Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Likabehandlingsarbete
Nulägesanalys genom frågor
Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Stenebergsgårdens Likabehandlingsplan
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Föräldrautbildning Schysst på nätet
Ett filter i huvet Här följer ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på om du vill ha manuset separat. Om du.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
1. Vad är en personuppgift?
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Caroline Dyrefors Grufman
Vi har en plan! Som grund för planen ligger aktuell lagstiftning där vi särskilt tittat på Skollagen (2010:800) i synnerhet 6 kap. och Diskrimineringslagen.
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Vad är identitet?.
Så styrs Sverige.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Välkomna!.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Skyldigheter och rättigheter i skolan
Ny diskrimineringslag
Lagar och överenskommelser
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Nätmobbing/Cyberbullying
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
Skolkampanj #nätrespekt Förslag lektion o samtalsguide – unga o vuxna
Likabehandlingsplan Enebybergs resultatenhet
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
En liten plan för likabehandling
Nätmobbning.
Diskrimineringslagen
Debattartikel.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
MAKTLEKAR.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Personuppgiftslagen.
Tillit, Trivsel och Trygghet i förskolan En översyn av rutiner mm.
Föräldramöte 8/9. Personal Idrott: Mats Hemkunskap: Eva Textilslöjd: Annika Musik: Joa Resurs: Catrin Matematik: Gunilla Träslöjd: Filip.
DigIT Workshop 3 De “horisontella principerna”  Jämställdhet  Tillgänglighet  Likabehandling.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Sociala medier och mötesplatser på internet
Välkomna! Föräldramöte 8/9.
Hur pratar du med ditt barn om social medier?
Vad är okej? Om kränkningar på nätet.
Integritet läroplansanalys.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Studeranderätt och diskriminering
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Har du som förälder koll?
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Likabehandlingsplanen
Nätvett Sjökarbyrådet.
Jennie Bacchus Hertzman Malin Grundqvist Jonathan Wennö
Lika villkorsgruppen Antro/Etno
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Presentationens avskrift:

Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad så att man känner sig ledsen, sårad eller mindre värd. Mobbning upprepade kränkningar av en person under en tid. Engångshändelser och konflikter är inte mobbning. Diskriminering när någon blir sämre behandlad än någon annan och behandlingen har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier när någon blir kränkt utifrån någon av de sju diskrimineringsgrunderna etnisk tillhörighet, kön, funktionshinder. Det räcker med en händelse för att någon ska göra sig skyldig till trakasserier. Tänk på att det är upp till den utsatta att avgöra vad som är en kränkning eller inte. Källa: Friends nätrapport 2014

Fakta Mest utsatta är tjejer mellan 13-16 år som ägnar största delen av sin uppkopplade tid i sociala medier. 1/3 av barn och unga har under det senaste året blivit kränkta via mobil, dator eller surfplatta. Facebook och spel är de platser där flest har blivit kränkta. 8 av 10 vet vem som ligger bakom kränkningen eller kränkningarna. Det vanligaste är att bli utsatt av någon i samma skola. Den vanligaste formen av kränkningar är elaka meddelanden/kommentarer om utseende eller intressen. Källa: Friends nätrapport, 2014

Lagar Ibland finns en uppfattning att andra, eller inga, lagar gäller för vad man skriver till människor eller vilka bilder man lägger upp . Men det stämmer inte. Samma saker är olagliga på och utanför nätet t.ex. Facebook, Instagram, Minecraft, i korridoren, på skolgården, på bussen eller på stan. Förtal 5 kap. 1§ Brottsbalken Förtal innebär att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller att lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Förolämpning 5 kap. 3§ Brottsbalken Förolämpning innebär att uttala sig nedlåtande om någon genom kränkande ord, anklagelse eller annat kränkande beteende. Ofredande 4 kap. 7§ Brottsbalken Ofredande innebär att bete sig hänsynslöst mot någon annan, till exempel genom att vid upprepade tillfällen lägga ut nedsättande kommentarer om någon på nätet. Kränkande fotografering 4 kap. 6 a § Brottsbalken Kränkande fotografering innebär att olovligen och i hemlighet ta bilder eller filma någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme. Personuppgiftslagen Personuppgiftslagen (PuL) har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks. Till exempel är det olagligt att avslöja information om människors etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa övertygelse eller medlemskap i fackförening. Skollagen Enligt skollagen har skolor ett ansvar att agera också när det gäller kränkningar på nätet, om kränkningarna påverkar elevernas skoldag. Källa: Friends nätrapport 2014

Diskutera Dewey • Hur tar du ansvar på nätet och sociala medier? • Varför är det lättare att säga elaka saker på nätet än öga mot öga? • Varför tror du att man kränker och säger elaka saker till varandra på nätet? • Finns det något du lärt dig av filmen? • Var förekommer kränkningar mest i din vardag? • Hur tycker du att lärare ska agera för att hindra kränkningar?

Dewey http://www.ur.se/Produkter/179754-Tank-till-med-Dewide-Natattityd Orka http://www.ur.se/Produkter/158451-Orka-Philip-ar-mobbad Banderoll http://www.ur.se/Produkter/140497-Banderoll-Mobbning-hur-funkar-det