Uppstart projekt oktober 2014

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Anne Frank Historia.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Sagan om den hungriga vargen
Sumererna i södra Mesopotamien
Yajoj och majoj (Gog och Magog)
Metodstöd.
PACK Pack är ett elakt litet monster. Han är orange och har ett gult öga. Hans favoritsak att göra är att sno godis. Det är ingen mening att du gömmer.
Pronomen.
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
för att + sin/hans Barnen förstår ingenting.
Aktör / Struktur.
Hinduism - Indiens religion -
KRISTENDOMEN Vad tänker du på när du hör ordet kristendom?
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Katolska kyrkan Läs sidorna
Människans äldsta historia
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Sagan om björnen.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Chefen tittar förtvivlad på sin klocka och upptäcker att hans underordnad inte kommer att komma i tid för att hålla ett mycket viktigt seminarium på en.
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
För att + ingen – inte någon Barnen förstår ingenting. Föräldrarna talar engelska för att barnen inte ska förstå någonting.
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
Revolution Vad är en revolution?.
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Demokrati och hur Sverige styrs
DJUR del 3.
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
EVA OCH CLAES – En berättelse om våld och brott i nära relationer.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Och utvecklingsteorier
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
De eller dem, det är frågan?
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
Det svarta hjärtat Av Holly Black Cassel Sharpe kan förvandla vem som helst till någon annan, han har skuldkänslor. Han övertygar sig själv att handla.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Adam tänker 1.Han heter Adam. 2.Han tänker inte så bra. 3.Han är arg. 4.Jag tror att han kommer från USA.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
MAKTLEKAR.
– levnadsmiljöer försvinner
Ämnesövergripande kunskapskontroller
MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige.
Av Jesper, Fabian och Simon
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendomen k.
Presentation om hösten
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Naturlandskap blir kulturlandskap
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
U5: Gallring och konkurrens
Lukasevangeliet 9 Mat åt fem tusen Apostlarna kom tillbaka och berättade för Jesus om allt de hade gjort. Han tog dem med sig och drog sig undan till en.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

Uppstart projekt oktober 2014 Ayla från Norr Uppstart projekt oktober 2014

Cro-magnon flickan Ayla lever tillsammans med sin familj någonstans i Europa för 30 000 år sedan.

En jordbävning dödar Aylas familj!

Hon är helt ensam, ingen mat, ingen familj eller någon hon känner Hon är helt ensam, ingen mat, ingen familj eller någon hon känner. Hon vandrar över berg och floder i många dagar och många nätter. Hon känner sig så ensam…

Ett farligt grottlejon attackerar henne och hon blir svårt skadad.

Ayla möter några andra människor i skogen, de ser helt annorlunda ut Ayla möter några andra människor i skogen, de ser helt annorlunda ut. Hon försöker prata med dom men dom förstår ingenting, Ayla märker att dom pratar med varandra med hjälp av teckenspråk. Dom skrattar åt henne för dom tycker att hon ser konstig ut.

Människorna som är neanderthalare- de första människorna- adopterar Ayla- fast dom tycker hon är ful och konstig. Dom är rätt taskiga mot henne faktiskt…

Klanens schaman låter Ayla bo hos honom och hans syster- medicinkvinnan. Schaman som heter Creb är som en slags präst, han kan prata med de döda och har mycket kraft.

Ayla är nyfiken och tycker om att upptäcka saker Ayla är nyfiken och tycker om att upptäcka saker. Hon har alltid skinn hängande runt midjan så att hon kan samla frön och växter i den. Hon vill också lära sig att bli en medicinkvinna.

Klanen tror på andar i form av totem Klanen tror på andar i form av totem. En totem är ett djurs ande som skyddar. Klanens ande är grottbjörnen. Alla i klanen bär en liten skinnpåse så att deras totem kan bo där i.

Creb i klanen har bara ett öga och en arm och han är förlamad i ett ben. Creb är klanens mogur- klanens andlige ledare. Kallas också schaman. Han talar till andarna och leder vissa cermonier(högtider). Creb är som en far till Ayla och lär henne klanens handrörelser så att hon kan kommunicera med de andra. Creb är mycket mäktig.

Brun är klanens ledare, han är rättvis och smart Brun är klanens ledare, han är rättvis och smart. Han hjälper Ayla när hon gjort någonting som inte är tillåtet. Hon vet ju inte att vissa saker är förbjudna att göra i början eftersom hon inte förstår språket. Vissa i klanen blir arga när hon gör fel…

Broud är lika gammal som Ayla och han ogillar Ayla Broud är lika gammal som Ayla och han ogillar Ayla. Han slår henne och plågar henne så fort han kan och ingen ser. Han är son till Brun och skall bli ledare när Brun dör.

Klanen bor i en grön skog nära en liten sjö Klanen bor i en grön skog nära en liten sjö. Dom bor i en grotta med flera olika eldar som är avskilda med stenar.

Männen jagar en bit bort det ser ut som ett öppet fält med ett fåtal träd, de jagar mammut.

Miljön är viktig för att klanen skall överleva Miljön är viktig för att klanen skall överleva. Det måste finnas växter och örter och möjlighet att fiska och jaga. Kvinnorna får inte jaga och måste lyda sin man. Kvinnor får plocka nötter och frön, städa, bereda korgar och skinn.

Ayla tillhör cromagnonfolket och det folket kallas för ”De andra” av klanen. Klanen tillhör neanderthalare-folket. När Ayla växer upp blir Broud mer och mer irriterad på Ayla. Han får också mer och mer makt.

När ledaren Brun dör bestämmer Broud att Ayla inte får bo hos klanen mer. Hon blir utstött av alla. Ayla bestämmer sig för att leta upp ”De andra”

Hur ska det gå för Ayla?