Grunder i att läsa och använda kartan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
om företaget där du gör din praktik!
Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad.
Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Den mänskliga hjärnan …
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Instruktioner Alla övningar skall göras med god kroppshållning. Sänkta axlar, stolt bröst, sug in magen utan att hålla andan , fötterna i axelbredd. Andas.
Planera träningar med OCAD
Frågor som underlättar för ungdomar att testa sitt cannabisberoende/missbruk och sitt missbruksmönster.
Intagningssystemets databas Ögonblicksbild Kopia av intagningsdatabasen Uppdateras 3 ggr per dag 07:15 – 12:15 – 15:15 Roller Skola, kommun Periodiseras.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Övningsbank – IK SödraDal
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Att skriva en artikel.
Inte störa – inte förstöra
Konsten att leda sig själv
5. Grafiska objekt Redan på övning fem av sex! Här handlar det om att rita själv, färglägga och att låta kreativiteten flöda. Något för dig? Ritverktyg.
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Ändra sitthöjd på Swift Mobil-familjen. 1. Tag bort lösa delar såsom sits & benstöd.
SQZBZO.
En PowerPoint om PowerPoint
Läs först igenom hela presentationen Sedan kan du klicka på länken nedan så kommer du till unikums login-sida Fylla i omdömen i Unikum En presentation.
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
Workshop inför Projektet
Träningsdagbok – vad ska det vara bra för?
Blodomloppet Blodomloppet.
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
TOUR DE HALLAND juli juli 2012.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Ibland finns det gånger då man nog önskar att man inte blev fotograferad… ☻
Till barn i grön/vit grupp och deras föräldrar Hej, Vi hoppas att ni har haft ett skönt sommarlov. Nu är det augusti och vi hälsar ALLA välkomna tillbaka.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Löpteknik TFK Löparläger 12-13/
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vil göra din Orientering Du kan förbättra ngt som du vet att du gör.
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Friskis&Svettis Linköping ServCheck® 2012 Friskis&Svettis Linköping Medlemsundersökning 2012 ServCheck®
Orientering.
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Idrottsskador & Orientering
Våren aprilLännasprinten, Rånässtafetten 15 aprilNatt-SM, Gotland aprilSprint-SM, Gotland aprilKlubbresa Södermanland aprilElitserie/J-cup,
om företaget där du gör din praktik!
Styckeindelning.
Vad är orientering? Orientering är självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda, snabba beslut under spännande tävling. Orientering bjuder.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vill göra din Orientering Du kan förbätra ngt som du vet att du gör.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vill göra din Orientering Du kan förbättra ngt som du vet att du gör.
Orientering.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
- OCH alla felorienterar vi!! - För hård fart ……. - Det är ingen skam, KAN-VILL-VÅGAR - Du vill utmana dig men använd verktygen.
Inte störa – inte förstöra
Karttecken Skala Färger Höjdkurvor Fler karttecken
En teoretisk resa genom naturen
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilket vägval är kortast?
En förenklad och förminskad bild av verkligheten sedd uppifrån himlen Vad är en karta?
Orienteringsteori Dagens lektion Varför ska man lära sig att orientera? Vad ska ni kunna? Hur funkar en karta? Att passa en karta Karttecken Olika begrepp.
Träningspass 3 (passning, bollkontroll,anfall)
Orientering.
En teoretisk resa genom naturen
Presentationens avskrift:

Grunder i att läsa och använda kartan Orientering 26/9 Grunder i att läsa och använda kartan

Passa kartan Kartan ska överensstämma med omvärlden Om du skulle hålla kartan rakt uppgifrån skulle din karta och marken se likadan ut. Norr ska alltid vara åt norr. Ta tid under vägen för att stanna och passa kartan

Tumgrepp För att det ska bli lättare att hantera kartan när man är ute i skogen brukar man vika ihop den i olika "formationer" allteftersom man rör sig utmed en bana. För att man ska veta var man befinner sig sätter man tummen på den punkt man för tillfället befinner sig på. När man sedan förflyttar sig låter man tummen följa med på kartan - det är det som är tumgreppet.

Ledstänger Innebär de stora stigarna, vattendrag, vägar som finns på kartan. Ett enkelt sätt att inte gå vilse är att hela tiden försöka hålla sig på ledstängar. Om du tappar bort dig så är det lättast att gå tillbaka till den senaste plats du visste var du var på kartan, ofta är detta någon av alla ledstänger i skogen

Vägval När du bestämmer hur du ska ta dig från a till b på kartan är det lämpligt att inte ta fågelvägen. Ett bra sätt att ta sig framåt utan att komma vilse är att göra smarta vägval. Du planerar din väg i små etapper till exempel till nästa stora sten, stigförgrening. Där stannar du sedan och passar kartan och planerar för näste etapp mot kontrollen

Övningsmaterial samt länkar www.idhvifolka.weebly.com Powerpointen, övningar,