Begreppslista.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Repetition inför NP i biologi
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Syror och baser Syror och baser.
@ Karins skogshästhage.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
Öppen lab. kring cellandningen
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
MILJÖ.
Ekologi.
Av : Laksana Baskaran och Sebastian Mossberg 8C HT 2011
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Fotosyntesen.
Abiotiska faktorer Icke levande faktorer.
Alger och Svampar.
Ekologi.
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Syror och baser.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Surt och basiskt.
Ekologi Läran om hur växter djur och andra levande varelser är beroende av varandra.
I mitokondrien sker det förbränning.
Fotosyntes Energi från solen blir bunden in i druvsockret.
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Svenska växter och djur
Kolets kretslopp.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Syror och baser.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
Organismernas olika roller
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
Surt och basiskt. Syror smakar surt Basiska ämnen smakar ”tvål” Surt och basiskt ”neutraliserar” varandra Neutralt.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
Parasiter/ nedbrytare
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
I växtens celler finns kloroplaster, där sker fotosyntes.
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
QUIZ SYROR OCH BASER 18 FRÅGOR
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Ekologi.
Förenklad bild av kolets kretslopp
Hav 71 % av Jordens yta är hav.
Socker bildas (druvsocker) Fotosyntesen sker i växtens gröna delar
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Begreppslista

Begreppslista Producent – de som tillverkar näringsämnen, växter och alger. Konsument – de som äter växter, alger och andra organismer. Näringskedja – visar vem som äter vem. Näringsväv – flera näringskedjor tillsammans bildar en näringsväv. Nedbrytare – organismer som äter döda djur och växter.

Begreppslista Fossila bränslen – Kol, olja och naturgas. Har under lång tid legat under marken. Fotosyntes – Hur alger och växter producerar näring. Koldioxid + vatten + solenergi  syre + energi Indikator – Hjälpmedel för att ta reda på om ett ämne är surt, basiskt eller neutralt. pH-papper och BTB. pH – skala – Går mellan 0 – 14. 0-6 =surt, 7= neutralt, 8-14 = basiskt. SIV – regeln – Syra i vatten.