Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Vad är ett hundhem? Tror Du att Du vet..?.
Boken ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” skriven av Emmy Abrahamson är en humoristisk ungdomsroman som behandlar kulturskillnader och bygger.
Ett fel på kvinnor.
En kortfattad historia
Referat En sammanfattning.
Hur du skriver en bra historia
NOVELL.
= att visa istället för att berätta
Det va en gång en katt och hund del 1
I krig och kärlek är allt tillåtet
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
En dag bestämde sig en kvinna för att testa om hennes 3 svärsöner verkligen tyckte om henne, eller om de bara lät som det för att göra henne till lags.
Chefen tittar förtvivlad på sin klocka och upptäcker att hans underordnad inte kommer att komma i tid för att hålla ett mycket viktigt seminarium på en.
Vägen till en bra novell
Varje dag försvinner flera personer…
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Färgernas betydelse Man skulle kunna säga att färgerna har sitt eget språk. Olika färger har olika betydelser. Exempelvis brukar färgen grön ses som en.
Samma fast olika eller olika fast samma?
En berättelse i 6 kapitel
Romantiken 1760 – 1840.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Vad kännetecknar en novell?
Texttyper.
Luncha & lär! BILDSPRÅK.
Novell & Krönika.
Bilders uttryck En presentation om hur olika färger och vinklar kan påverka uttrycket i en bild.
Relationer skapas, upprätthålls och avbryts genom tal
En ny ung lärarinna har sitt avslutningsprov inför klassen. För sysselsätta barnen med något harmlöst hade hon följande förslag: Eleverna skulle växelvis.
EVA OCH CLAES – En berättelse om våld och brott i nära relationer.
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
Fyrvaktarens kepp Av Britt Engdal Viktor blir retad, han springer till fyren. Dörren är öppen. Han ser fyrvaktarens käpp. Viktor blir nyfiken på den gamla.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Att inleda och avsluta en berättelse
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
- att läsa & skriva noveller
Skriva noveller.
I Stockholm, Kalmar och Göteborg har en tysk affärskedja öppnat varuhus som säljer äkta män till fruar som vill byta upp sig…..
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Sort, art, stilart, område, fack o.s.v.
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
NOVELL Typiska kännetecken.
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
Litteratur i tiden! tal – påbörjas i England 1700-tal – påbörjas i England 1800-tal – sprids i västvärlden 1800-tal – sprids i västvärlden Sociala,
Två killar är med om ett bankrån och vill nu lösa det på egen hand. Men inte bara det utan även ett mord som dom blir vittnen till. Efter ledtrådar kommer.
Att Skapa Serier.
Det va en gång en katt och hund del 1
SKRIVA NOVELL Genre: Berättande text – den kan vara påhittad eller sann Syfte: Underhålla eller roa läsaren/lyssnaren.
Leva tillsammans.
Utveckla skrivandet.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Vackert om kvinnor Luta dig tillbaka och sätt på ljudet. Bildspelet sköter sig utan att du behöver klicka.
Berättande text.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Olika texter du behöver känna till
Vad kännetecknar en novell?
- Innehåll - Form - (Svenska Impulser från s 198) Analys av roman.
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
Skriven utifrån en enda händelse Få personer Utspelar sig under kort tid Beskriver en förändring mellan början och slut Ofta slut med överraskningar,
En lärarhandledning från MÄN
Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också.
Att skriva en nyhetsartikel
Simhallen När, vem, vad, var Rubrik
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Presentationens avskrift:

Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng (oväntat)

Inledning ”På gatan nedanför hotellet är folkmassan så kompakt att trafiken omöjligen kan komma fram. Förskräckta stirrar människorna upp mot hotellfasaden. Och högt däruppe, på tjugosjätte våningen, ser de en man. Han har klättrat ut genom fönstret och ställt sig på den smala listen som går utmed väggen. Varför balanserar mannen där ute? Tänker han hoppa?” (Donald Honig s. 92)

Att beskriva något… Rädsla (ej rädd, orolig) Kärlek (ej kär, förälskad) Ilska (ej arg, vansinnig, förbannad) Sorg (ej ledsen, gråt)

”Det var en kall och solig vinterdag i skogen” …skulle kunna beskrivas…? Arbeta med en kompis och försök att skriva en längre miljöbeskrivning!

En novell ”Som en såpbubbla som plötsligt spricker i ansiktet på en” ”Som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den upprätthåller intresset” ”Bör verka överraskande som en nyhet. Den ska överrumpla läsaren med ett problem och söka lösa det i handling”

Stig Dagerman Sätt en passande rubrik på novellen Vad får vi veta om huvudpersonerna? Vilka skillnader ser du i filmen och novellen? Var det något som inte var som du hade föreställt i din läsupplevelse?