Inte störa – inte förstöra

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Resedagbok Eliel Villaroel och Ghazal Valatabar. En resedagbok visar hur man f ö rflyttar sig Används för att undersöka hur vi använder kommunikationer.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Tipspromenad om mat och klimat
Sverige Lagar och regler.
Sammanställning länsstyrelserna
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
medan alla andra omkring dig log. Så lev ditt liv med ett leende,
@ Karins skogshästhage.
Geografiska begrepp svåra ord
Tips för dig som söker en partner. Om du vill ha en partner som äter all mat du lagar utan att klaga på att det inte smakar som mammas mat.... Skaffa.
Öland Ölands landsvapen ska föreställa en kronhjort. Öland har kronhjorten som landsvapen för att man tog dit kronhjortar till den kungliga jakten.De hade.
Nytt parkeringssystem med bommar vid US
Välkommen till Sverige!
Brandsäkerhet.
Städningens filosofi!. Jag tvättar inte mina fönster därför att… Jag älskar fåglar och vill inte att någon av dom ska flyga rakt in i ett blankt fönster.
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Sverige Sverige Sverige.
VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.
Projekt pinnar.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Ordklasser "Ordklass" är namn på en grupp av ord som fungerar på samma sätt, när du använder dem.
Inte störa – inte förstöra
MILJÖ.
PowerPoint Bildspel med ljud. Klicka för nästa bild.
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Jag vill gärna att du kommer över på en liten afterwork-öl, ta gärna med dig familjen eller några vänner och titta in.
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
Barn råd Ballongen 9 sep 2013 Nu är vi samlade för att ha barn råd: Dante, Felix Ugglan, Eric, Maja Björnen, Anton, Theodor Vargen och Elisabet Idag visar.
Vattnet i växtriket Solrosfest på hela förskolan: Tidigt på våren delas solrosfröer ut till alla avdelningar. Varje avdelning, barn och vuxna, diskuterar.
Välkommen till den värmländska naturen
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Det är det enda vapnet som har verktyg.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Hotet mot miljön.
Orienteraren värnar allemansrätten Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Jordbruk i Sverige och Australien
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Bruka utan att förbruka
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Försurning på grund av surt regn Vad har hänt? Försurning på grund av surt regn.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Historia och innebörd.  …en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen och att tillfälligt uppehålla sig där.  Men… … med rätten.
Grunder i att läsa och använda kartan
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Inte störa - inte förstöra
Skogen Tävlingen.
Av: Elina Räv.
Av William Ekerstedt och Oscar Andreasson
Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
Sammanställning av enkätsvar med familje- och fritidsknytning från drogvaneundersökningen åk 9, mars 2009.
Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
– levnadsmiljöer försvinner
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
SKOGEN.
Naturlandskap blir kulturlandskap
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Veckans fördjupning handlar om något som vi kan hitta i skogen
SKOGEN Vad händer med ett dött djur i skogen?
Vi ska ut och forska! Klädsel Utflyktens syfte
Naturlandskap blir kulturlandskap
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Energiförsörjningen och miljön
Presentationens avskrift:

Inte störa – inte förstöra Allemansrätten Inte störa – inte förstöra Mikaela Kosowski Bicevski, Segevångsskolan, Malmö – www.lektion.se

Vad får man göra i den svenska naturen? Gå, cykla och rida nästan överallt i naturen. Om du öppnar en grind måste du stänga den bakom dig.

Vad får man göra i den svenska naturen? Gå, cykla och rida på privata vägar. Tälta en natt.

Vad får man göra i den svenska naturen? Bada, åka båt och gå iland, men inte på någons tomt. Plocka blommor, bär och svamp.

Vad får man göra i den svenska naturen? Fiska med metspö och kastspö utmed kus­ten.

Vad får man göra i den svenska naturen? Du får göra upp en liten eld om du är försiktig. På sommaren är det ofta förbjudet att elda.

Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen X Du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark, till exempel åkrar. Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, parkvägar eller i motionsspår. X

Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen Du får inte elda om det är mycket torrt väder eller blåser hårt. Då kan elden sprida sig. Du får inte ta eller skada träd och buskar. Du får inte ta frukt, bär, grönsaker eller något annat som växer i trädgårdar, planteringar eller på åkrar. X

Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen Lämna inte kvar eller kasta något skräp. Du får inte jaga, störa eller skada djur. Det är också förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. X

Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen Du får inte fiska utan tillstånd i sjöar och vattendrag, men längs kusten och i de fem största sjöarna får du fiska med metspö eller kastspö utan tillstånd. Hundar får inte vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti. Då har djuren ungar. Det är bäst att alltid ha hunden kopplad i naturen.

Nationalparker och naturreservat En del områden med särskilt viktig natur kallas nationalpark eller naturreservat. Där gäller hårdare regler. Det blåa märket finns på skyltar och på träd eller stolpar vid naturreservat och den guldfärgade i nationalparker. På anslagstavlor kan man läsa vilka regler som gäller.

Inte störa – inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten!

Referenser: Naturvårdsverket (2012). Allemansrätten på lätt svenska. Naturvårdsverket.