Miljövän naturligtvis

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Tipspromenad om mat och klimat
REKLAM OCH MARKNADSFÖRING
Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
1. Varför finns det pengar?
Samhällsekonomi 2.
Tips när du planerar måltider
Konsumtion för hållbar utveckling
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Utdrag ur boken ”Klimatsmart”.
Innehåll 1. Planeten jorden – vårt hem 2, Maten – vår viktigaste resurs 3. Konsumtion - lycka och avfall 4. Sopor – det ingen vill ha 5. Energi.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Grundkurs 10 sp 1.Introduktion a) resursfördelningsteori
Produkter, hälsa och miljö
Handel – ord och begrepp
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Rengöring/Städning.
Stad. Stad- ett geografiskt område som kännetecknas av:  Typ av rättslig status: juridisk definition  Typ av markanvändning: funktionell definition.
Eva Eiderström Avd Handla Miljövänligt, Bra Miljöval
Samhällsekonomi Del 1.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Hotet mot miljön.
Konsumenter om Svanen och EU Ecolabel Om undersökningen Utförd av: Response Analys, Oslo i dec 2010 Cirka personer från respektive land Totalt.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Är Greppa Näringens frågor viktiga för konsumenten? Greppa Näringens halvtidskonferens 1-2 september 2004 Sören Persson Sigill Kvalitetssystem AB
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Hakuna Mat Framtidens mat är på väg!. Vad ska jag berätta?  Kort om oss  Köttproduktionens inverkan på miljön  Den oväntade lösningen  Smakprov och.
Tema: Hållbar utveckling
Märkning och symboler.
Logistik Vad är det?.
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Geografi – Produktion, handel och transporter
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Agnes Ö, Petter B, Hannah, Sabina. Rådslaget – tema hållbar konsumtion Vad vi gjort under projektet Kickoff Filmer om hållbar konsumtion Stilmedveten.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Grupp : Arvid och gänget
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Frågor och svar till Livsloppet Vilka är grundorsakerna till hunger? 1. Dåliga skördar X. Fattigdom och brist på demokrati och rättvisa 2. Brist.
Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
MARKNADSFÖRING Marknadsföring är allt arbete som utförs i ett företag i syfte att föra en vara eller tjänst från producent till konsument.
Marknadsrätt Skapa nöjda kunder.
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Reklam.
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Nationalekonomi – vad är det?
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Hållbar utveckling.
Produktion, handel och transport
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Transport & handel.
Export och import.
REKO = Relationsmat! I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. REKO står för Rejäl.
Presentationens avskrift:

Miljövän naturligtvis Konsumtion ur perspektivet hållbar utveckling

Vad är en konsument? En konsument är en person som handlar och/eller använder en produkt, tjänst eller resurs. Bildkälla: djurskyddet.se

Vad är en återförsäljare? Det är en butik som säljer varor och produkter som de har köpt av någon annan. ICA säljer Felix tomatketchup, det är inte ICA som har tillverkat ketchupen vilket gör ICA till en återförsäljare. Bildkälla: ica.se Bildkälla: citygross.se

Vad är konsumtion? Konsumtion är ett ord för inhandling och/eller användning av produkter, tjänster eller resurser. Bildkälla: gekas.se

Vad är ett konsumtionssamhälle? Ett samhälle där människor konsumerar saker efter begär (vad de vill ha) istället för efter behov (vad de behöver ha). Kallas även för slit- och slängsamhälle.

Hur påverkas våra val som konsumenter miljön? Val av mat: kött är mer kostsamt för miljön att producera än vad spannmål är. Transporter av varor från produktionsställe till rätt land. Transport av dessa varor från hamnen till återförsäljare (affärer).

Hållbar konsumtion Hållbar konsumtion innebär bland annat att du bara köper det du behöver. Tillvaratagande är viktigt för miljön och är också en del av hållbar konsumtion, det innebär att vi inte slänger saker som är hela. Det innebär också att vi kan tänka oss att köpa begagnade saker.

Miljömärken Svanen, Bra Miljöval och EU Ecolabel markerar varor som strävar efter att t.ex. minska på utsläpp till luft, vatten och mark. Krav märker ekologiska varor, dessa varor är odlade utan farliga bekämpningsmedel, maten är fri från konstiga tillsatser och bonden har en god arbetsmiljö.