Ledningsfunktion i omvandling Maria Wolmesjö 0470-708331

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Goda relationer skapar utrymme för ledaren
Advertisements

Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Staten och det civila samhällets organisationer
Lönar det sig med utbildning?
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Beredningen för integration och mångfald
Samverkan för positiv tillväxt
Med kokleaimplantat i arbetslivet. Författare: Kerstin Persson
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Tjänstemännen i det moderna arbetslivet Daniel Gullstrand, Unionen.
Intervju inför ViV-projektet.
– Anette Blomqvist – Ulrica Larsson – Erik Westerlund – Ledarskapsutveckling över gränserna Case Högsby kommun.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
CASE Hultsfred Ledarutveckling över gränserna
MODIGT MEDARBETARSKAP
Matlagning i hemmet.
Behovsanalys och brukardialog 2011
Det professionella samtalet Olikheter Skydda sigMotsättningar Lära Försvara sigKonflikter Tåla obehag en tid StängdÖppen Diskussion.
Regional utveckling möter socialtjänst -lärdomar och reflektioner från utvärderingen av URBAL i Härryda kommun. Anna Johansson FoU i Väst/GR.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Självbild, självkänsla & Självförtroende
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Det interna förtroendet - om samspelet mellan politiker och verksamhet Seminarium 1:F i Nätverkskonferensen 2006 Stig Nyman.
Sjuksköterskors upplevelser av att stödja personer med fetma till livsstilsförändringar Nurses experiences when supporting persons with obesity to lifestyle.
Undersök och analysera K14. FÖR1. Hur ser marknaden ut? Vilka åsikter har målgruppen?
Barns relationer – en förutsättning för utveckling och lärande
© APeL Några iakttagelser – generella mönster och möjliga tolkningar Enkätundersökning KNUT II 2009.
© Copyright APeL 2005 Hanne Randle Seminarium 6, Intern och Extern spridning, torsdagen den 8 december 2005 Intern och Extern spridning Kiruna.
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Teknisk nämnden Nämndutveckling Underlag och utkast till uppläggning.
Undersökning av förtroendevalda i Norrbottens läns landsting 2008 Anders Lidström Umeå universitet.
Beredningsprocessen vid förslag till nya Nationella riktlinjer och Nationell utvärdering.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Etik och ledarskap.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Maria Hamlin, Monica Jemsson, Ann-Sofie Rahm
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering av administrationen på KTH Lärdomar från ett utvecklingsprojekt.
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Gott ledarskap a och o för skolan! Skolans (o)möjliga ledaruppdrag? Jenny Madestam.
Gustav Lidén och Jon Nyhlén, Mittuniversitetet Kommunalt flyktingmottagande - bosättning och integration.
Rektorn och styrkedjan Stockholm Januari -16 Lars Werner.
Miljömålstyrd tillsyn på kommunal nivå En intervjustudie om några kommuners erfarenheter Martina Norberg Miljövetarprogrammet, Linköpings universitet.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
Vetlanda Kommun Vård och omsorgsförvaltning Funktionshinderomsorgen
Hälsofrämjande ledarskap
1980 och 2011 Kommunal politik och förvaltning: förändring, kontinuitet och forskningsfrågor Stig Montin När jag skulle komma på vad jag lämpligen.
VÄLKOMNA! Lärandekonferens 2017 LEVEL UP.
Mats Embertsén Reell kompetens hur går vi vidare.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Synliggör synsätt som styr och stör - Fördjupning
Bättre brukarinflytande 2017
Samordnare samsjuklighet
Välkommen till chefsmötet!
Park- och naturförvaltningen
VärNa modellen – att mäta och styra samverkan
Medarbetarenkät 2018 – sammanfattning och analys
Presentationens avskrift:

Ledningsfunktion i omvandling Maria Wolmesjö

Projektets syfte …med fokus på första linjens chefer i äldre- och handikappomsorg undersöka hur förändringar i organisationen påverkar synen på och (arbets-) villkoren för ledarskap. Mer konkret är syftet att utifrån samspelet mellan politiska beslut och verkställighet studera ledarskapets form och innehåll i relation till ett antal typiska organisationsförändringar i den kommunala äldre- och handikappomsorgen.

Metod och material Fallstudie av tre reformer primärmaterial: –Enkätstudie –Intervjuer sekundärmaterial: –Kommunala styrdokument

Frågeställningar Hur formuleras och implementeras politiska mål och riktlinjer i verksamheten? Vilka krav ställs på ledarskapets form och innehåll i relation till ett antal tidstypiska organisationsförändringar? Hur upplever första linjens chefer i den kommunala äldre- och handikappomsorgen sina arbetsvillkor i olika organisationsformer? Vilka etiska dilemma är centrala för första linjens chefer? Vilken betydelse har organisationsformen för första linjens chefers utformande av ledningsfunktionen?

Fallstudien 3 reformer – 3 kommuner i omvandling Fallstudie I: Fallstudie II: Fallstudie III: Biståndshandläggar- modellen Införandet av flexiblare arbetsliv Decentraliserad organisering

Enkätstudien 4 kommuner – 2 ”moderna” och 2 ”traditionella” – 224 personer: – 77 politiker varav 36 kvinnor och 41 män – 147 tjänstemän varav 129 kvinnor och 18 män

Intervjustudien F.n. 33 personer 5 politiker varav 4 kvinnor och 1 man 28 tjänstemän varav 22 kvinnor och 6 män Forts…

Preliminärt resultat – fallstudie I Krav på tydligare chefsroll och ansvarsfördelning Ny områdesindelning efter verksamhetsområde ”Halvering” av antalet första linjens chefer Stora personalgrupper Biträdande chef och kundansvarig Intraprenad

”Om kunderna vill någonting så ska de ringa till kundsamordnaren, jag har ju personalansvaret så jag är arbetsledare. Det kan vara lite knepigt att dra gränserna där men det är ungefär som när jag hade sjuksköterskorna…men jag inser att det kan vara svårt att dra gränsen där”.

”Jag tror att man vill ha tydligare beslut, mer regler och så blir det för vissa personer att det ska vara väldigt detaljstyrt och för andra så blir det någonting annat. Och innan man hittar det här då, för jag tycker att ju mer man detaljstyr desto mindre frihet har man som chef. Jag tycker att det är förödande om man ska styra i detalj”.

Preliminärt resultat – fallstudie II ”Plattare” organisation Krav på tydligare ledarskap Arbetsuppgifter har ”tryckts ut” Årsarbetstid och timbank Ökad tid för personalpolitiska frågor Ledarskap i dialog och samverkan Diskussion av värderingsfrågor Stor frihet och ökat inflytande över arbetet

Preliminärt resultat – fallstudie III Återgått till centralisering Decentraliseringen upplevdes oklar av brukare/kunder Krav på tydligare ledarskap och ansvarsfördelning Saknar tidsmässiga resurser att ge alla den hjälp och uppmärksamhet de bör få