Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Effektiv, trygg och säker utskrivning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Effektiv, trygg och säker utskrivning"— Presentationens avskrift:

1 Effektiv, trygg och säker utskrivning
Regeringen föreslår en ny lag ”Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård” Version: 1.0 Datum: Framtaget av: Ida Wernered

2 Uppdrag strategiska beredningsgruppen
Uppdragsgivare: Ann Söderström, Västra Götalandsregionen Thomas Jungbeck, Västkom Lämna förslag på införandet av en trygg och effektiv utskrivning från sluten hälso-och sjukvård med beaktande av kommande lagkrav. Förslag på en överenskommelse om när kommunens betalningsansvar ska inträda och hur mycket de ska betala.

3 Strategiska beredningsgruppen
Carina Andersson Äldre Simba K Carina Fransson Mitt i livet Göteborg K Dirk Vleugels Gränssnitt Skaraborg VGR/PV Henrik Olsson Äldre Fyrbodal VGR/Sjukhus Ingvor Gunnarsson Psykiatri Göteborg K Kent Storm Psykiatri Fyrbodal VGR/Sjukhus Linda Axelsson Ödman Barn Södra Älvsborg VGR/Sjukhus Lisbeth Tilly Barn Fyrbodal K Malin Svärd Äldre palliativ Skaraborg K Marianne Thordén Rehab Simba VGR/Sjukhus Monica Sörensson Äldre Göteborg K Åsa Lind Äldre Göteborg VGR/PV

4 Ny lag på gång Regeringens lagförslag om ”Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård” syftar till att patienter som inte längre har behov av den slutna vårdens resurser så snart som möjligt ska kunna lämna den slutna vården på ett tryggt sätt. Föreslås att träda i kraft 1 januari För personer inom psykiatrisk- och rättspsykiatrisk vård som skrivs ut till öppen vård beräknas den nya lagen träda i kraft den 1 januari 2019. Propositionen kom 21 februari.

5 Vad är den egentliga förändringen?
Patienten är en jämbördig part i planeringen. En ny planeringsprocess med tydligare krav på information. Planering för utskrivning startar vid inskrivning. Dagens samordnade vård och omsorgsplanering ersätts av skyldigheten till en samordnad individuell plan (SIP). Är en samordnings-och planeringsprocess och resulterar i en SIP. Samma fristdagar för alla patientgrupper och alla åldrar på sikt. Villkoren för kommunens betalningsansvar är ändrade. I huvudsak består lagförslaget av redan lagstadgade krav som exempelvis fast vårdkontakt, meddelande om utskrivningsklar, SIP med mera.

6 Vilka omfattas av lagförslaget?
Personer som kan komma att behöva insatser från socialtjänsten, den kommunalt finansierade hälso-och sjukvården eller den landstingsfinansierade öppna vården i alla åldrar. De patienter som omfattas av den nya lagen har typiskt sett stora behov av trygghet, kontinuitet och samordning.

7 Vilka berörs av den kommande lagen?
Patienten Patientens närstående med patientens medgivande Berörd enhet på sjukhus Habilitering och hälsa Berörd öppen vård och/eller vårdcentral Berörda verksamheter i kommunen Tillhörande service verksamheter (exempelvis hjälpmedel) Om andra aktörer utöver ovanstående har betydelse för patientens fortsatta omsorg och vård så ska de bjudas in med patientens medgivande.

8 Gemensamt ansvar Lagförslaget betonar gemensamt ansvar för planeringsprocessen till en SIP. Vi länkar samman övergångarna på ett säkert sätt. Patientsäkerheten får inte äventyras! Tona ner det ekonomiska och se till personens behov av säkerhet, trygghet och att slippa ligga kvar på sjukhuset i onödan. Vi ska följa upp tillsammans, titta på kostnader tillsammans, förbättra och utveckla processen tillsammans för att det är ett gemensamt ansvar.

9 Nuvarande vårdplaneringsflöde
Inskrivnings- meddelande Kallelse och underlag till vårdplanering Vårdplan Utskrivnings-meddelande Information vid utskrivning Framtida flöde enligt lagrådsremiss Skickas av fast vårdkontakt efter samtycke från patient inom 3 dagar Ansvarig slutenvårds-läkare beslutar och skickar Skickas inom 24 timmar till berörda enheter Inskrivnings- meddelande Utse fast vårdkontakt i öppenvård/ primärvård Kallelse till Samordnad Individuell Planering (SIP) Meddelande om utskrivningsklar Information vid utskrivning Planering av SIP Klart innan utskrivning

10 Vad måste vi göra? Möjliggöra högre delaktighet för patienter och närstående. Användning av teknik stödjer effektiva arbetssätt. Säkerställa informationsöverföringen i alla led i hela processen. Samverka och samarbeta i ett tidigt skede i planeringsprocessen. Utveckla arbetssätt. Vi ska mäta processen från inskrivning till att patienten verifierat att utskrivningen var trygg för att systematiskt kunna förbättra processerna.

11 Vem ansvarar för att utveckla samverkan och arbetssätt?
Det har under flera år pågått utveckling av samverkan mellan huvudmännen inom en rad olika områden. VG och VGR har en mängd gemensamma riktlinjer och rutiner som också är till del sammanfattade i nya hälso- och sjukvårdsavtalet. Varje ledning inom samtliga verksamheter har ansvaret att i samverkan utveckla arbetssätt och samverkan och verka för ett förverkligande av de föreslagna lagkraven.

12 Överenskommelse och riktlinje
Landsting och kommun ska i samråd utarbeta gemensamma riktlinjer till vårdgivare och till dem som bedriver socialtjänst avseende samverkan enligt förslaget till ny lag. I kommande lag ska det även anges att landsting och kommun får träffa överenskommelse om att kommunens betalningsansvar ska inträda vid annan tidpunkt eller med ett annat belopp än vad som bestäms i den kommande lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård.

13 Om vi inte kommer överens…
Om huvudmännen inte har kommit överens om annat ska kommunens betalningsansvar inträda tre dagar efter det att den slutna vården har underrättat berörda enheter i kommunen om att patienten är utskrivningsklar. Om underrättelse lämnas efter klockan 12:00, ska kommunens betalningsansvar inträda fyra dagar efter det att en underrättelse har lämnats.

14 Strategiska beredningsgruppens uppdrag
Förslag till överenskommelse. Inte detaljstyrning. Förslag till riktlinje om samverkan vid utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård. Vi har redan riktlinje för samordnad individuell plan, SIP – kommer ev. att uppdateras. Vi lämnar förslag. Vi har rutin för gemensam rutin för SAMSA – kommer att uppdateras. Vi lämnar förslag.

15 Vill du veta mer och hitta kontaktpersoner gå in på www. vgregion
Vill du veta mer och hitta kontaktpersoner gå in på


Ladda ner ppt "Effektiv, trygg och säker utskrivning"

Liknande presentationer


Google-annonser