Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God man för ensamkommande barn
Advertisements

Tvångsvårdslagar.
Tvångsvård - historik 1929 års Sinnessjuklag
Lag om psykiatrisk tvångsvård LPT
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Lagstiftning – en översikt
LSO på skadeplatsen.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
av Annika Staaf Malmö högskola
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
SOCIALTJÄNSTLAGEN SoL
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
LPT. Lagen om sluten psykiatrisk tvångsvård.
Lag om skydd mot olyckor
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Sociallagstiftningen – en översikt
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Lag(1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård
Barn som far illa My Stein.
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
Kapitel 3 November 2008/Leif Carlsson Kontakter med vården Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Samverkan – möjligheter och hinder
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Handläggning enligt SoL
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Uppsökande och förebyggande arbete
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Socialrätten – en översikt
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) OSL
MISSBRUK- och BEROENDE VÅRD I DALARNA
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Patientlagen och information till patienter och närstående
Tvångslagar inom psykiatrin
Regionövergripande riktlinjer – Våld i nära relationer
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Tystnadsplikt och Sekretess för räddningstjänsten vid IVPA-larm
Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (SFS 1990:52) Beredande av vård (fel hos omgivningen) 2 § Vård skall beslutas om det på grund av misshandel,
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Kunskap till praktik - riskbruk, missbruk och beroende 18 maj Folkets hus Maria Lewandowski, kommunjurist.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
Vård av missbrukare (LVM) Jonas Reinholdsson KommunLex AB
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Socialförvaltningen, avdelning vuxen-beroende
Presentationens avskrift:

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) Beredande av vård 4 § Tvångsvård skall beslutas, om någon till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk och vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen (1980:620) eller på något annat sätt och han till följd av missbruket utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara, löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) 6 § …. En läkare skall göra anmälan till socialnämnden, om han i sin verksamhet kommer i kontakt med någon som kan antas vara i behov av omedelbart omhändertagande enligt 13 § eller vård enligt denna lag och han bedömer att denne inte kan beredas tillfredsställande vård eller behandling genom läkarens egen försorg eller i övrigt inom hälso- och sjukvården.

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) 7 § Socialnämnden skall inleda utredning, när den genom anmälan enligt 6 § eller på något annat sätt har fått kännedom om att det kan finnas skäl att bereda någon tvångsvård.

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) 9 § När utredningen har inletts skall socialnämnden, om det inte är uppenbart obehövligt, besluta om läkarundersökning av missbrukaren samt utse en läkare för undersökningen. Läkaren skall i ett intyg ange missbrukarens aktuella hälsotillstånd.

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) Beredande av vård 5 § Länsrätten beslutar om beredande av tvångsvård.

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) Polishandräckning 45 § Polismyndigheten skall lämna biträde för att på begäran av socialnämnden eller rätten föra en missbrukare till en beslutad läkarundersökning, ..

Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870) Vården 24 § Vården skall inledas på sjukhus, om förutsättningar för sjukhusvård är uppfyllda (avgiftning) och det anses lämpligt med hänsyn till den planerade vården i övrigt.