En genre i litteraturen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Berättande texter Kännetecken för berättande texter –
Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Elsa Beskow.
Sagan om den hungriga vargen
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
… som skulle arrangera en löptävling.
En kortfattad historia
Referat En sammanfattning.
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto Kvittot kan vara bra att ha om du vill: - Kontrollera så.
DECKARE Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare:
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Lag och rätt.
Lag och Rätt.
Innehåll Vem var Muhammad? Vad är Islam? Islams 5 grundpelare
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
Romantiken 1760 – 1840.
Tidig kristendom i Rom.
Deckaren En genre.
Judendomen.
Mest populära genren i världen!?!
”Brottsplats: Storegårdsskolan”
TEMA: DECKARE.
DECKARE.
DECKARE Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare:
Muhammed Profeten Muhammed föddes omkring år 570. Man tror att han dog omkring år 632 i Medina nuvarande Saudiarabien. Han är grundaren av Islams historia.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Fantastisk litteratur: skräck och den gotiska berättelsen
Är du 40-, 50-, 60- eller 70-talets barn......??? Hur har du KUNNAT överleva?
Per Johansson, Bibmeet 14 mars Samarbete med lärare Deckargenren i litteraturen och några av de mest kända författarna och karaktärerna Orsaker.
Deckare Lag & rätt.
DECKARE Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare:
Alice josefsson Författar - & bokprojekt, 8A 2011.
- att läsa & skriva noveller
Mattias Johansson, Tullbroskolan, Falkenberg –
Skriva noveller.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Deckare En av världens mest populära genrer.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
 ETT BROTT HAR BEGÅTTS  DET FINNS FLERA MISSTÄNKTA  NÅGON FÖRSÖKER LÖSA FALLET.
DECKARGENRER.
Rättigheter och rättsskipning
Två killar är med om ett bankrån och vill nu lösa det på egen hand. Men inte bara det utan även ett mord som dom blir vittnen till. Efter ledtrådar kommer.
Genrer som skräck och deckare…
SKRIVA NOVELL Genre: Berättande text – den kan vara påhittad eller sann Syfte: Underhålla eller roa läsaren/lyssnaren.
Genrer som skräck och deckare…
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
1800-talet.
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
Det var en gång....
BIOMIMETIK ANN-KRISTIN JONSSON George de Mestral  I början av 1900-talet levde en liten pojke i Schweiz som hette George de Mestral. Han älskade.
Vem tror du att du är? (Fritt efter introduktionen på Sveriges släktforskarförbunds hemsida) Värmlands Släktforskarförening Okt. 2015/AJ 1.
Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också.
För att: Sammanfatta Skriva objektivt Skriva med hjälp av källor
Biblioteksbesök Låna skönlitteratur.
KRIMINALFILM & BERÄTTARTEKNIK
Novellanalys.
Deckare.
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
För att: Sammanfatta Skriva objektivt Skriva med hjälp av källor
DECKARE Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare:
Evolutionen så här långt
Vill du bli mästerdetektiv?
Presentationens avskrift:

En genre i litteraturen Deckare En genre i litteraturen

Deckare Är en bok vars handling innebär att en detektiv upptäcker och utreder ett vanligtvis redan begånget brott, i de flesta fall ett mord.

Deckarromanens början Den första deckarromanen är Morden på Rue Morgue som kom ut 1841. Den är skriven av Edgar Allan Poe Deckarromanens framväxt inspirerades av att städerna växte och att polisväsendet började organiseras. Fler människor kunde läsa och fler människor hade råd att köpa böcker.

Edgar Allan Poe 1809-1849 Amerikan Blev tidigt föräldralös och adopterades bort. Gick aldrig färdigt sin utbildning. Alkoholist. Var en populär skribent i flera tidningar. Gifte sig med sin 14 åriga kusin. Levde ett kringflackande liv. Avled i sviterna av sitt alkoholmissbruk.

Poes modell En övermänsklig detektiv och hans gode vän berättaren Ett obegripligt brott i stadsmiljö En polis som kört fast En oskyldigt misstänkt Ett logiskt resonerande som förklarar hur brottet gått till

Sherlock Holmes Skriven av Sir Arthur Conan Doyle under sent 1800tal. Baker Street 221B Bästa vän Dr Watson som återberättar mysterierna. Följer Poes modell men är mer fyllig i sin handling. Utspelar sig ofta i adelsmiljöer.

Den nya detektiv-romanen Skapades av Dashill Hammet under mitten av 1900talet. Hjälten/Detektiven heter Sam Spade. Det nya är att deckaren inte längre är en amatör utan en professionell brottsutredare. Utspelar sig i stadsmiljö. Våld, sex och sprit är en del av detektivens vardag.

Pusseldeckare Är urtypen för en deckarhistoria. Det centrala är hur gåtan löses. Berättelsen börjar efter det att brottet har begåtts. Spänningen ligger i om detektiven ska lyckas lösa gåtan eller inte. Alla ledtrådar ska presenteras, läsaren ska ha samma chans att lösa gåtan som detektiven. Är inte så vanlig idag då tempot i böckerna är långsamt.

Thriller Tiden är kronlogisk, läsaren får vara med från brottets planering och till gripandet av den skyldige. Spänningen skapas genom att läsaren vill veta om brottslingen kommer undan eller inte.

Polisdeckare Har vissa gemensamma drag med både pusseldeckare och thrillers. 90% av handlingen kan bestå av redogörelse av polisarbetet. Beskrivningen av polisarbetet är det viktiga och personerna och dialogen får stå tillbaka.

Moderna deckarförfattare