Svensk Fjärrvärmes syn på en framtida offentlig prisändringsprövning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Tankar om mitt uppdrag Anne Vadasz-Nilsson Energimarknadsinspektionen.
Fjärrvärmepriset i Kopparstaden, Falun
Projekttitel Projektdeltagare Bild 1 Så anpassar du informationen i sidfoten Du kan enkelt anpassa vilken information som ska visas i sidfoten.
Nya regler på fjärrvärmemarknaden Ulrika Jardfelt, Svensk Fjärrvärme.
Ledning & Styrning i Samverkan UTKAST FÖR VIDAREUTVECKLING Reflektioner och summeringar från intressentdialog den 25/9 på St Gertud i Malmö.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Framtida modell för informationsutbyte och behov av centraliserad mätvärdeshantering Referensgruppsmöte no 3.
Finska intentionsavtal – något för Sverige?
Företagsekonomi 1 Centralt innehåll
Hearing fjärrvärme Stockholm
Referensgruppsmöte Fjärrvärme
Projektkommunikation – en viktig kraft för förnyelse i byggsektorn
Referensgruppsmöte prisförändringsprövning 30 Oktober 2012.
De nordiska reglerings- myndigheternas arbete med att införa en gemensam nordisk slutmarknad Marielle Liikanen.
Oslo Fjärrvärme i konkurrens TPA-utredningens förslag Ulrika Jardfelt VD Svensk Fjärrvärme.
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
E.ONs syn på prisförändringsprövning Hearing om förslag på åtgärder för utvecklade fjärrvärme- marknader till nytta för kunder och restvärmeleverantörer.
Forum 20 år Lasarett och sjukstugor.
Göteborgs universitet förnyas
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Möte med kundrepresentanterna i fjärrvärmeuppdraget Stockholm 29 november.
Vad krävs för att klara en kommersialisering?
Bo Dahlbom 1 Samhället är alltid öppet.
Energieffektiviserings direktivet
Att argumentera för miljörådgivning Introduktionskurs Uppsala september 2014.
Vårt uppdrag Inriktning – bidra till ökad samverkan mellan berörda aktörer och till ökade kunskaper om möjligheterna med smarta elnät i samhället – lämna.
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Reko fjärrvärme Vad innebär det för fjärrvärmeföretagen?
Thore Sahlin Ordförande Svensk Fjärrvärme
Detta är God Vård.
OECD Territorial Review of Sweden
Uppdrag validering Björn Scheéle
Verksamhetsplanering 2012 IPKs vision: Internationellt samarbete ger förutsättningar för det bästa lärandet.
Stockholms- regionens utMAningar
Nytta per skattekrona - Arbetsmodell för att öka, utvärdera och upphandla nytta i offentliga verksamheter Johan Gunnars, Chef Strategiska Projekt.
Finansdepartementet Ny lag skapar sund marknad för offentlig information Dan Ericsson Finansdepartementet.
Den svenska bostadspolitiken. Statlig fastighetsskatt eller kommunal fastighetsavgift? Hyresregleringen Inför valet 2010: vad tycker partierna?
Tillsammans fördubblar vi kollektivtrafiken
1 Innehåll Branschen  Vision  Förhållningssätt  Fjärrvärmens idé Föreningen  Verksamhetsidé  Rollfördelning  Strategiska prioriteringar Mål  Kommunikation.
Den svenska modellen idag och imorgon – arbetsplatslärande med avstamp i jämställdhetsintegrering och fackets nya roll Malin Lindberg, Kristina Johansson,
Prisförändringsprövning Anders Sandoff Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
NEA Seminarium 7 december 2004
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
GRUNDVATTENFÖREKOMSTER AV RIKSINTRESSE FÖR DRICKSVATTENFÖRSÖRJNINGEN
Hearing om regeringsuppdrag avseende fjärrvärme Per Holm
PPP och andra finansieringsformer Transportforum 2013 Linköping 9 januari, session 4 Björn Hasselgren Arkitektur och samhällsbyggnad.
Jan Kastensson miljöteknikingenjör Att sälja miljöteknik MILJÖTEKNIKDAGEN, 17 januari 2006.
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
PRISÄNDRINGS- PRÖVNING AV FJÄRRVÄRME REINHOLD LENNEBO STOCKHOLM
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Nyföretagar- Centrum 18 maj Från idéer till framgångsrika företag Almis uppdrag Bidra till tillväxt och innovation genom att utveckla konkurrens-
Finansiell samordning
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
”Hitta rätt direkt” - Ett exempel på riktiga jobb Mattias Westher Energistrateg /Chef Drift&energi Bostads AB Poseidon.
REKO-fjärrvärme. INFORMATIONSMÖTE FJÄRRVÄRME DAGORDNING:  REKO  Presentation bolaget  Ekonomi, taxeförslag 2016  Aktuella frågor Informationsmötet.
Utbildningar inom infrastruktur Viktor Finn Chef Trafikverksskolan.
Nätverksträff energieffektivisering Per Holm
Prisreglering av fjärrvärme. Energimarknadsinspektionen (Ei) Ei är tillsynsmyndighet över energimarknaderna el, naturgas och fjärrvärme. Ei kontrollerar.
Introduktion till kontinuitetshantering
Försäkringsjuridik för aktuarier II
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Svenskt Näringsliv om elnätsreglering
Hur kan digitala flöden underlätta, effektivisera och stärka ärendehanteringen?
Viktiga förutsättningar -för att kunna arbeta med ökad lönespridning-
Energilunch 16 maj 2016 Johan Bruce, Sweco
Fortum är idag en aggregator som agerar på frekvensmarknaden
Säkra uppkopplingar - infrastruktur för digitalisering
Presentationens avskrift:

Svensk Fjärrvärmes syn på en framtida offentlig prisändringsprövning Sonya Trad, Svensk Fjärrvärme

Prisförändringsprövning – för vem? Konsumenter behöver skydd mot oseriösa aktörer på marknaden– staten har en roll Affärsuppgörelser mellan fjärrvärmeleverantör och dess företagskunder – staten har ingen roll. Den sköts ansvarsfullt av marknadens parter, med så liten inblandning av tredje part som möjligt. Det är olyckligt om staten blandar sig i en affärsuppgörelse mellan två företag.

Vad kännetecknar en effektiv och ändamålsenlig modell för prisförändringsprövning? Ger konsumenten skydd från oseriösa aktörer Den är rättssäker Innebär ingen eller mycket liten administrativ börda Den sköts ansvarsfullt av marknadens parter, med så liten inblandning av tredje part som möjligt. Det är olyckligt om staten blandar sig i en affärsuppgörelse mellan två företag. En effektiv modell innebär liten eller ingen administrativ börda för fjärrvärmeleverantörerna och andra ingående parter.

Vad bör en effektiv och ändamålsenlig modell för prisförändringsprövning utgå ifrån? Fjärrvärmelagen, som säger att fjärrvärme ska drivas på affärsmässig grund Ska stärka fjärrvärmens konkurrenskraft på värmemarknaden Möjliggöra fortsatt utveckling av fjärrvärmeverksamhet Den bör gå ihop med i fjärrvärmelagen som säger att fjärrvärme ska drivas på affärsmässig grund Ska inte vara utformad så att den hämma fjärrvärmens konkurrenskraft på värmemarknaden. Dvs inte driva upp priserna på fjärrvärme. Får inte hindra fortsatt utveckling av fjärrvärmeverksamhet både avseende såväl teknisk utveckling som tjänster och erbjudanden av valfrihet till kund.

Vad bör en effektiv och ändamålsenlig modell för prisförändringsprövning utgå ifrån?, forts Får inte hindra investeringar och underhåll av befintlig tillgångar Ska leda till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörer Att den inte ska leda till en prisreglering Den en ändamåls enlig modell får inte hindra nyinvesteringar eller underhåll av befintlig tillgångar som distributionsnät och produktionsanläggningar.

Vem utför prövningen? Fokus för prövningen ska vara att ta tillvara konsumenternas intressen Energimarknadsinspektionen Som redan nu har i sitt uppdrag att övervaka konsumentens intressen ska vara den part som genomför en eventuell prövning.

Hur kommer en prisförändringsprövning påverka marknadens aktörer? Stärker konsumenten Ökat förtroende för fjärrvärmeleverantören Ge incitament till fortsatt utveckling av fjärrvärmeverksamhet Kunder fortsatt möjlighet att välja mellan olika priserbjudanden Går inte att svara på innan man vet hur regelverket utformas. Men önskvärt utfall Ge möjlighet till ökad transparens från genom dialog och transparens, och långsiktighet.

Tack för uppmärksamheten! Frågor?