Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Har du som förälder koll?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Har du som förälder koll?"— Presentationens avskrift:

1 Har du som förälder koll?
”Alla andra har ju!” Vad sker på nätet?! Varför finns det åldersgränser? Hur kan vi blir bättre på att hjälpa våra barn? Har du som förälder koll? Har vi som föräldrar verkligen full kontroll över våra barns beteende på internet? Är just du säker på att ingen kränker ditt barn, eller tvärtom? En dold mobbning som är svår att upptäcka om du inte är tillräckligt insatt och sätter gränser. ”Alla andra har ju!” T.ex. Snapchat. Nej, alla andra har INTE. Det är inte vår mening att skrämma upp någon, men det sker och vi måste bli mer medvetna. Svårt för våra pedagoger att hänga med, konflikter följer med mellan ”hem” & skola. Vet du vad ditt barn gör på nätet? Kränker någon just ditt barn!? Kränker DITT barn någon? Känner du dig trygg?

2 Vad tillåter du som förälder?
Facebook – 13 år Snapchat – 13 år Instagram – 13 år Kik - 13 år Youtube - 13 år Twitter – 13 år Musical.ly – 13 år Dessa aktörer har klara och tydliga riktlinjer & regler om vad som gäller, samtliga av dessa har 13 års gräns. EU vill införa 16 årsgräns på samtlig socialmedia mer om detta på nästa sida. Ytterst i detta så är det vi vuxna som måste hjälpa våra barn. I nuläget använder t.ex. 89% av alla 10- och 11-åringar internet och nästan lika många av 12 – 15-åringarna chattar dagligen.

3 antagen i april/maj i år.
Den nya dataskyddsförordningen har satt en åldersgräns för giltigt samtycke för nyttjandet av bl.a. sociala medier till 16 år, något som medlemsstaterna, så som Sverige, har en möjlighet att sätta ned till 13 år. * EU:s dataskyddsreform innehåller en rad stränga krav på alla som lagrar och hanterar personuppgifter. En av förhoppningarna är att den ska ge unga människor få bättre skydd på nätet. Den nya dataskyddförordning börjar gälla under månadsskiftet april/maj 2018, denna ersätter PUL ”person- & uppgiftslagen” Anledning till åldersgränsen har inget med att man bara vill förbjuda saker att göra utan för att skydda våra unga. * Enligt Datainspektionen kommer den nya förordningen vara översatt, språkgranskad och formellt antagen i april/maj i år.

4 Varför åldersgränser? *Förståelse för risker så som spridning av text & bild. *Mobbning på nätet. *Förtal. *Skydda barn och ungdomar mot exempelvis näthat/grooming. *Brist på mental mognad. (Barnen är inte medvetna om den verkan som sker till följd av deras agerande på nätet. Barn saknar oftast förmågan till kritisk granskning.) Spridningen på nätet är som ni säkert vet enorm! En bild som DU uppfattar som humoristisk kan faktiskt vara olaglig att sprida! BROTT MOT FRIHET OCH FRID, 4 KAP. BRB Kränkande fotografering Förtal Vet du vem ditt barn chattar med? Lätt att gömma sig bakom en falsk bild & Alias på nätet.

5 Bra att tänka på om du tillåter ditt barn att använda sociala medier
Viktigt som förälder att ta ansvar för sitt barns sociala medier- användande, genom samtal och att föregå med gott exempel. Prata med ditt barn! Hur har det varit på nätet idag? Visa intresse! Vi behöver prata värderingar och konsekvens med våra barn. Vad är ok? Hade du uppskattat om någon skrev så om dig? Vad lägger de upp på nätet för allmän beskådning? Känner ni att ni har koll? Jag kikade runt på youtube i 5 minuter och hittade med lätthet flertalet av barnen i klassens konton. Håll koll på vad de lägger ut, vi har sett klipp som inte är ok där det talas om bl.a. andra elever i klassen. (Dessa är nu borttagna)

6 Samtalsunderlag med ert barn
* Vad är syftet? * Vem ligger bakom? * Varför vill någon sprida budskapet? * Vad kan det få för konsekvenser och för vem? * Vill jag själv bli utsatt/uthängd på det här sättet? Så gör du för att inte kränka andra * Respektera andras livsval och integritet. * Sprid inte vidare bilder eller rykten som är pinsamma för den utsatte. * Stanna upp och ifrågasätt när du hör något som gör dig arg eller upprörd. * Utgå från att det du hör inte är sant, oavsett vem som berättar. Kolla med personen det gäller. * Respektera att vi människor är olika och lever på olika sätt. Gå igenom punkterna. Be om att få inloggningen till ert barns konto

7 Stödverksamheter Online
surfalugnt.se BRIS.se statensmedierad.se Fryshusets nätvandrare - natvandrare.fryshuset.se Det mesta går att googla sig till om man söker något på nätet, men här är lite bra länkar om man söker tips och råd.


Ladda ner ppt "Har du som förälder koll?"

Liknande presentationer


Google-annonser