Intensiv lammköttproduktion i kombination med extensiv naturvård Av: Tomas Olsson, Norrby gård
Ett familjejordbruks som drivs av Anna & Tomas Olsson, har jobbat med lammproduktion sedan 1992 och började då med 25 tackor och en av Sveriges största fårgårdar med 900 tackor. Jobbar tillsammans med fyra andra gårdar och förser i huvudsak restauranger med lammkött av hög kvalitet under vår och höst i samarbete med Fällmankött. Naturvård och högkvalitet på våran produkt är ledord i vårt förtag!
1992: jobbade tillsammans med Åsby kött & vilt och Hemköp. 1997: första investering fårhus för 250 tackor med investeringsstöd, första leveranserna till Fällmankött. 2000: Ytterligare byggnation av fårhus och startstöd för Anna, målsättning att vi skulle jobba med lammproduktion båda två! 600 tackor. Startade samarbete med Kungsörskommun för att beta tätortnära naturbeten
2007: Ökad efterfrågan på betande djur och större efterfrågan på lamm gjorde att vi byggde för 900 tackor med företagsstöd från länsstyrelsen, en spännande utmaning då vi i Sverige inte haft så stora besättningar tidigare. Idag levereras ca 700 lamm under våren och ca 800 lammunderhösten till nöjda kunder! Idag är vi en visningsgård för många som vill starta upp eller utveckla sin produktion, med mycket besök av både kunder, skolor och lantbrukare
Svensklammproduktion har utvecklats mycket de senaste 15 åren, konsumtionen har fördubblats, produktionen ökar med ca 10% om året. Men fortfarande så är 6 av 10 lamm som konsumeras importerade. Många fårförtag liksom vårat har fått stöd och det har varit viktigt för oss, det har hjälp många att ta steget i en produktionsgren som är ”ny” i Sverige
Framtiden Nya produkter Sänka kostnader Effektivare produktion med mindre miljöpåverkan!
Tack!