BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.
Snabbguide och tips.
Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Hållbar utveckling på med.
Sagan om Piffy.
Partikelverb hälsa på eller hälsa på?
Sagan om vinflaskan.. Det var en gång en vinflaska. Den heter Sven. En gång var det en familj som köpte mig på systembolaget.
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
First Class Arken - Introduktionskurs
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
Sorteringslek i skogen
~ Den första mobiltelefonen ~
Barnanpassad utredning
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Lisa.
Luncha och lär! rumsadverbial.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Kirik Viking.
Sagan om björnen.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Luncha och lär! Tempussystemet.
Tunneln Av: lovisa ♥. Val av plats  Jag valde vägen mellan gallerian och synsam. Först tänkte jag välja utanför bibblan men jag visste jag inte vad jag.
Information om hur man spelar Trafik!. Din väckarklocka ringer på morgonen och du går upp och gör dig i ordning. Efter en smaskig frukost är du på väg.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Det svenska kulturarvet: spår 1
Är du 40-, 50-, 60- eller 70-talets barn......??? Hur har du KUNNAT överleva?
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Vandring i Allhelgonatid Den 9 oktober 2012 åkte vi till Kungsmarkskyrkan för att gå på vandring i Allhelgonatid. Vi fick gå igenom tre olika rum där vi.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Humlans förskola har skräpplockardag 21 april 2009 Vi städade utanför Humlan, vid vattentornets skog och Gröndalsvikens station. Vi drog runt med en vagn.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
SOPHANTERING.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
ltu.se/karriar  Kickstart HT-11 & VT-12 (Henrik Bunge, Dogge Doggelito, Simon Laiti, Ida Hult) ”Ettning” “Blev mycket inspirerad och han fick mig att.
Textilarbete Alice Höök.
Hållbarutveckling Som en del i vårt arbete med hållbarutveckling så jobbar vi på Hönan med återvinning, att värna om vår naturen och våra leksaker. Här.
Växthus hej och välkommen pp om ett växthus. Växthus Besök på handelsträdgården  Luftluckorna är bra för att växterna inte ska bli för varma så att dom.
Avfallshantering På återvinningscentralen jobbar man med att sortera, bränna och återanvända sopor. Sopbilar kommer och hämtar soporna från våra gröna.
Det är lätt & rätt att återvinna!
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Naturlandskap blir kulturlandskap
© Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten.
Resultat : Under baslinjemätningen blev det extra tydligt för oss att det är många av våra gäster som inte äter den lagade maten (de gula stolparna). Det.
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Kreativa lösningar skrivna av Växthusets femmor i en IT-läxa Våren 2012IT-läxa Våren 2012.
Hushållssopor/ Brännbart avfall blir fjärrvärme och el disktrasor plastleksaker kuvert post-it-lappar trägafflar mindre textilier (strumpor, trasor och.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Att gilla eller inte gilla? Om vår egen roll i sociala medier.
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Komma igång med Scratch
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM MAN INTE KAN SLÄNGA I SOPTUNNAN HEMMA. DOM ÅKER OCKSÅ UT OCH TÖMMER VÅRA SOPTUNNOR. DET FÖRSTA VI GJORDE NÄR VI KOM DIT VAR ATT DELA UPP OSS I TVÅ GRUPPER. ENA GRUPPEN FICK VARA INNE OCH KOLLA PÅ EN POWERPOINT OM SOPOR MED LINDA. DEN ANDRA GRUPPEN FICK VARA UTE OCH GÅ IGENOM HELA SOPTIPPEN OCH SE HUR DET FUNGERADE. SEDAN BYTTE VI.

Gruppen som var ute fick först gå dit bilarna åker och kolla igenom allt där. Det första vi såg då var ett secondhand hus. Där kan man få åka och lägga in saker som är hela och som man kan använda bara att en själv kanske inte använder det. Varje vecka kommer någon av Röda korset eller Erikshjälpen och hämtar det, så behövande kan få det. Efter det gick vi vidare till där man kan slänga i saker i containers som var sorterade i t ex glas, brännbart, wellpapp, vitvaror osv. Sedan fick vi gå in i ett rum som kallades ''Farligt Avfall Hus'' Där fick vi se på vissa saker som är farligt avfall t ex målarfärgsburkar. Vi gick också till dom stora bergen med sopor, där var då en liten gripklo som tog upp massa skräp. Vi gick bort till en större gripklo också där det var en grävskopa som tog upp massa skräp och slängde i en hög. Det var en som satt i ett ''rum'' och styrde en stor gripklo som tog sopor därifrån och slängde i någon stålgrej som pressade ihop soporna.

Runt hela återvinningscentralen är det staket för att ingen ska åka dit och sno något, för allting som slängs där har man på ett eller annat sätt gett till centralen och därför är det som om man snor något om man tar något därifrån. Där inne där vi kollade på en PowerPoint så berättade Linda om hur viktigt det var att sortera sopor och om en slags trappa med 5 steg 1. Avfallsminimera 2. Återanvända 3. Återvinna 4. Energiutvinna 5. Deponera Sedan pratade hon också om Jorden, t ex att vi måste ha fyra jordklot till om vi fortsätter som vi gör just nu. Och så pratade hon om att när vi går och handlar så handlar vi kanske fyra påsar, av dom fyra påsarna så slänger vi en hel påse av dom fyra. Alltså 25% av maten vi köper slänger vi. På 50-talet slängde vi cirka 25 kg, nu slänger vi 510 kg och det har ökat.

SOPHANTERING I FRAMTIDEN Vi tycker att sophanteringen ska vara lättare. Kanske ska man inte slänga olika färger på glaset i olika containers. Vi tycker att man inte ska behöva åka någonstans för att slänga det, att en extra sopbil åker och hämtar det. Då tycker vi att man kan få t ex ett sms dagen innan den sopbilen kommer så man kan ställa ut de sakerna.

HUR GJORDE MAN MED SOPHANTERINGEN FÖRR I TIDEN? Fråga: Hur gjorde man med plast sopor förr i tiden? Svar: Det fanns inte så mycket plast förpackningar Fråga: Hur sorterade man ofärgat glas och färgat glas? Svar: Man sparade glasburkar och hade saft och sådant i. Fråga: Hur gjorde man med vitvaror? Svar: Det fanns inte så mycket kylskåp och sånt utan man hade i saker i källaren och så, var det så att något gick sönder körde man ut det i skogen. Fråga: Vart gjorde man av farligt avfall? Svar: Man kunde lämna till någon affär i handeln. Fråga: Vart slängde man hushållssopor? Svar: Man gav det som gick till djuren. Fråga: Vart slängde man soffor och möbler? Svar: Man väntade till majkasen och kastade den där, eller så gjorde man en egen kase.

SKISSER PÅ EN CONTAINER

Du måste ha Scratch offline editor installerad för att det ska fungera. Klicka på den gröna flaggan för att starta programmet Först skriver du avfall och trycker på Enter. Sedan trycker du på bokstaven a, sedan s, därefter d och sedan f. Saker kommer att placeras i rätt container när du trycker på någon av dessa bokstäver. Gubben, bilen och sopbilen försvinner sedan ut ur bilden Prova själv dubbelklicka på ikonen