Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätvett Sjökarbyrådet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätvett Sjökarbyrådet."— Presentationens avskrift:

1 Nätvett Sjökarbyrådet

2 Straffmyndig? Vad innebär det att vara straffmyndig?
Vad förändras för dig när du blir straffmyndig? Hur gammal är man när man blir straffmyndig och vad händer om man är yngre och begår ett brott?

3 Straffmyndig Blir du när du fyllt 15 år i Sverige. Det betyder att du först då kan dömas som följd av begånget brott i Sverige. Vad kan hända om man är yngre än 15 år och begår ett brott? Socialtjänst, ungdomsvård, sluten ungdomsvård och ungdomstjänst år.

4 Vad är straffbart på nätet?
Stämmer påståendet: ”Det som är olagligt offline är olagligt online” Är det olagligt att mobba/ kränka någon? Instagram målet? Skadestånd? Vem får betala det och varför? En 15 åring och en 16 åring dömdes för grovt förtal och dömdes till ungdoms vård och ungdomstjänst. Skadestånd för den ena, frl fick betala kr. Vintern Instagrammålet: Ett instagramkonto där andra skickade in kränkande bilder som postades tillsammans med text. De som spred dem blev de skyldiga.

5 Förolämpling? Om ett meddelande mellan två personer har avsikt att såra mottagarens självkänsla, kan det vara en förolämpning och det är också ett brott. Hånfulla, taskiga bilder som har för avsikt att såra kan vara ett brott, så till vida att det hade uppsåt att såra. Om Samira sagt något taskigt till Alice om sin vän Sasha kan inte Samira anklagas för förolämpning eftersom hon inte sagt det direkt till Sasha.

6 Forts förolämpling Om kränkningen är allvarlig kan förövaren, den som sa elakheten, tvingas betala skadestånd till den som drabbats. Föräldrar till barn under 15 år kan tvingas betala skadestånd till den utsattes familj.

7 Förtal betyder Förtal betyder att du inte för uttala dig om andra människor på ett sätt som får dem i andras ögon framstå som mindre värda. Enklare förklaring: ”du får inte säga något som får andra att tycka illa om någon” Vad kan hända om du gör det? Vanligt förtalsbrott: Lägga upp filmer eller bilder och skriva att personen stulit eller skadat någon annan.

8 Sociala medier? Vilka sociala medier använder du?
Känner du till flera sociala medier som du inte använder? 4 saker som är viktiga att hålla reda på: 1: Vad går tjänsten ut på? 2: Vem äger tjänsten? 3: Hur anmäler jag om någon gör något taskigt/brottsligt? 4: Hur fungerar sekretessinställningarna?

9 4 steg för er föräldrar: Vad går tjänsten ut på? Vem äger tjänsten?
Hur anmäler jag om någon gör något taskigt? Hur fungerar sekretessinställningarna?


Ladda ner ppt "Nätvett Sjökarbyrådet."

Liknande presentationer


Google-annonser