Forskningens nordiska dimension Maj-Britt Hedvall 23.10.2007.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Regional digital agenda för Östergötland
Advertisements

Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Folkhögskolan i ett nordiskt perspektiv Enhet och skillnader.
/ L.Ring Erfarenheter från olika utsiktspunkter Lennart Ring Forums aktiviteter ska stimulera nätverksbyggande bland företrädare för vårdbyggnadsplanering,
Hur har vi det med beredskapen idag? Utbildning och forskning som modern försvarspolitik •Militära försvaret läggs ned. •Det nya försvaret: utbildning.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Mikael Fjällström Affärsutveckling för tillväxt. Affärsutveckling och kommersialisering på energiområdet •Skapa förutsättningar för en ökad kommersialisering.
Internationell media Lotte Billing, International Media Officer, Lunds Universitet.
- vidareutveckla metoder för jämställdhetsintegrering, - skapa forum för erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering, - informera.
Kommunikationer Infrastruktur och Transporter Ansvarig rapportör: Harriet Claesson Gustav Malmqvist, Mid Sweden Office Tjänstemannastöd, bevakning
Hållbar nordisk välfärd - Ett program för nya välfärdslösningar till människor i Norden Hållbar nordisk välfärd – ett program för nya välfärdslösningar.
Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Open access Lisbeth Söderqvist Avdelningen för forskningspolitisk analys.
Välkomna till Dataföreningens nätverk om ”e-förvaltning” 18 nov 2011, kl
IT i Sverige 2009 Kort introduktion
Regional digital agenda för Östergötland
Regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten Skellefteå 23 oktober 2012.
Enklare för kunden – förslag som ger förutsättningar för en nordisk slutkundsmarknad.
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
LUCAS Mål, strategi och organisation LUCAS - Center for Applied Software Research2 LUCAS mål Att i samverkan med näringslivet identifiera.
1 Följeforskning i KOM-INN! Hanne Randle HSS-konferens, Karlstads universitet, den 4-6 maj 2011.
Hattrick Ett starkt lokalt nätverk för ungdomsfotbollen i Linköping med tre tydliga mål! ”Ingen vet hur det slutar, men det var här det började.” Samarbete.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Rebecka Lettevall Prorektor, Södertörns högskola
Nätverk i ett globalt perspektiv Martin Granholm
- Vi sparkade av oss skorna, såg möjligheterna och vågade testa. Arbetsmarkandsprojekt i Södertälje Kommun.
Förslag till utbildning av Patientansvarig sköterska.
SIGMA KUDOS Niklas Malmros Global Operation Manager
Vägledning och nätverk för vuxnas lärande inom nordiskt samarbete Carola Bryggman Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Enterprise Europe Network 1 -Rådgivning som tar Europa till företagen Christina Lugnet GD, Tillväxtverket.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Jessica Åström – Ungdomsombud Umeå kommun Jessica Åström – Ungdomsombud Jämlikhetsfrågor Umeå kommun Jobbar över flera förvaltningar För och Grundskolan,
Sveriges lantbruksuniversitet Avdelningen för juridik, ekonomi och personal Grants Office SLU:s mål SLU skall ha en stark internationell dimension, bl.a.
? FORSKNINGUTBILDNINGSAMVERKAN HÅLLBAR UTVECKLING.
Innovation och affärsutveckling Snabbare vägar framåt ger samarbeten mellan företag, forskare och offentliga aktörer David Börjesson, Energihuset Per Lundequist,
Syfte En självklar förening för chefer och ledare inom vård och omsorg Utveckla och stödja medlemmarna i deras ledarprofession.
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
…eftersom vi stannade vid Gustav II Adolf förut….
Ridvägar i Gryta. Leader Norra Mälarstranden Föreningen startades april 2011 Projektidé: Att skapa en ridvägsförening som har till syfte att öka samarbetet.

Forsknings- och utbildningsstrategi
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
Kompetenscenter Idéburna Malmö Ett kommande projekt inom Socialfonden, PO1 (kompetensutveckling)
4:e Nationella konferensen Palliativ vård Malmö 2016 SFPO.
Entreprenorsregionen.se. Elva kommuner i fyra län i samverkan.
Ur Havamal Enbent man rider Döv man går vall Enögd man duger till drabbning Blott lik gagnar föga till Agenda för Sverige Jan Edling vid konferensen ”Vägar.
SDG Lotta Hedström.
Peptonic Medical Aktieägarmöte
Tolv kommuner i fyra län samverkar
Finland - på väg mot en decentraliserad produktionsstruktur
Aktuella forskningsfrågor Universitetsstyrelsen
Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer
Befintlig forskning om och med Resurscentra för kvinnor
… … Fysiska element Kundens resa genom en tjänst
Gränskommittéernas finansiering från NMR
Agenda Klient avtalet Martin Johansson Jan Söderlund Jonas Anterud
Mobilitet för vägledare
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
SpråkVis – Språkteknologisk vismansrapport
Borås Stad Certifierad av WHO som en Säker och trygg kommun sedan 1998
Rapport Företagsforskarskolor
Välkommen till Riksstämman 2018!
Gasum | Erik Fromell.
Energilunch 16 maj 2016 Johan Bruce, Sweco
Det nordiska samarbetet i utrikes-och säkerhetspolitik
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader 1 2 Brännpunkt Konsekvenser för staden
NSHU – ny myndighet för främjande av högre utbildning
Presentationens avskrift:

Forskningens nordiska dimension Maj-Britt Hedvall

Vad är den nordiska dimensionen? 1.Forskning om Norden 2.Forskningssamarbete i Norden 3.Forskningssamarbete i Norden om Norden 4.Nordiska sammankomster, nätverk och föreningar, spridning av forskningsresultat och nordisk samverkan och synlighet även utanför Norden 5.Nordisk forskningspolitisk agenda och infrastruktur

Sagt om forskningssamarbetet i Norden och om forskning om Norden Ofta ”osynligt” och svårdokumenterat -Inte alltid institutionaliserat eller dokumenterat -Forskningsfrågorna inte alltid formulerade som “nordiska” trots att de facto kunde formuleras som “nordiska” / empirin ”nordisk” → Är det så?, är det ett problem? Oproblematiskt, även finansiering och infrastruktur finns → Är det så? Vägen ut i världen går via Norden → Är det så?, eller var det så förut?