”Om några dramatiska dagar i regeringskansliet”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Anne Frank Historia.
När Ella fick plaströr i öronen
Här kommer några bilder från platsen där mysteriet hände en gång…
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Vad är ett hundhem? Tror Du att Du vet..?.
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Bildspel om våra fjärilslarver
En snöskottares dagbok… …eller visst är livet underbart!
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Sagan om Piffy.

februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Gamla bilder från Fykan Familjen Carl Efraim Eliasson
Hans och Greta.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Svenska som andraspråk
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Våra utlysningar ansökningar kom in ansökningar beviljades 19,4 procents beviljandegrad 3,7 miljarder kronor fördelades Fakta stora utlysningen.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Les meilleures photos de
ÄVENTYR MED HÄSTARNA Utflykten Martin och Filippa var ute och red. De red i skogen och tillslut kom de fram till en jättebrant backe. De bestämde sig.
Annandagsinsamlingen till Missionskyrkans internationella arbete 28 november – 9 januari Pg
Utflykt till Stadshuset och Gamla Stan
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Hur du skriver en bra historia
Kvalitetsstjärnedata över tid – Utmärkt stöd för reflexion och ärendepresentation! • Oftast presenteras kvalitetsstjärnan i jämförelse över tid och mellan.
Vincent Van Gogh.
Några bilder som hjälper oss att minnas vad som hänt.
som egentligen hette Elof Mauritz Olsson
= att visa istället för att berätta
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
I krig och kärlek är allt tillåtet
KAMPEN MELLAN BRÖDERNA.
Kriget efter 1940.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Pronomen Tryck på F5 på tangentbordet för att börja.
Vägen till en bra novell
Romantiken 1760 – 1840.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
USA under andra världskriget
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Andra Världskriget En värld i lågor
Fakta om andravärdskriget
En kvinna kommer in på en bilverkstad och frågar efter lock 710.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Rikki Tikki Tavi Denna boken handlar om Rikki-Tikki som är en mungo. En dag spolades han bort från sina föräldrar. Och vaknade upp nerbäddad i bomull.
Vandring i Allhelgonatid Den 9 oktober 2012 åkte vi till Kungsmarkskyrkan för att gå på vandring i Allhelgonatid. Vi fick gå igenom tre olika rum där vi.
Den magiska dörren.
DEN MAGISKA DÖRREN.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Välkommen! Förskoleklass hösten 2013.
Något om Olles ”kusiner”, de som tog namnet Dellerstam.
Andra Världskriget En värld i lågor
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
Den 25 november 1885 föddes Emelia Charlotta, dotter till Carl August Andersson (Rehn) och hans hustru Emma Charlotta Svensdotter. Dopvittnen var farbrodern.
Det är tisdag och Björn ska på sin första ishockeyträning. Han skakar i hela kroppen av nervositet. Han har aldrig stått på några skridskor förut. När.
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Hur kan vi veta vad som har hänt? Historiska källor.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Presentationens avskrift:

”Om några dramatiska dagar i regeringskansliet” F. landshövding docent Björn Molin ”Om några dramatiska dagar i regeringskansliet” Föredrag på Hallands Arkivförbunds årsmöte 2013-04-23

Ryska ubåten U 137 på grund 1981 Kommer man ihåg datum rätt? U 137 (enligt svensk dåtida benämning) (S-363 enligt senare offentliggjord sovjetisk benämning) Var en dieseldriven sovjetisk ubåt av Whiskey-klass byggd 1956 på Ordzjonikidzevarvet, det sovjetiska namnet på Baltijskij Zavod (Östersjövarvet), som gick på grund på Torumskär vid inloppet till Gåsefjärden i militärt skyddsområde utanför Karlskrona i Blekinge den 27 oktober 1981.

Kan omdömet om personer stämma? Carl-Fredrik Algernon (1925-1987) Den 15 januari 1987 dog Carl-Fredrik Algernon då han hamnade under ett tunnelbanetåg på T-centralen.  . Carl-Fredrik Algernons Sista Dag i Livet Berättat av hustrun den 870115. Handläggare: Kriminalinspektör Anders Hurtig. …………………………………. Utesluten text ……………………….................................... Klockan 16.45 ringde (Anders) Carlberg och ville träffa Algernon. Klockan 17.00 infann sig Carlberg hos Algernon. Samtalet rörde sig om att Bofors hade haft sanktioner från högre ort att leverera krigsmateriel till förbjudna länder. Algernon föreföll att vara mycket spänd inför mötet med Carlberg. Algernon var högröd i ansiktet. Klockan 17.15 lämnade Carlberg Algernon. Klockan 17.10 tittade sekreteraren in hos Algernon. Hon såg då att han hade besök av Carlberg. Algernon verkade lugn och uppträdde som vanligt. Någon gång vid 17.30-tiden lämnade Algernon Krigsmaterielinspektionen och gick till Vasagatan. Han gick antagligen via Tysta Marigången. Det var en vanlig väg för honom. Klockan 17.45 befann sig Algernon på T-centralens perrong 3 för tåg i riktning mot Mörby och Ropsten. Enligt ett vittne, som är trovärdigt, hade han låtit ett tåg mot Mörby passera. Enligt andra vittnen hade han stått mycket nära kanten. Han hade verkat nervös och gått fram och tillbaka. Samtliga vittnen är överens om att han föll ner framför tåget och sedan blev överkörd. Den stora frågan är hur det kom sig att Algernon föll. Var det ett självmord eller en olyckshändelse? (Eller) kan det vara så, att det var en avsiktlig knuff som gjorde att Algernon slutade sina dagar på T-centralen, torsdagen den 15 januari 1987, klockan 17.54

Stämmer dagböcker med memoarer? Wilhelm Moberg (1898-1973) Tage Erlander ler i kapp med Sven Andersson, Torsten Nilsson och Sven Aspling på kongress 1960. Foto: Arne Schweitz - Scanpix ”Men ändå – finns det inte en ensamhet över Tage bland dessa frustande betongsossar? Har han egentligen någon riktig vän bland dem? Jo, kanske en, utanför bildkanten, den tyst närvarande Aina. Plus Palme, naturligtvis.” Av Per Olov Enquist om Tagde Erlanders memoarer kulturen@expressen.se Tage Erlander (1901-1985) Lennart Hyland (1919-1983)

Ger sena intervjuer en riktig bild? Björn Molin intervjuar i maj 2010 Eva Wohlrabe (f 1931) i Halmstad om hennes upplevelser i Swinemünde vid krigets slut. En bild från arbetet med framtagningen av minnesboken ”Nu vill vi berätta – Hallänningar minns Andra världskriget (2010)”