SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Advertisements

Tre utmaningar Insatser specialiseras/fragmenteras - fler aktörer, uppdragen renodlas, ökad professionalisering Insatser för att förebygga och begränsa.
Överenskommelse om psykisk ohälsa 2013
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Relationen mellan begrepp i Socialstyrelsens termbank och NI:s begreppsmodell Ett fackspråkligt begrepp med dess definition motsvaras av flera atomära.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Samordnad individuell plan
Behov av habilitering och rehabilitering
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Samordningsplan Rutiner 2012
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
Försäkringskassans roll i samverkan
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Uppföljning av det lokala BUS- arbetet 2014 Den lokala strukturen för samverkan kring barn i behov av särskilt stöd Länets gemensamma SIP, Samordnad individuell.
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Samordnad Individuell Plan
Samordnad individuell plan (SIP)
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
VARFÖR OCH NÄR SKA VI SAMVERKA?
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelse om samordning kring barn
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering
Samordnad vård och omsorgsplanering i slutenvård, öppenvård och hemsjukvård Lokala anvisningar/rutiner för östra länsdelen.
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Information om VästBus/SIP till nyanställda. Skaraborgs Sjukhus Aktivitetsplan Genomförandeplan Vårdplan Handlingsprogram MVC & BVC HABILITERINGEN BUP.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
DIVISION Närsjukvård Samordnad individuell plan - SIP SIP är lagstadgad sedan Hälso- och sjukvårdslagen -Socialtjänstlagen.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
SIP - ett makalöst samverkansverktyg!. Vad är en SIP ? Varför behövs en SIP ? Vem kan ta initiativ till en SIP ? Hur går SIP-arbetet till?
Barn- och ungasatsningen
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Ljungskile 27 april 2016.
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Utbildning i SIP - samordnad individuell plan
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Äldreomsorg inklusive kommunal hälso- och sjukvård
Arbets/aktivitetsplan Implementering av samverkanslagen
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Information för dig som är förtroendevald
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Trygg och effektiv utskrivning
Presentationens avskrift:

SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit till då man sett att det är problematiskt att få till en bra samordning för de personer som behöver insatser från många olika håll. Författningen avser att göra det enklare både för individen och ett stöd för personalen. SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Målgrupper Gäller alla åldrar och alla diagnoser I första hand för personer med stora och långvariga behov av insatser från flera håll, som till exempel hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Överenskommelsen i Sörmland omfattar även upprättande av individuell plan inom psykiatrisk vård. Exempel: Barn och ungdomar med utvecklingsstörning, stora koncentrationsproblem och/eller socialt social eller medicinsk utsatthet Vuxna personer (”mitt i livet”) med t ex diffusa/komplexa diagnoser (stress, smärta), fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, svåra kroniska sjukdomar, missbruksproblem Äldre personer med multisjukdom, hjärtsvikt, stroke, demenssjukdom SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Gemensamma rutiner framtagna Överenskommelse mellan länets kommuner och landstinget Gemensamma rutiner Mallar Information www.landstingetsörmland.se Informationen finns tillgänglig på landstingets hemsida och ska vara länkad till respektive kommuns hemsida. Information har lämnats i form av rapport till länsstyrgrupp närvård samt landstings- och kommunledningar. SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Samverkan är ett gemensamt ansvar Den verksamhet som först ser samverkansbehov ska agera Ansvaret för samordningen läggs där det passar bäst Samordningsansvariga, den enskilde och berörda yrkesföreträdare kommer överens om vad som behöver göras, när och av vem Planeringen sammanfattas i en samordningsplan Om den enskilde redan har en individuell plan, enligt till exempel LSS, kan den kompletteras så att den uppfyller kraven i föreskrifterna SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Innan mötet Behov av samordning påtalas av den enskilde och/eller dennes närstående, alternativt uppmärksammas av personal i verksamheten. Den enskilde och/eller dennes närstående erbjuds samordning. Planering tillsammans med den enskilde och/eller närstående Kallelse skickas ut till berörda minst 4 veckor innan mötet Kallelsen ska bekräftas Blankett finns för kallelse. SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

På mötet Presentation – utse ordförande för mötet Utse samordnare i samråd med den enskilde Gå igenom andra aktuella planer (behovsinventering) Planering av insatser och ansvar – upprätta samordningsplan Bestäm vem som ansvarar för att delge den enskilde planen om denne inte deltar i mötet. Skriv ner kontaktuppgifter till alla närvarande och lämna till den utsedde samordnaren. Samordnaren ansvarar för att planen upprättas och ges till den enskilde och övriga deltagare. Se lathund. Kan vara en fördel att ordförande för mötet inte är samordnaren. Det kan vara naturligt att den verksamhet som kallat till samordning också är den som håller i mötet. SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Stöd för samordningsplan Samordningsplan för (namn) Datum Närvarande Hur är det nu? Hur borde det vara? Hur når vi dit? Det här har vi bestämt. (Vad/När/Ansvar?) Uppföljning/nästa möte (vem är med/var/när/ansvarig) Underskrift den enskilde Underskrift ansvarig personal Kontaktuppgifter till samordningsansvarig Se lathund. SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Samordningsansvarig Samordnare ska vara anställd av kommunen eller landstinget Uppgift för personal som redan har en naturlig roll i den enskildes re/habilitering Ta initiativ till att samordningsplaner upprättas, följs upp och vid behov revideras Kontaktperson för den enskilde Varje yrkesutövare har ansvar för innehåll i och resultatet av sin insats, hur den utförs och att resultatet blir det som man har kommit överens om med den enskilde Samordnaren har inte ansvar för andra verksamheters eller yrkesutövares insatser. SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen

Intressenter Personal Individen/närstående Övriga Landsting Kommuner Primärvård Habiliteringsverksamhet Sjukhuskliniker Psykiatrin Folktandvården Kommuner Skola Individ- och familjeomsorg Äldrevård Omsorg om personer med funktionsnedsättning Socialpsykiatri Hemsjukvård Individen/närstående Enskilda individer Länshandikapprådet Länspensionärsrådet Övriga intresseorganisationer Övriga Politiker Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Kriminalvården Frivilligorganisationer Patientnämnden Privata vårdgivare SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen SOSFS 2008:20 Samordnade insatser underlättar vardagen