrkt identitet I möjligaste mån skall uppgifter strykas. Kunna göra sina uppgifter sannolika.

3 Kulturella och verbala svårigheter
Tolkning är i sig ett problem. Tolkkompetensen kan brista men även med de bästa av tolkar kan förståelseproblem uppstå. Lätt uppstår förvirring över olika begrepp. Den sökande berättar utifrån sin kulturella och samhälleliga bakgrunden och det egna språkets utgångspunkter. Den sökande berättar utifrån sin egen utbildningsnivå. Sammanhang beskrivs inte tillräckligt ingående. Tidsförlopp/kronologi är ett problem.

4 Fortsättning Den utsaga eller berättelse som lämnas tolkas av handläggaren, och för all del även av ombudet, genom dessas etnocentriska raster präglat av ett akademiskt synsätt och präglat av urbana och sekulära värderingar. Då uppstår en svårighet att utvärdera berättelsen. Sökandena anses ofta för vaga och detaljfattiga varför man bör avge en så rimlig och tydlig berättelse där bakgrund till risken för förföljelse framtår så klar som möjligt. Så långt som möjligt måste den sökande undvika motsägelser.

5 Generella misstag Att presentera helt uppdiktade skäl eller till betydande förbättra eller förändra sina skäl är inte alltför ovanligt. Är som regel helt förödande fören sökande som kanske har en bakgrund som gör att hon eller han har verkliga skyddsskäl. Den sökande har ofta råkat ut för övergrepp, ingripande o.d. men kan inte i tillräcklig förklara sammanhanget. Den sökande har svårt att sätta ett händelseförlopp i ett rimligt tids- mässigt sammanhang. Den sökande har svårt att förstå och på ett adekvat sätt besvara mot- frågor från handläggaren.

6 Konkret bevisning Bevisning i form av dokument kan ha en viss betydelse men anses ofta ha ett lågt eller mindre bevisvärde. Det kan då röra sig om domar, intyg från organisationer, myndighets- handlingar. Rättsmedicinska utredningar (gjorda i Sverige) tillmäts som regel ett betydande värde. Kan visa att någon utsatts för tortyr.

7 Sammanfattning En asylsökande har en tung börda framför sig. Kraven är många. Dessa är det i många fall svårt att motsvara beroende på vilken bakgrund den enskilde har. Biträdet har här en stor uppgift att vägleda den enskilde och att reda ut oklarheter i dennes berättelse. Får dock inte i någon mening ”hjälpa till och försköna berättelsen”.


Ladda ner ppt "Vad kan krävas av en asylsökande"

Liknande presentationer


Google-annonser