DANMARK.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Språk i Norden Svenska 2.
Nordiska språk lektion3.
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Våra grannspråk Norska, danska, finska, isländska, färöiska, grönländska och ”skandinaviska”
Nordiska språk, Danska.
Turismen växer fram kapitel 2
Svenska språkets utvecklig
Dialekter.
Språk i Norden Svenska 2.
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
NORSKA.
Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.
- Det nye programmet for det nordiske språksamarbeidet innen NMR
Nordiska språk.
En vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle.
Malin Andersson, Nivrenaskolan, Sundsvall/Kvissleby –
Språkhistoria Svenskan tillhör den Indoeuropeiska språkstammen, den språkstam som vi vet mest om. Språk från Indien, Iran och nästan hela Europa finns.
Skillnad mellan norska och svenska språket
Norge.
SPRÅKHISTORIA.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Finska.
PINGSTKYRKAN Av Almin, Linus, Adam, Roni och William.
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
Ledtråd Dagens datum.
NORSKA.
Isländska.
Danmark Nordens minsta land.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
google. se/search
Isländska.
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Svenska, norska, danska, isländska, färöiska (- inte finska! )
Svenska språket.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Norge Bild tagen från clipart.
Island.
NORSKA.
Nordiska språk 1.
Språkhistoria 3.
NORDISKA SPRÅK. De nordiska språken De inhemska nordiska språken hör till tre obesläktade språkfamiljer: 1. den germanska språkfamiljen (danska, färöiska,
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
HUNDE I SNOR Det finns ord i svenska, danska och norska som ser lika ut men har olika betydelser Våra grannspråk.
Svensk språkhistoria Runsvenska (ca år ).
Språk så in i NORDEN Nordiska språk – är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Sveriges språkhistoria
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Språkhistoria.
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Finska som minoritetsspråk
Språk Elevröster.
Svenska språkets historia
Danska.
Vite krist & kristna kungar
Urnordiska och Fornsvenska
Dialekter.
Presentationens avskrift:

DANMARK

DANSKA SPRÅKET Danskan har utvecklats från det gemensamma nordiska språket (fornnordiska, fornöstnordiska), Som talades fram till vikingatiden i nuvarande Danmark, Sverige och Norge.

Fornöstnordiska var en dialekt av fornnordiska som man talade i Sverige och Danmark omkring 850-1300 e.kr som senare efter en tid utvecklades det till svenska och danska språket.

Danska är ett nordiskt språk som är ett officiellt språk i Danmark och modersmål för flera danska medborgare. Ungefär 5 miljoner människor talar Danska. Det några som talar danska i Grönland, Färöarna, Island och USA.

Skillnader och likheter mellan Danska och Svenska språket Danska och Norska använder bokstäverna æ och ø för ä och ö, oftast kk istället för ck, och ks istället för x. Danskarna reducerar en del ljud; drar ihop orden. Även ett annorlunda uttal av vissa vokaler kan förvirra svenskar. Dom skiljer sig i stavning av böjningsformer t.ex "dansa"=danse, "druckit"=drukket

Danskan som tillhör det fornnöstnordiska språken är nära besläktat med svenskan och norskan. Skriven danska är lättare att förstå för svenskar och norskar där ungefär 90% av orden är igenkännbara med bara små stavningsskillnader. Talad danska är oftast svårare att förstå för svenskar på grund av det snabba uttalutvecklingen som danmark har haft under 1900-talet

Här kommer ett youtube klipp där folk säger några ord på Danska http://www.youtube.com/watch?v=m64WfHTWZps

Faktan kommer ifrån: http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.116000!/Menu/article/attachment/lektion-se_4416_NORDISKA_SPRAK%255B1%255D.pdf http://sv.wikipedia.org/wiki/Forn%C3%B6stnordiska https://svenskaspraket.si.se/for-studerande/artiklar-om-sverige/artikar-om-sprak/skandinaviska-for-nyborjare/ Gjord av: Neira, Millianne och Khareena